EOS 300d + Tamron 70-300 4-5.6

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

EOS 300d + Tamron 70-300 4-5.6

Wielu pyta, jak się sprawuje taki tani obiektyw z 300d. Moim zdaniem całkiem nieźle. Może minimalnie brakuje ostrości i w ekstremalnych przypadkach wyłażą aberracje, ale jak na obiektyw za 888 zł (fotojoker) to moim zdaniem spisuje się very well.

Poniżej fotki z wczorajszego koncertu Ostrowskiej na poznańskim rynku. Dwie fotki przy 300 mm, jedna troszkę krócej.

Wszelkie prawa zastrzeżone

PS. A ma ktoś może tani teleobiektyw Tokina lub Sigma ?? Jak się one spisują ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko
  • meteor
    Coś już napisał
    • 2004
    • 55

Poniżej fotki z wczorajszego koncertu Ostrowskiej na poznańskim rynku
    U... ile tapety :wink: Ale fotki, trzeba przyznac, nienajgorsze.
    Mam Sigme (70-300 1:4-5.6) i musze przyznac, ze nie mam powodow do narzekania - do moich celow w zupelnosci mi wystarcza. Mam wrazenie ze optycznie jest nawet lepsza od Canona 70-300 USM (mialem okazje porownac). No i ma Makro(0.9m)...
    EOS 500N, EOS 350D
    CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Komentarz

• xxl

Hmmmm. czy taki tani ten obiektyw ?? Ja moja Sigmę 70 -300 DL Super Macro upiłem za zaledwie 500 PLN (allegro) (tylko, że musiuałem wymienić chipa za 109PLN), a myślę, że paramaterami jest ciut lepsza niż Tamron.

Looknij na moje foto robione tym obiektywem: LINK

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez xxl
        Ja moja Sigmę 70 -300 DL Super Macro upiłem za zaledwie 500 PLN
        Czyli ile flaszek?

Co do tematu...
        Po pierwsze jakosc obiektywu nie ocenia sie na podstawie miniaturek, a najlepiej na podstawie odbitek.
        Po drugie - zasady optyki i produkcji szkiel sa brutalne i im wiekszy zakres ogniskowych tym gorsza jakosc, chyba ze obiektyw wyprodukowany ze specjalnych, bardzo drogich szkiel i droga technika.
        Czyli zoom zakresu 70-300 za ponizej 1 tys zl ogolnie rzecz biorac ma wg powyzszych ogolnych zasad raczej srednia jakosc, choc oczywiscie - kazdemu wg potrzeb... ale i tak radzilbym nie zachwalac tego typu zoomow 8)

Komentarz

• Przemek Białek
          Uzależniony
          • 2004
          • 832

cichy zapomniałeś o przeliczeniu że 300mm * 1,6 to ok 480mm to jak na taki obiektyw to i tak bardzo dobrze, ale przy domknięciu do f11 przy 230mm tym obiektywem to nawet odbitka 20x30 będzie żyletka, sam prubowałem,
          dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
          "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• Cichy
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 7450

Zamieszczone przez Przemek Białek
            cichy zapomniałeś o przeliczeniu że 300mm * 1,6 to ok 480mm to jak na taki obiektyw to i tak bardzo dobrze, ale przy domknięciu do f11 przy 230mm tym obiektywem to nawet odbitka 20x30 będzie żyletka, sam prubowałem,
            Myślisz że jestem stupid ? Podałęm wartość 300 mm, bo tak zapisuje aparat w Exifie i tak jest na podziałce. A każdy chyba wie ile to jest w przeliczeniu na mały obrazek w 300 D
            O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

cichy a na jakich wartosciach przeslony robiles te fotki napewno na pelnej dziurze, to chyba jest max dla tego obiektywu i tak nieżle, sproboj taz wykozystac podnoszenie lustra da napewno troche ostrzejsze fotki, chociaz potrzeba do tego wprawy sam jeszcze sie z tym nie oblem al dla poownania mozna wykonac ostre zdjecie przy ogniskowej 80mm i czasie 1s - nie pić przedtem kawy!!!!

P.s nieuwazam cie za stupid ale taka odległość 480mm dla malego obrazka to naprawde daleki i do robienia dobrych fotek potrzebował bys np Is, niewiem jak wygląda sprawa z monopodem niebede sie wypowiadal poszytam to dopiero sie wypowiem!!!!
              nara :P

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

sproboj taz wykozystac podnoszenie lustra da napewno troche ostrzejsze fotki, chociaz potrzeba do tego wprawy sam jeszcze sie z tym nie oblem al dla poownania mozna wykonac ostre zdjecie przy ogniskowej 80mm i czasie 1s - nie pić przedtem kawy!!!!
                Podnoszenie lustra likwiduje tylko drgania od oderzenia mechanizmu lustra a nie reki - przydatne przy zdjeciach z dluuuga ogniskowa i ze statywu.
                Tak wiec do tej opcji (podnoszenie lustra) nie wprawa a statyw jest potrzebny.

Komentarz

• Przemek Białek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

dlatego tez wspomnialem o monopodach, a propo mozna je montowac do kazdego dlugoogniskowego obiektywu, czy tez do wybranych modeli z mocowaniem pod statyw?

Komentarz

• meteor
                    Coś już napisał
                    • 2004
                    • 55

A ma ktoś może tani teleobiektyw Tokina lub Sigma ?? Jak się one spisują ?
                    Tutaj masz do porownania fotke z Sigmy 70-300 4-5.6 (850zl). Troszke ja przycialem, ale czesc wycieta nie byla specjalnie interesujaca :wink:.
                    EOS 500N, EOS 350D
                    CANON 28-80/3.5-5.6, CANON 18-55 II USM/3.5-5.6, SIGMA 70-300/4-5.6 MACRO, DB 40GB

Komentarz

• domcia

Re: EOS 300d + Tamron 70-300 4-5.6

Zamieszczone przez Cichy
                      Wielu pyta, jak się sprawuje taki tani obiektyw z 300d. Moim zdaniem całkiem nieźle. Może minimalnie brakuje ostrości i w ekstremalnych przypadkach wyłażą aberracje, ale jak na obiektyw za 888 zł (fotojoker) to moim zdaniem spisuje się very well.

Poniżej fotki z wczorajszego koncertu Ostrowskiej na poznańskim rynku. Dwie fotki przy 300 mm, jedna troszkę krócej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszelkie prawa zastrzeżone

jakie genialne zdjecia koncertowe

ehhhhhhhhhhhhhhhh

Komentarz

• Przemek Białek
                        Uzależniony
                        • 2004
                        • 832

wedlug mnie po obejrzanych fotkach w necie ten tamron niewiele odbiega od Canona 70-210 3,5-4,5 i dopuki Vitez nie wrzuci mi fotek do sprawdzenia tak bede sodzil, chyba ze sie myle - sam tez obslugiwalem ten obiektyw do portretow i przy 70mm byl rewelka z ostroscia, naprawde ekstra!!!

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

wedlug mnie po obejrzanych fotkach w necie ten tamron niewiele odbiega od Canona 70-210 3,5-4,5 i dopuki Vitez nie wrzuci mi fotek do sprawdzenia tak bede sodzil, chyba ze sie myle - sam tez obslugiwalem ten obiektyw do portretow i przy 70mm byl rewelka z ostroscia, naprawde ekstra!!!
                          A poogladaj sobie http://vitez.ceron.pl/galerie/zoo2 http://vitez.ceron.pl/galerie/wiewiory . Wiekszosc robiona na 210mm. Chyba ze chcesz oryginaly...
                          (a poza tym slubne juz widziales choc nie 70-210 robione :> ).
                          Na 70mm to rzeczywiscie wiekszosc zoomow ma dobra ostrosc, wazniejsza jest ostrosc na maksymalnej ogniskowej i to ona swiadczy o jakosci obiektywu - zle o Canonie 75-300, dobrze o Canonie 70-210.

Komentarz

• Przemek Białek
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 832

tak w dalzym ciagu chcial bym zobaczyc pare oryginalow!
                            przesle ci adres na PW;

Komentarz

• Czacha
                              fotograf
                              • 2004
                              • 4868

przemek, pliz.. zacznij uzywac jakiegos slownika.. ot chocby tego wbudowanego w worda.. bo to przestaje byc smieszne, a zaczyna byc zenujace..
                              https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...