Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gietrzy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 5727

Oficjalny foto/wątek Panasonic DMC-LX3/Leica D-LUX 4

Mam nadzieję, że koleżanki i koledzy posiadający ten pocket dslr się przyłączą. Pierwsza fotka świąteczna

1. makro z ręki, 800, 1/15, f/2, 24mm, N-jpg

the silence is deafening
  • zanussi
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1696

no właśnie.. jak to sie sprawuje? opinie ma niezłe... ale i cena podobna no chociażby g10
    Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• gietrzy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 5727

Zamieszczone przez zanussi
      no właśnie.. jak to sie sprawuje? opinie ma niezłe... ale i cena podobna no chociażby g10
      No dla mnie to jest właśnie G10
      the silence is deafening

Komentarz

• zanussi
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1696

no ale co? canoniarz z Panasonikiem?
        Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• gietrzy
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 5727

Zamieszczone przez zanussi
          no ale co? canoniarz z Panasonikiem?
          Canoniarz? Nie, raczej Cams Collector

Przyznaję, że co zdjęcie to ten Panas mnie zadziwia: a to color rendition a to IS'em. Szok! Polecam każdemu fanowi serii G i (starej) S.

By pozostać w temacie (z muzeum Canona) wklejam fotkę ekranu LCD S1 IS wykonaną LX3

2.

the silence is deafening

Komentarz

• obserwator
            Bywalec
            • 2006
            • 137

Kurczę byłby idealny... gdyby nie ta piko matryca...
            Mam nadzieję, że w LX4/Lux5 będzie już matryca w rozmiarze od DX.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• gietrzy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 5727

Zamieszczone przez obserwator
              Kurczę byłby idealny... gdyby nie ta piko matryca...
              Mam nadzieję, że w LX4/Lux5 będzie już matryca w rozmiarze od DX.
              Ja czekam na sensor m4/3. DX imho nierealne.
              the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Fajny aparat. Od dawna o czymś podobnym myślę ale ostatnio cena mi się zupełnie nie podoba .
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez gietrzy
                  Ja czekam na sensor m4/3. DX imho nierealne.
                  Ale na co ty czekasz? Na Olka z u4/3? Bo Panas przecież jest od jakiegoś czasu już...
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• gietrzy
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 5727

Zamieszczone przez Merde
                    Ale na co ty czekasz? Na Olka z u4/3? Bo Panas przecież jest od jakiegoś czasu już...
                    Czekam na pocket m4/3 z ficzerami LX3 w szczególności presetami koloru - dużo robie .jpg dla znajomych.
                    Jeśli Olek to wypuści wcześniej nie będę płakał - mam przecież na swoim LX3 Olkową FL-20.

3. Parę metrów od stadionu Korony, zwykły pstryk na 3200, 1/4, f/2.0, 24mm, własny NR (chrome) w PS

4. Idzie wiosna, 24mm, f/2.0, iso 80, N-jpg, (smart sharpen 80/0,2)

5. Panie Pawle, może mi pan zrobić filmik albo nie zdjęcie?, 24mm, f/2.0, fill flash, smart sharpen 80/0,2

Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                    the silence is deafening

Komentarz

• pan.kolega
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2817

A takie makro z ręki uzywając lampy na aparacie ten Lumix zrobi? (Jak mój Sony F-88 spy camera sprzed 4 lat). Da się zrobić zdjęcie z fleszem z odległości kilku cm?

(Wyspiański 10000 zł PRL, całe klatki bez kropowania)

Ostatnio edytowany przez pan.kolega; 16861.
                      I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

A nie macie czegoś w nasyconych kolorach, bo na tych zdjęciach kolory są jakieś dziwne. Trochę jak z ruskiego TV .
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 5727

Zamieszczone przez pan.kolega
                          Da się zrobić zdjęcie z fleszem z odległości kilku cm?
                          Nie wiem czy piszesz serio czy żartujesz, ale jak sprawdzę to dam znać.

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                          A nie macie czegoś w nasyconych kolorach, bo na tych zdjęciach kolory są jakieś dziwne. Trochę jak z ruskiego TV .
                          Tak ustawiłem w Raw Therapee - ja lubie takie (N-eutral.jpg) niedosycenie. Jotpegi z tego aparatu są baaardzo przesycone na ekranie (jedno z największych oszustw* ) w cyfrowym aparacie.

* - Venus (Digic) tak sprytnie podaje gammę na LCD, że zdjęcie jest bardzo jasne na LCD a w komputerze zauważalnie ciemniejsze. TRZEBA non-stop obserwować histogram i naświetlać dosłownie na maxa w prawo i nie sugerować się jak jasna jest fotka na LCD w czasie podglądu.
                          Ostatnio edytowany przez gietrzy; 120.
                          the silence is deafening

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez gietrzy
                            Tak ustawiłem w Raw Therapee - ja lubie takie (N-eutral.jpg) niedosycenie. Jotpegi z tego aparatu są baaardzo przesycone na ekranie (jedno z największych oszustw* ) w cyfrowym aparacie.

* - Venus (Digic) tak sprytnie podaje gammę na LCD, że zdjęcie jest bardzo jasne na LCD a w komputerze zauważalnie ciemniejsze. TRZEBA non-stop obserwować histogram i naświetlać dosłownie na maxa w prawo i nie sugerować się jak jasna jest fotka na LCD w czasie podglądu.
                            Wiesz ja to mam tak, że coraz mniej mi się chce bawić. Może się starzeje . Ale jak kupuję kompakt (drogi) to chcę od niego tylko tyle żeby w typowych sytuacjach mieć gotowe jpg-i. Jeśli tu mam grzebać jak w raw-ach z lustra to dziękuję postoję 8). Mój znjomy ma A540 i ten apart ma dokładnie tę cechę - bez zabawy mam gotowe przyzwoite zdjęcia (ma inne wady co go dla mnie dyskwalifikuje).
                            Cały czas o czymś takim myślę ale oglądałem sporo plików z LX3 i z tymi kolorami jest coś (dla mnie) nie tak. To co pokazujecie jedynie mnie utwierdza w moim przekonaniu.
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• gietrzy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 5727

Ale jak kupuję kompakt (drogi) to chcę od niego tylko tyle żeby w typowych sytuacjach mieć gotowe jpg-i.
                              Powoli dochodzę do tego samego wniosku, jednak cały czas się boję, że zapomnę ustawić custom WB a AWB to tylko AWB

Cały czas o czymś takim myślę ale oglądałem sporo plików z LX3 i z tymi kolorami jest coś (dla mnie) nie tak. To co pokazujecie jedynie mnie utwierdza w moim przekonaniu.
                              Tam jest kilka presetów, które różnie oddają te kolorki, każdy można jeszcze poprzestawiać (kontrast, ostrość, nasycenie, NR), ale generalnie zgoda - na granicy magenta/Ferrari red dzieje się coś dziwnego.
                              Specjalnie dla ciebie ustawię jotpega standard (tylko z NR na -2).
                              Jaki power kompakt/prosumer byś teraz kupił/polecił?
                              the silence is deafening

Komentarz

Pracuję...