Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorzkalisz
    Coś już napisał
    • 2009
    • 91

Nocne zdjęcia gwiazd/długa ekspozycja

Witam, wczoraj w końcu się zebrałem i postanowiłem sprawdzić na własnej skórze co to znaczy długa ekspozycja w nocy. Jeden efekt przedstawiam na załączonym zdjęciu.
    Od razu dla tych, którzy postanowią wybrać się na tego typu zdjęcia radzę za dnia zbadać dokładnie miejsca w z których będziemy fotografować i ustawić odpowiednią ostrość na pierwszy plan i zapamiętać jak potem ustawić pierścień. W totalnej ciemności jest to niemożliwe, a robienie metodą "na wyczucie" odradzam
    Zakładam wątek ponieważ nie potrafię znaleźć odpowiedzi na pytanie, na jak długo mogę otworzyć migawkę w Canonie 20d żeby nic nie spie** uszkodzić nic w aparacie, nawet nie bardzo zdaję sobie sprawę co można uszkodzić.

Przysłona 5.6 czas 12 minut. Na jakimś forum znalazłem wspaniałego doradce, który radzi aby przysłonę ustawiać na 32...kompletna bzdura.
    www.facebook.com/grzegorz.kalisz
  • piotrusb
    Bywalec
    • 2007
    • 127

Na jakimś forum znalazłem wspaniałego doradce, który radzi aby przysłonę ustawiać na 32...kompletna bzdura.
    Dlaczego? Jeżeli robisz ekspozycję np. kilku godzinną, to chyba nie jest to kompletną bzdurą?
    www.piotrusb.fotolog.pl
    www.piotrbednarek.pl
    Edytor.net

Komentarz

• Sergiusz
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 2708

Parę dni temu miałem okazję uczestniczyć jako „asystent ignorant” podczas fotografowania księżyca. Trochę liznąłem temat może nie do końca jako fotografowanie gwiazd ale samego nieba. Wydaje mi się, że chcąc fotografować gwiazdy przydałby się teleskop.
      Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• Slider
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 1052

Zamieszczone przez piotrusb
        Dlaczego? Jeżeli robisz ekspozycję np. kilku godzinną, to chyba nie jest to kompletną bzdurą?
        A nie lepiej neutralny filtr szary..?

Zamieszczone przez Sergiusz
        Wydaje mi się, że chcąc fotografować gwiazdy przydałby się teleskop.
        Jeśli zależy Ci na konkretnych gwiazdozbiorach, to i owszem, przydałby się, jeśli natomiast chcesz uchwycić całe niebo, jak na powyższym przykładzie to.. Nie widziałem jeszcze teleskopów szerokokątnych..:grin:

Pozdrawiam

Komentarz

• grzegorzkalisz
          Coś już napisał
          • 2009
          • 91

Piotrusb spróbuj, a zobaczysz..."gwiazdy są w ciągłym ruchu" dana gwiazda nie zdąży odznaczyć się na matrycy (filmie) przy przysłonie 32.
          Sergiusz teleskop mam, nigdy nie wgłębiałem się w temat fotografowania przez teleskop, ale wiem, że trzeba posiadać nasadki, przejściówki i odpowiedni obiektyw o czym na razie nie mam pojęcia. Jeżeli ktoś ma taką wiedzę chętnie się dowiem.
          Ale nadal martwi mnie max. czas naświetlania w 20D.

Komentarz

• Sergiusz
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 2708

Zamieszczone przez Slider
            A nie lepiej neutralny filtr szary..?

Jeśli zależy Ci na konkretnych gwiazdozbiorach, to i owszem, przydałby się, jeśli natomiast chcesz uchwycić całe niebo, jak na powyższym przykładzie to.. Nie widziałem jeszcze teleskopów szerokokątnych..:grin:

Pozdrawiam

Wiesz ale jest taka maszyna do przesuwania aparatu na statywie aby gwiazdy wychodziły jako punkty a nie jako kreski bo w ten sposób masz drogę gwiazd a nie gwiazdy. Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony. Jak oglądałem przez teleskop księżyc to się czułem trochę jak bym oglądał pierwsze kadry z filmu Dzień Niepodległości, ruch księżyca widać bowiem „gołym okiem”
            Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Komentarz

• krzysiek187
              Coś już napisał
              • 2008
              • 60

ciekwy wątek (o te czasy naświetlania) a wiecie jak to się ma do 30D?
              jaki jest najdluższy czas?
              30D | Canon 10-22 | Canon 100 macro | Canon 28-135 | Helios 52 | jakis Manfrotto sie znajdzie |

majne zdjecisza

Komentarz

• Sober
                Uzależniony
                • 2008
                • 513

Zamieszczone przez grzegorzkalisz
                Od razu dla tych, którzy postanowią wybrać się na tego typu zdjęcia radzę za dnia zbadać dokładnie miejsca w z których będziemy fotografować i ustawić odpowiednią ostrość na pierwszy plan i zapamiętać jak potem ustawić pierścień. W totalnej ciemności jest to niemożliwe, a robienie metodą "na wyczucie" odradzam
                Hmm... a mnie się wydawało że w przypadku "zdjęć gwiazd" to dobrze by było ustawić ostrość na nieskończoność, albo lepiej na hiperfokalną...

Komentarz

• Kam
                  • 2008
                  • 6

w 30D masz czasy do ustawienia do 30 sekund. Powyżej jest tryb bulb. Chyba jedyną opcją żeby zepsuć aparat to trzeba by znacznie podgrzać matrycę/pkty AF. W nocy lub o zmierzchu raczej niewykonalne.

a mnie się wydawało że w przypadku "zdjęć gwiazd" to dobrze by było ustawić ostrość na nieskończoność, albo lepiej na hiperfokalną...
                  najlepiej chyba trafić między jedną a drugą, w nocy to nie jest takie proste (przynajmniej dla mnie).
                  moje zdjęcia

Komentarz

• nagor
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 522

nawet w instrukcji pisża ze nie ma ograniczenia czasu otwarcia migawki!! ewentualni ezywotność baterii (300D miało niby ok 2,5 h)
                    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 | Canon: 24-70 | 28 | 50 | 85 | 75-300 | 420EX |
                    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Komentarz

• zaitsev
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1660

Moje 400d wytrzymało ponad 40 minut.

Komentarz

• grzegorzkalisz
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 91

Czasem czytam niektóre wypowiedzi i czuje się jakbym był jeszcze w przedszkolu.
                        Sober tak szczególnie Tobie radzę w ciągu dnia pójść w interesujące nas miejsce i złapać ostrość na gwiazdach...gratuluję...
                        Kam, dzięki, że nas poinformowałeś że mamy 30 sekund a potem jest bulb
                        Kiedyś miałem prospekt canona był tam aparat bodaj że 20Dn, coś z literką N w oznakowaniu przeznaczony był właśnie do kilkugodzinnych naświetleń w nocy. I stąd moje obawy.

zaitsev
                        pochwal się tym zdjęciem.

Komentarz

• zaitsev
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1660

Niestety przepaliłem niebo...

Komentarz

• Slider
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1052

Zamieszczone przez Sergiusz
                            Wiesz ale jest taka maszyna do przesuwania aparatu na statywie(..)
                            Wiem, ale nie nazywa się to teleskop.

Wbrew pozorom wystarczy naprawdę bardzo krótki czas aby obraz był poruszony.
                            To też wiem, ale pytanie autora wątku dotyczyło maksymalnego czasu otwarcia migawki, a nie pozbycia sie ruchu gwiazd, toteż załozyłem, ze o taki efekt mu chodziło i nie poleciłem zakupu statywu z montażem paralaktycznym.

Komentarz

• jadeit
                              Początki nałogu
                              • 2004
                              • 466

punktowe obrazy gwiazd nie robi zwykle sie na bardzo długich czasach z 2 znanych mi powodów
                              po 1 błędów prowadzenia układu paralaktycznego;
                              po 2 wyłążą właśnie prześwietlenia,
                              więc robi się wiele ekspozycji po kilka minut potem sie je tkzw. stack'uje.

a ruch łysego widac nawet w tele typu 400mm

ostatnio robiłem parę ekspozycji na gwiazde północną ale na statywie nieruchomym, żeby pogryźć nieco technikę tego stack'owania ale póki co leża sobie foty w szufladzie i czekają na przypływ weny
                              un point c'est toi
                              fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Komentarz

Pracuję...