Korekcja DPP dla obiektywów innych niż Canon dla 5D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Korekcja DPP dla obiektywów innych niż Canon dla 5D

Wiadomo że Canon nie ma ochoty rozpieszczać konkurencji i w DPP nie dał możliwości korekcji wad optycznych dla obiektywów innych niż swoje. Korekcja z Sigmami czy Tamronami nie działa w ogóle albo daje jakieś śmieszne efekty jak na screenie niżej z Sigmy 50/1.4

Zacznijmy od tego jak to w DPP działa i dlaczego jest taki śmieszny efekt :-). DPP ma bazę swoich obiektywów, które rozpoznaje po identyfikatorze zapisanym w pliku RAW. Obiektyw Sigmy przekazuje do korpusu swój identyfikator, który jest następnie zapisany w RAWie. Rzut oka na specyfikację Canonowskich RAWów i okazuje się że panowie z Sigmy używają dla S50/1.4 tego samego identyfikatora co dla.... Canon 17-35/2.8L . No i co robi teraz DPP? Z funkcji opisujących wady obiektywu wylicza sobie że dla ogniskowej "50mm" w 17-35/2.8L winieta jest tak gigantyczna że aż kod który ją naprawia na RAWach z Sigmy parę razy przekracza zakres danych na których operuje "overflow" i stąd takie śmieszne kółka
    Dokładnie to samo jest z dystorsją. 17-35/2.8L jest idealnie skorygowany w środku swojego zakresu a następnie w kierunku 35mm robi się poduszka. Dla "50mm" poduszka jest jeszcze większa i DPP na RAWach z Sigmy próbuje ją usuwać dodając do zdjęcia jeszcze większą beczkę

No dobra, to może by tak oszukać DPP i na RAWach z Sigmy przerobić ID szkła na np. Canona 50/1.4 USM?
    Nic prostszego :-). Rzut oka na specyfikację RAWów z 5D i już wiemy ze ofiara jest bajtem pod offsetem $044a. Zamieniamy na ID 50/1.4USM czyli $C6 (a jak ktoś woli eLkę 50/1.2 to $F1 )

Przy okazji w puste miejsce na nazwę lensa (aparat nic tam nie zapisuje z Sigmami) zapisujemy sobie ładne "Sigma 50/1.4". Tekst jest w zwykłym jednobajtowym ANSI od offsetu $09CC. Przy konwersji do jpg ten tekst będzie wpisany w EXIF zamiast jakiegoś "50mm"

A teraz już sobie ładnie otwieramy RAWa i korekcje pięknie działają bo DPP myśli że ma doczynienia z 50/1.4USM . Ustawienia suwaków Sigmy 50/1.4 są na niższe wartości niż dla Canona bo Sigma ma np. dużo mniejszą winietę i wartość 30 zbija winietę prawie do zera. Przy ustawieniu na 100 narożniki są dużo jaśniejsze niż środek, ale to jedyna niedogodność :-)

Ten sam trik można zastosować oszukując że np. Sigma 10-20 to Canon 10-22 etc.

Niżej linki do specyfikacji. Podane przeze mnie offsety są dla RAWów 5D. Dla innych aparatów będą niestety w innych miejscach. Miłego dłubania :-)

P.S
    Jak mi się będzie nudzić to zrobię może programik z interfejsem, który z automatu będzie przerabiał pliki.
    Digart
  • gwozdzt
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 5780

Fajna sprawa :-) i teraz mam mnóstwo pytań :-)

mam trzy obiektywy nierozpoznawane przez DPP:

1/ stary Canon 100/2.8 Macro (non_USM)

Nasuwa się oczywiście myśl, aby przedstawić go programowi jako nowy USM, jednak chętnie najpierw porównałbym gdzieś winietowanie i dystorsje starej i nowej "setki". Nowa oczywiście jest opracowana wszędzie (photozone, slrgear, optyczne), ale starej wersji nie mogę znaleźć... widział ktokolwiek jakiś test starego 100/2.8 ?
    Ewentualnie gdyby iść na żywioł, to jak spowodować, żeby DPP widziało tego starego non_USM jako nowego USM?

2/ Canon 70-210/3.5-4.5 USM
    również nie mogę znaleźć żadnego testu tego obiektywu. Ma ktoś jakiś pomysł do czego można by przyrównać jego winietę i dystorsje? a może gdzieś jest test?
    Tutaj nawet nie wiem, od jakiego by obiektywu spróbować w ciemno zastosować korekty... Jedyny inny 70-210 od Canona to "puzon" f/4, ale ten jest tak samo stary i również go nie ma w bazie DPP.

3/ Tokina RMC 17mm f/3.5 MF

oryginalnie z bagnetem Nikona, używam z Canonem przez adapter (bez chipa), wady optyczne z grubsza pasują od 17-40L@17mm:
    http://www.photozone.de/pentax/142-t...report?start=1
    http://www.photozone.de/canon-eos/17...review?start=1
    - beczka -2.49% vs -2.47%
    - winieta Tokiny @f/8 taka jak eLka @f/4
    i tutaj pytanie co i jak pokombinować, żeby RAW z niekompletnym EXIF'em z tej Tokiny DPP widziało jako 17-40L @17mm f/4 (Tokinę mam praktycznie zafixowaną na f/8 :-))
    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• Tomasz Golinski
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 8623

MMM - a może zamiast programiku z interfejsem by wystarczył prosty skrypcik z exiftoolem? Tag podmienisz jednym poleceniem.
      30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
      Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• 2marekm
        Początki nałogu
        • 2007
        • 419

Qurcze :-D jestem pełen podziwu dla niesamowitej wiedzy kolegi MMM...to napisał laik MM :-D

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

Zamieszczone przez gwozdzt
          1/ stary Canon 100/2.8 Macro (non_USM) [/B]
          Nasuwa się oczywiście myśl, aby przedstawić go programowi jako nowy USM, jednak chętnie najpierw porównałbym gdzieś winietowanie i dystorsje starej i nowej "setki". Nowa oczywiście jest opracowana wszędzie (photozone, slrgear, optyczne), ale starej wersji nie mogę znaleźć... widział ktokolwiek jakiś test starego 100/2.8 ?
          Ewentualnie gdyby iść na żywioł, to jak spowodować, żeby DPP widziało tego starego non_USM jako nowego USM?
          Po prostu pod adresem '044a' wpisz identyfikator nowej 100/2.8 macro czyli 'be' i zobaczy jakie są efekty.

3/ Tokina RMC 17mm f/3.5 MF[/B]
          oryginalnie z bagnetem Nikona, używam z Canonem przez adapter (bez chipa), wady optyczne z grubsza pasują od 17-40L@17mm:
          http://www.photozone.de/pentax/142-t...report?start=1
          http://www.photozone.de/canon-eos/17...review?start=1
          - beczka -2.49% vs -2.47%
          - winieta Tokiny @f/8 taka jak eLka @f/4
          i tutaj pytanie co i jak pokombinować, żeby RAW z niekompletnym EXIF'em z tej Tokiny DPP widziało jako 17-40L @17mm f/4 (Tokinę mam praktycznie zafixowaną na f/8 :-))
          Nie mam niestety RAWa z obiektywu bez chipa ale przypuszczam że pod adresem '044a' będzie po prostu wartość zero. Zresztą jaka by nie była wpisz tam 'e7' i będzie widziany jako 17-40.

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          MMM - a może zamiast programiku z interfejsem by wystarczył prosty skrypcik z exiftoolem? Tag podmienisz jednym poleceniem.
          Jak patrzę na dokumentację do EXIFtoola to niestety nie rozpoznaje on tagu CameraSettings

więc chyba nic z tego. Owszem można sobie podmienić nazwę obiektywu ale to tylko zwykły napis a DPP rozpoznaje szkło po identyfikatorze w tagu 'CameraSettings'. Ale jeszcze przyjrzę się.

Do edycji plików używam darmowego HexEditorNeo.
          HHD Free Hex Editor is a fastest binary file editing software for Windows. Using this freeware hex editor you'll be able to edit extremely large files/dumps of raw data and try advanced functions: search/replace data incl. RegExp, disk editor, computer memory editor, checksum/hash calculations, logical bitwise/arithmetic data operations, file structure viewer with binary templates, modifying Intel HEX, Motorola S-records, compare files with binary diff, hex diff, text diff tools, x86, x64, .NET disassembler and more
          Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
          Digart

Komentarz

• jinks
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2178

Nieźle, nieźle...Ciekawy jestem dlaczego dla sigmy 18-50/f2.8 korekcje działają prawidłowo bez żadnych modyfikacji - szczególnie bardzo fajnie korekta abberacji chromatycznej.
            Miłego dnia
            moja www

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

Zamieszczone przez jinks
              Nieźle, nieźle...Ciekawy jestem dlaczego dla sigmy 18-50/f2.8 korekcje działają prawidłowo bez żadnych modyfikacji - szczególnie bardzo fajnie korekta abberacji chromatycznej.
              Ta sigma ma ten sam ID co Canon EF 17-35mm f/2.8L. Być może wady tych obiektywów są podobne.
              Digart

Komentarz

• gwozdzt
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 5780

Zamieszczone przez MMM
                Po prostu pod adresem '044a' wpisz identyfikator nowej 100/2.8 macro czyli 'be' i zobaczy jakie są efekty.
                melduję, ze działa :-)

tak jak można się było spodziewać, ładuje korekty wg reguł wersji USM; a że obiektywy te są bardzo zbliżone, to i wygląda to na oko w miarę poprawnie.

Niemniej chętnie bym zobaczył i porównał jakieś naukowe opracowanie dystorsji oraz winiety starej i nowej setki macro :-)

Zamieszczone przez MMM
                Nie mam niestety RAWa z obiektywu bez chipa ale przypuszczam że pod adresem '044a' będzie po prostu wartość zero. Zresztą jaka by nie była wpisz tam 'e7' i będzie widziany jako 17-40.
                tu niestety wychodzą bzdury (a'la Twoje kółka...).

wynika to zapewne z faktu, ze samo dodanie informacji o obiektywie nie wystarczy i jako, że jest to zoom - potrzeba jeszcze informacji o ogniskowej i przysłonie, a tych informacji nie ma w EXIF'ie.

tu jest przykładowy RAW z tej Tokiny:

i pytanie - jak zrobić, żeby DPP zobaczyło go jako 17-40L @17mm f/4

No i na koniec - co zrobić z 70-210 USM
                tylko niech mi nikt nie pisze, żeby sprzedać i kupić L ...
                Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

i pytanie - jak zrobić, żeby DPP zobaczyło go jako 17-40L @17mm f/4
                  No fakt, musi być jeszcze ogniskowa i przysłona wpisana. Zerknę jutro gdzie i jak to trzeba wpisać.
                  Digart

Komentarz

• gwozdzt
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 5780

Zamieszczone przez MMM
                    No fakt, musi być jeszcze ogniskowa i przysłona wpisana. Zerknę jutro gdzie i jak to trzeba wpisać.
                    pozwolę się przypomnieć... :-)

a tak przy okazji, skoro już "hackujemy" DPP, czy myślałeś może o tym, zeby ze starszymi aparatami (5D I) zadziałało Auto Light Optimize?
                    Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

pozwolę się przypomnieć... :-)
                      No jest problem. Przysłona i ogniskowa zapisane są w dwóch miejscach ale zmiany nie dają żadnego rezultatu. Chyba będę musiał zrobić jakieś zdjęcia testowe z różnymi ustawieniami żeby wykryć gdzie i co trzeba pozmieniać.
                      Digart

Komentarz

• 27rav
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 101

Jakby ktoś potrzebował to udało mi się rozgryźć 40D i zrobić ten trik:
                        Zamieszczone przez MMM
                        ...Ten sam trik można zastosować oszukując że np. Sigma 10-20 to Canon 10-22 ...
                        Nazwa obiektywu zapisana jest pod dwoma adresami: $0EC8 i $01498 - ale dopiero zmiana tego drugiego jest widoczna w DPP.
                        Typ obiektywu to adres $04C0 - tu zmieniamy z 98 na EB i zamiast Sigmy 10-20 mamy Canona 10-22.

Przy okazji pytanko - czy ktoś wie jak szybko można wprowadzić te zmiany w inny sposób niż ręcznie - czy jest jakiś program który pozwala na grzebanie w exifach?
                        Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

• 27rav
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 101

Zamieszczone przez 27rav
                          Przy okazji pytanko - czy ktoś wie jak szybko można wprowadzić te zmiany w inny sposób niż ręcznie - czy jest jakiś program który pozwala na grzebanie w exifach?
                          Popytałem tu i tam i w efekcie napisałem mały skrypt, który podmienia odpowiednie bajty w RAWach .
                          Programik oczywiście pasuje do 40D i robi konwersję Sigmy 10-20 na Canona 10-22 .
                          Jakby ktoś był zainteresowany programem lub kodem źródłowym to proszę o kontakt na priv.
                          Pozdrawiam!
                          Canon 40D, Canon EOS M, Sigma 10-20/4-5.6, Canon 24-105/4 L IS USM, Canon 28/1.8 USM, Canon 50/1.4 USM, Canon 85/1.8 USM, Canon EF-M 18-55/3.5-5.6 IS, Speedlite 430EX, Speedlite 90EX

Komentarz

• airhead
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2495

jest możliwe wykorzystanie automatycznej korekcji w DPP, a potem obrabiać RAWa w Lr? (żeby było widać te poprawki oczywiście)
                            Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                            Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Janczewski
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 143

Zamieszczone przez 27rav
                              Popytałem tu i tam i w efekcie napisałem mały skrypt, który podmienia odpowiednie bajty w RAWach .
                              Programik oczywiście pasuje do 40D i robi konwersję Sigmy 10-20 na Canona 10-22 .
                              Jakby ktoś był zainteresowany programem lub kodem źródłowym to proszę o kontakt na priv.
                              Pozdrawiam!
                              tak czytam i się zastanawiam... sugerujecie, że obydwa obiektywy generują takie same zniekształcenia?, bo jeśli nie to przecież więcej tu szkody niż pożytku... ...czy to tylko taka sztuka dla sztuki?
                              blog

Komentarz

Pracuję...