[Krakow] Ruiny, rudery i inne szkieletory

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • birez
    Uzależniony
    • 2005
    • 609

[Krakow] Ruiny, rudery i inne szkieletory

Witam,

Kawalek na polnoc od Krakowa leza sobie Tonie (w zasadzie to granicza z Krakowem). Swego czasu postanowiono wybudowac tam piekna nowa baze dla MPK. Budowa ruszyla pelna para, zaczely pojawiac sie hangary i budynki... ale jak to bywa, budowy nie dokonczono. Wybudowane obiekty (lacznie z kanalizacja, itp) pozostawiono na pastwe losu i czasu.

Krakow stracil w ten sposob piekna baze ale zyskal za to obiekt fotograficzny, szegolnie dla milosnikow klimatow apokaliptycznych. Stoja tam wraki budynkow, jakies slupy, luzne sciany, studzienki kanalizacyjne - generalnie krajobraz po wojnie.

Z "nieba" wyglada to tak, natomiast z ziemi mozemy ogladac m.in. takie widoki:

W srodku jest znacznie ciekawiej

Oczywiscie zdjecie bylo zrobione juz jakis czas temu - teraz, w lecie, wszystko jest tam zarosniete zielenia ale mysle ze to nawet dodaje uroku, a nawet rzeklbym, ze zmienia nieco wymowo miejsca. (aczkolwiek nie przedarlem sie jeszcze przez krzaczory zeby to obadac - jakos czasu malo...)

Gdyby ktos sie tam wybral, musze ostrzec, ze jak kazda ruina i ta sklada sie glownie z dziur i wystajacych pretow (sam nawet o malo co w jedna nie wpadlem) a wnetrza piwnic skladaja sie glownie z blota po kolana, wiec wysoka ostroznosc zalecana.

Zastanawiam sie tez, czy w samym Krakowie lub w okolicach znajduja sie podobne budowle, ktore by mozna spokojnie ofocic. Jezeli ktos cos takiego zna, to chetnie bym sie o tym dowiedzial. (o Szkieletorze wiem, zreszta kto nie wie ale jakos mnie nie pociaga)

Pozdrawiam,
    Pawel
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Zamieszczone przez birez
    (o Szkieletorze wiem, zreszta kto nie wie ale jakos mnie nie pociaga)
    To jeden z tych dwóch wieżowców śmiesznycH?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• birez
      Uzależniony
      • 2005
      • 609

Dwoch ? Hmmm...

Szkieletor to takie 90 metrowe ustrojstwo stojace przy rondzie Mogilskim (jedno warte drugiego)

Wyglada toto tak.

Natomiast nie wiem ktory, w tym ukladzie, bylby ten drugi.

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Wlasnie o tym myslalem. Ale wydawalo mi sie, ze byl drugi taki, ale zostal ostatnio wykonczony. Myle sie?
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• birez
          Uzależniony
          • 2005
          • 609

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          Wlasnie o tym myslalem. Ale wydawalo mi sie, ze byl drugi taki, ale zostal ostatnio wykonczony. Myle sie?
          Wykonczony ? Nie to na pewno nie w Krakowie

U nas ostatnio to zaczynaja duzo ale koncza raczej niewiele. A tego to nawet nie wyburza, bo nikogo na to nie stac :-/
          Zapewnie sam sie zawali i wlasnie dlatego nie mam zamiaru go atakowac z aparatem - te budynki Toniach wygladaja jednak stabilniej

Komentarz

• tattoo

Witam

Chętnie zobaczył bym jeszcze kilka zdjęć tego miejsca ,jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to podeślij mi kilka-kilkanaście fotek na [email protected] .
            Chyba że "wiszą" gdzieś na www

Pozdrawiam

Komentarz

• Polaco
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1135

Fajne miejsce, szkoda ze mieszkam tak daleko od Krakowa bo juz bym tam dawno sie pojawil na sesje foto
              Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
              Troche moich knotow

Komentarz

• birez
                Uzależniony
                • 2005
                • 609

Zamieszczone przez tattoo
                Witam

Chętnie zobaczył bym jeszcze kilka zdjęć tego miejsca ,jeżeli nie sprawi Ci to kłopotu to podeślij mi kilka-kilkanaście fotek na [email protected] .
                Chyba że "wiszą" gdzieś na www

Pozdrawiam
                Jak tylko odnajde miejsce gdzie bede mogl sobie zahostowac galerie, to dam namiar na www (warunuek - serwer musi sie nie zepsuc po wrzuceniu takiego badziewia jakie ja produkuje).

Obecnie sa na www ale dziala to strasznie i na dodatek zarzyna mi lacze (128 kilo uploadu potega...) wiec nie polecam takiego ogladania

Komentarz

• ripek
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1486

Można spróbować Fort na poligonie pasternik. W tygodniu wojsko może się strzępić o niezapowiedzianego fotografa ale w niedziele można wejść z grupą airsoftowców którzy się tam strzelają. Ciekawe klimaciki!
                  Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Komentarz

• Yooreck
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 67

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                    Nie mylisz się. Ten drugi stoi przy Rondzi eKotlarskim i jest siedziba, ze tak powiem, jednego z banków

Komentarz

• birez
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 609

Zamieszczone przez Yooreck
                      Nie mylisz się. Ten drugi stoi przy Rondzi eKotlarskim i jest siedziba, ze tak powiem, jednego z banków
                      AAAA..... to o nim mowa, no jasne.
                      Chociaz jakos mi sie jeden z drugim nie kojazy

Komentarz

• Yooreck
                        Coś już napisał
                        • 2005
                        • 67

Zamieszczone przez birez
                        AAAA..... to o nim mowa, no jasne.
                        Chociaz jakos mi sie jeden z drugim nie kojazy
                        Straszyl kilka lat, niedawno dopiero, jakies 2-4 lata temu go skrocili i wykonczyli.

Komentarz

• Semtex
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 347

tego przy rondzie też wykończą spokojnie - canon musi mieć gdzieś siedzibę na europę wschodnią - na samej górze będzie piętro dla członków canon board. :-D
                          5d + plecak

Komentarz

• Barakum

Witam,

Troche pozno znalazlem ten watek na forum , ale mam nadzieje, ze nigdy nie jest za pozno, by go odświeżyć Na stronie opuszczone.com w galerii zdjec, malopolskie - mozna znalezc zdjecia szpitalu, ktorego budowa nie zostala ukonczona.

Moglby ktos napisac, gdzie to dokladnie jest, chociaz w jakich okolicach ?

pozdrawiam, nowy uzytkownik Tomek

Komentarz

• canis_lupus
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1252

Zamieszczone przez ripek
                              Można spróbować Fort na poligonie pasternik. W tygodniu wojsko może się strzępić o niezapowiedzianego fotografa ale w niedziele można wejść z grupą airsoftowców którzy się tam strzelają. Ciekawe klimaciki!
                              Potwierdzam, w soboty i niedziele nie ma problemu. Brachol sie tam strzela. Maja oficjalną zgode na wejście na teren.
                              "I love You Cię" Różyczko...
                              Galeria ,
                              Druga galeria,

Komentarz

Pracuję...