ile za zdjęcia?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krystian123
    Bywalec
    • 2008
    • 164

ile za zdjęcia?

jak w teamcie, ile zawolac za zdjęcia kanapki, ktora znajdzie sie na 2 duzych szybach fast food'a
    zupelnie nie orientuje sie w cenach takich uslug, pomozcie!!!
  • efish
    Zablokowany
    • 2008
    • 78

Dożywotnie dokarmianie Oczywiście dla wszystkich forumowiczów CB

Komentarz

• krystian123
      Bywalec
      • 2008
      • 164

hehe looz ponegocjuje

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez krystian123
        ile zawolac za zdjęcia kanapki(...)
        To zależy jak ładna jest ta kanapka i jak dobre zdjęcia..:-)

Komentarz

• krystian123
          Bywalec
          • 2008
          • 164

kanapka jest grecka to moze miec troche garbaty nos :P, a fotki zrobie w namiocie bezcieniowym, by latwo bylo je wyciac z tla

Komentarz

• JerzyC
            Bywalec
            • 2006
            • 103

Normalny packshot, po 10 zł. za zdjęcie.

Komentarz

• jatomek

Zamieszczone przez JerzyC
              Normalny packshot, po 10 zł. za zdjęcie.
              dla mnie to by było za mało.

Musisz wycenić jak drogi jest Twój czas, amortyzacja sprzętu itp. Jeden to zrobi za 5-10zł bo ma takich zleceń od groma, drugi za 50-100zł. Pytanie ile klient jest w stanie zapłacić?

Komentarz

• JerzyC
                Bywalec
                • 2006
                • 103

Nikt za takie zdjęcie więcej nie zapłaci. Cena 10 zł. jest normalną ceną za takie fotki. Przy pojedynczym zleceniu można oczywiście negocjować.

Komentarz

• DominikD
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 41

Hmm... 10zł za reklamę na dwóch dużych szybach??
                  Nie wiem czy to wogóle opłaca się pojechać po tą kanapke za tyle... nie wspominając już o wyciąganiu aparatu i montowaniu obiektywu...

krystian123 na cenę wpływa wiele czynników. Na początku dobrze jest rozważyć czy ten fast food to sieć czy pojedynczy punkt. Po drugie jeżeli to ma wisieć na 2 dużych szybach to znaczy, że to będzie normalna reklama, a nie zwykłe zdjęcie na stronę www...
                  Ja zawsze wyceniam zlecenie w ten sposób:

1. Szacuje sobie mniej więcej jaka cena mnie interesuje za to zlecenie.
                  2. Sprawdzam ile to mniej więcej wyjdzie za godzine przy danym zleceniu.
                  3. Szacuje swoje możliwośći.
                  4. Śpiewam cenę - jak pasuje to dobrze, jak nie to narazie... jak ktoś powie, że może wynająć kogoś kto zrobi to samo za 10zl to niech sobie wynajmuje... może jak zobaczy efekty to następnym razem zadzwoni do ciebie.(oczywiście musisz być lepszy od tego co robi za 10zł :-D )
                  Ostatnio edytowany przez DominikD; 20906.

Komentarz

• JerzyC
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 103

Widocznie nie widziałeś lub w ogóle nie miałeś do czynienia z takimi packshotami jeżeli dziwisz się że to może kosztować 10 zł.
                    Jeszcze kilka lat temu robiłem takie foty na slajdach 4x5 i brałem za nie po 400 - 500 zł. Dzisiaj jest taka cena rynkowa i można na to gniewać ale nic nie poradzisz. Oczywistym jest że nie pojadę do klienta aby zrobić jedno zdjęcie za tę sumę.
                    Niedawno brałem udział w przetargu na wykonanie 1000 zdjęć małych przedmiotów dla dużego sklepu internetowego,za które zażądałem po 10 zł. właśnie i przebili mnie ceną 3 zł. za fotkę. Widziałem te zdjęcia trzyzłotowe i były wcale niezłe, robił je zawodowiec !

Komentarz

• bartosztroch89
                      Bywalec
                      • 2009
                      • 101

Powiedzmy sobie na początek szczerze, że wykonania zdjęcia w namiocie bezcieniowym nie jest trudne. Więc zarobek jest dość łatwy i cena nie może być szalona.

10 zł wg. mnie jest ceną trochę śmieszną

Pomyśl sobie ile będziesz wykonywać "sesje" i ile czasu spędzisz na PS'ie, więc na ile cenisz swój czas i pracę.

Oczywiste jest, że im lepszy fotograf, który ma lepsze doświadczenie tym cena będzie wyższa.

Podsumowując 50-150 zł...
                      www.bartosztroch.com
                      5ds + some shit

Komentarz

• ErnestPierwszy
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 734

Dokładnie tak, może być 10 zł i potem trzeba ponegocjować o kwocie za sprzedaż praw majątkowych - zazwyczaj klienci proszą o wyszczególnienie tej kwoty na fakturze VAT. Jak znana firma to min 3000 zł (trzy tysiące złotych) za zdjęcie, żeby sobie obciachu nie narobić...

Oczywiście wystawiasz faktury vat.
                        Oczywiście dysponujesz profesjonalnym sprzętem, który da radę zrobić zdjęcie min. 60MB w tifie.
                        Zdjęcie jest wysokiej jakości.
                        Ostatnio edytowany przez ErnestPierwszy; 4745.

Komentarz

• krystian123
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 164

nie no nie robcie jaj, za 10 zl to ja nawet nie kiwne palcem, jakby to bylo 100 zdjec to ok ale jest jedno do ktorego musze sie zabierac jak do tych 100. nie jest to siec fast food'w niestety. krzykne 100 i zobacze reakcje, ale za 10 zl to olewam, szkoda mi czasu, jest wiecej ciekawych rzeczy do sfocenia niz kanapka a bez tej dychy jakos przezyje chyba :P

Komentarz

• Mellan
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1851

Zamieszczone przez krystian123
                            nie no nie robcie jaj, za 10 zl to ja nawet nie kiwne palcem, jakby to bylo 100 zdjec to ok ale jest jedno do ktorego musze sie zabierac jak do tych 100. nie jest to siec fast food'w niestety. krzykne 100 i zobacze reakcje, ale za 10 zl to olewam, szkoda mi czasu, jest wiecej ciekawych rzeczy do sfocenia niz kanapka a bez tej dychy jakos przezyje chyba :P
                            Dokładnie! :-D Myślę, że właśnie w takim podejściu tkwi jakiś kompromis.
                            Swoją drogą to kwestia targetu. O ile cena 10zł/szt. itp. byłaby dopuszczalna za miniatury do netu czy w opcji kilkaset do jakiegoś katalogu, o tyle pliki przeznaczone do dużych wydruków jednorazowych nie sposób tak taryfikować.
                            C-F-K - forever

Komentarz

• Sławek
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 968

Zamieszczone przez bartosztroch89
                              Powiedzmy sobie na początek szczerze, że wykonania zdjęcia w namiocie bezcieniowym nie jest trudne. Więc zarobek jest dość łatwy i cena nie może być szalona.
                              A robiłeś kiedyś bombki choinkowe ?
                              A wracając do meritum, ja nie wziął bym mniej niż 100,- i to w nadziei że tak niska cena skłoni klienta do stałej współpracy !
                              www.fotokrajs.pl

Komentarz

Pracuję...