Zestaw do krajobrazów dla amatora - proszę o rady

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Scepon
    • 2009
    • 10

Zestaw do krajobrazów dla amatora - proszę o rady

Witam wszystkich !

Mam wielka prośbę - doradźcie mi do jakiego zestawu Canona się przymierzyć, jeśli:

1. Będę fotografował w 95 % krajobrazy, z tego powiedzmy 5 % to zdjęcia na długich czasach (3-30 sek.)

2. Mam ograniczony budżet - muszę zmieścić się do 2 tys. zł.

3. 90 % zdjęć będę robił w JPG.

4. Wiadomo, że przy krajobrazach dość pożądany jest szeroki kąt - mi akurat na tym specjalnie nie zależy - początek 16-18 mm będzie wystarczający.

5. Zastanawiałem się nad 1000D (ze względu na cenę) - będzie brakowało mi na pewno górnego wyświetlacza LCD, czytałem również niezbyt pochlebne opinie na temat jego układu AF - ale proszę zrozumieć - jak w pkt. 2. Jeśli ktoś ma ten model - czy może podzielić się ze mną szczerymi uwagami i swoją opinią na ten temat ?

6. Nie zależy mi na jakiejkolwiek formie stabilizacji, może jej nie być.

7. Jakiego obiektywu szukać, jeśli chciałbym w przyszłości wykorzystać go również zmieniając tylko body na coś lepszego Canona - przy czym raczej nie pełnoklatkowego.

8. Wychodzę z założenia, że jeśli kupować to tylko i wyłącznie sprzęt nowy, więc używane body a przede wszystkim obiektywy nie interesują mnie zupełnie.

Jeśli coś jeszcze mi się nasunie - uzupełnię posta - z góry dziękuję za pomoc.

P.S. Może przydatne będzie info, że do tej pory robiłem zdjęcia HP 417, Canonem A60, A610, Fuji S9600, Pentax K10D.
    sigpic
  • ds74
    Bywalec
    • 2009
    • 241

A tak naprawdę to do czego szybki autofokus przy krajobrazach? Obiektyw z dobrą skalą odległości - ostrość przy krajobrazie trzeba będzie ustawiać z uwzglednieniem wyliczonej głebi (hiperfokalna itd.).

Komentarz

• Scepon
      • 2009
      • 10

ds74 a kto pisze o szybkości AF ? Chodzi mi tylko o to czy jego AF działa w miarę trafnie - wiadomo, że w zależności od oświetlenia itd. może być z tym różnie. Nie wymagam absolutnie cudów. Po prostu - czy generalnie są problemy z trafnością AF czy nie ?

Ostrość wiem jak ustawiać - zależy mi bardzo na radach w kwestii sprzętu.

Widzę, że Ty masz 1000D w stopce podane - szukam więc jakichś Twoich zdjęć - o ile jest coś na forum.
      sigpic

Komentarz

• robgr85
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1719

Zamieszczone przez Scepon
        Witam wszystkich !

Mam wielka prośbę - doradźcie mi do jakiego zestawu Canona się przymierzyć, jeśli:

1. Będę fotografował w 95 % krajobrazy, z tego powiedzmy 5 % to zdjęcia na długich czasach (3-30 sek.)

2. Mam ograniczony budżet - muszę zmieścić się do 2 tys. zł.

3. 90 % zdjęć będę robił w JPG.

4. Wiadomo, że przy krajobrazach dość pożądany jest szeroki kąt - mi akurat na tym specjalnie nie zależy - początek 16-18 mm będzie wystarczający.

5. Zastanawiałem się nad 1000D (ze względu na cenę) - będzie brakowało mi na pewno górnego wyświetlacza LCD, czytałem również niezbyt pochlebne opinie na temat jego układu AF - ale proszę zrozumieć - jak w pkt. 2. Jeśli ktoś ma ten model - czy może podzielić się ze mną szczerymi uwagami i swoją opinią na ten temat ?

6. Nie zależy mi na jakiejkolwiek formie stabilizacji, może jej nie być.

7. Jakiego obiektywu szukać, jeśli chciałbym w przyszłości wykorzystać go również zmieniając tylko body na coś lepszego Canona - przy czym raczej nie pełnoklatkowego.

8. Wychodzę z założenia, że jeśli kupować to tylko i wyłącznie sprzęt nowy, więc używane body a przede wszystkim obiektywy nie interesują mnie zupełnie.

Jeśli coś jeszcze mi się nasunie - uzupełnię posta - z góry dziękuję za pomoc.
        Ad3. Jak aparat oferuje tryb RAW, to właśnie w nim rób, szczególnie że planujesz dłuższe naświetlanie.

Ad4. z budżetem do 2tys nie jesteś w stanie kupić lepszego zestawu niż puszka + KIT. Ciężko mówić tu o wielkiej precyzyjności AF w trudnych warunkach oświetleniowych (post wyżej).

Ad7. Jeśli chodzi o krajobrazy to przyda się dobry szeroki kąt - ef-s 10-22 (ale nie będzie pasował do FF).
        Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• ds74
          Bywalec
          • 2009
          • 241

ds74 a kto pisze o szybkości AF ? Chodzi mi tylko o to czy jego AF działa w miarę trafnie - wiadomo, że w zależności od oświetlenia itd. może być z tym różnie. Nie wymagam absolutnie cudów. Po prostu - czy generalnie są problemy z trafnością AF czy nie ?

Ostrość wiem jak ustawiać - zależy mi bardzo na radach w kwestii sprzętu.

Widzę, że Ty masz 1000D w stopce podane - szukam więc jakichś Twoich zdjęć - o ile jest coś na forum.
          Nie ma moich zdjeć na forum. Z kitem atofokus chodzi całkiem dobrze. Z T 70-300 troche gorzej -ale to chyba wina samego obiektywu. I tak jak kolega napisał - 2000 za nowy zestaw trochę nierealne.Chociaż w sumie kit na W nie jest taki tragiczny - tak na poczatek - no ale to jest EF-s a ty takiego nie chcesz.
          Ostatnio edytowany przez ds74; 23869.

Komentarz

• Scepon
            • 2009
            • 10

W takim razie gdybym brał pod uwagę kupno używanego (wolałbym uniknąć, ale załóżmy teoretycznie że kupuję używane) sprzętu - szukać używanego body i nowego obiektywu "z półki" ? Czy odwrotnie ?

A jakieś sugestie co do modeli - zarówno body jaki i obiektywu ?
            sigpic

Komentarz

• Kubak82
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 2348

Zamieszczone przez robgr85
              Ad7. Jeśli chodzi o krajobrazy to przyda się dobry szeroki kąt - ef-s 10-22 (ale nie będzie pasował do FF).
              krajobraz to nie tylko szeroki kat.. kupowanie drogiego 10-22 na poczatek, zwlaszcza ze nie ma sie pokrycia innych ogniskowych jest IMHO bez sensu - ja wybralbym raczej 18-55 i 55-250.. tele jest w krajobrazach czesto rownie przydatne co szeroki kat..

A jakieś sugestie co do modeli - zarówno body jaki i obiektywu ?
              http://www.allegro.pl/item582801660_..._szczecin.html - moze warto sie dopytac o ilosc klapniec i inne szczeg. dotyczace historii aparatu..

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Witaj!

Obiektywy kitowe sobie odpuściłem na samym początku,
                szybciej zmienisz puszkę na lepszą niż obiektywy.

Krajobrazy, architektura itp. to mój konik.
                Generalnie im szerzej możesz, tym lepiej.

Aktualnie posiadam Sigmę 18-200, i... czasami jeszcze jest za wąsko ??:
                Ale na długim końcu wystarcza.

Mój zestaw docelowy:
                - Peleng 8mm FishEye lub Tokina 10-17 FishEye,
                - 10-22 coś z tego zakresu Canon lub Sigma,

Do tego body na które cię stać.

No i jak dla mnie obowiązkowo filtry Cokin - szara połówka, gwiazdka, tabaczkowa połówka, złoty, takie już posiadam.

Pozdrówka!
                Ostatnio edytowany przez dziobolek; 20044.
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• robgr85
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1719

Zamieszczone przez Kubak82
                  krajobraz to nie tylko szeroki kat.. kupowanie drogiego 10-22 na poczatek, zwlaszcza ze nie ma sie pokrycia innych ogniskowych jest IMHO bez sensu - ja wybralbym raczej 18-55 i 55-250.. tele jest w krajobrazach czesto rownie przydatne co szeroki kat..
                  Z tego co zrozumiałem, to autor tematu w pkt7 pytał o obiektyw przyszłościowy/jakościowy do krajobrazów, ponadto szukał czegoś z dobrym mechanizmem AF. 18-55 ma AF który może mieć problemy z działaniem w słabych warunkach oświetleniowych.

Jak ktoś chce obiektyw wysokiej jakości to musi mieć odpowiednią ilość pieniędzy (i wiedzieć czego szuka). Nic nie wskazuje na to, że to się w najbliższym czasie zmieni.
                  Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• trolluch
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 100

Zamieszczone przez ds74
                    Chociaż w sumie kit na W nie jest taki tragiczny - tak na poczatek - no ale to jest EF-s a ty takiego nie chcesz.

Skoro w przyszłości nie Scepon nie planuje FF, to EF-s jak najbardziej można mu polecić...
                    coś Canona, coś Tamrona, a i Nissin się znajdzie

Komentarz

• Scepon
                      • 2009
                      • 10

Dziękuję bardzo za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi. Doskonale wiem, że z 2 tys. zł. świata nie zawojuję - ale chciałbym wybrać coś z czego będę choć trochę zadowolony. A nie że okaże się sprzętem, z którego w JPG wyjdą mi gorsze zdjęcia niż np. z S9600 czy innej hybrydy. Na razie rozważam więc bardzo wstępnie 1000D + kit.

Jak widzę sprzęty w Waszych podpisach to nie ukrywam, że "gul mi chodzi" - szczerze, bez krzty zawiści zazdroszczę

Przeglądając galerię z krajobrazami nie udało mi się znaleźć zdjęć z 1000D - szukam dalej - ale w innych kategoriach.
                      sigpic

Komentarz

• malkontent
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 299

http://pl.pixel-peeper.com/cameras/?camera=983 zdjęcia z 1000d, ale jak na złość nie ma kita.

Kit jest demonizowany, tak do około 35 i przymknięty do 8.0 to całkiem dobre szkło do krajobrazów.

Komentarz

• anzelm-74
                          Dopiero zaczyna
                          • 2008
                          • 49

Elo. Może powinieneś pomyśleć o innym systemie. Na przykład za 1999pln można kupić korpus E-520 z obiektywami ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6 oraz ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6. Lub możesz kupić Olympus E-420 DOUBLEKIT za około 1700pln oraz jakiś podstawowy statyw. W ten sposób za kwotę , którą dysponujesz, nabędziesz świetny zestaw dla początkującego fotoamatora. Warto się nad tym zastanowić.
                          Pozdrawiam.

Komentarz

• Aloes
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 43

Dziobolek, masz może jakąś stronę, na której można zobaczyć zdjęcia ze złotym filtrem i tabaczkową połówką? Ciekawi mnie, jak to naprawdę wygląda; na zdjęciach z aukcji na Allegro nie wyglądają przesadnie zachęcająco.

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Zamieszczone przez Aloes
                              Dziobolek, masz może jakąś stronę, na której można zobaczyć zdjęcia ze złotym filtrem i tabaczkową połówką? Ciekawi mnie, jak to naprawdę wygląda; na zdjęciach z aukcji na Allegro nie wyglądają przesadnie zachęcająco.
                              Stronki nie mam, ale coś pomyślimy...
                              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

Pracuję...