startowy analog

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bebop
    Uzależniony
    • 2005
    • 755

startowy analog

zachęcony zakupionym dla teścia Rebelem G stwierdziłem, że kupienie analoga dla samego posiadania szerokiego konta z mojego 17-40L jest warte grzechu. no i dylemat wyboru. generalnie planowałem pierwszym odruchem 33/30 lub starsze wersje serii 5/3. ale pojawiły się w dobrych cenach (b.niskich) eos 600 i eos 100. bancerność 600tki była tu nie raz zachwalana, więc nie zastanawiałem się. eos 100 - nowszy niż 600-tka, lżejszy, podnoszone lustro - po zastanowieniu się też kupiłem.
    jeden zamierzam zostawić sobie do streetfocenia, drugi (100) do szerokiego kąta i krajobrazu na slajdzie.

no i pytanie: czy dobrze kombinuję? w kosztach zmieściłem się - cena była okazyjna, stan jest naprawdę ok (no nie widziałem jeszcze 600tki, ale na zdjęciach wszystko wyglądało na bdb), niepokój tylko trochę budzi u mnie czy w 600tce (jeszcze jej nie mam - jedzie do mnie) jest wskaźnik ekspozycji (taki jak w eos 100, 300D, 20D) czyli coś do czego jestem przyzwyczajony trybem M. bo w instrukcji znalezionej w necie nie mogłem się dopatrzyć.
    gra i buczy bebop
  • Silent Planet
    Uzależniony
    • 2004
    • 832

Czyli "drabinka".
    Być powinna.

W paru modelach starszych EOS'ów ze względu na jakieś kombinacje patentowe(!) w trybie manualnym nie ma drabinki, a jedynie wskaźniki +/-, które zapalają się w wizjerze. Trochę trudniej wtedy, ale można sobie poradzić.
    is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Komentarz

• bebop
      Uzależniony
      • 2005
      • 755

Zamieszczone przez Silent Planet
      Czyli "drabinka".
      Być powinna.

W paru modelach starszych EOS'ów ze względu na jakieś kombinacje patentowe(!) w trybie manualnym nie ma drabinki, a jedynie wskaźniki +/-, które zapalają się w wizjerze. Trochę trudniej wtedy, ale można sobie poradzić.
      hmm. w poniedziałek przyjdzie body to będę wiedział na 100%.
      gra i buczy bebop

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

raczej nie ma. w 650 pojawia sie tylko na wyswietlaczu "OP/CL/--" z zaleznosci czy trzeba otworzyc czy domknac.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• bebop
          Uzależniony
          • 2005
          • 755

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
          raczej nie ma. w 650 pojawia sie tylko na wyswietlaczu "OP/CL/--" z zaleznosci czy trzeba otworzyc czy domknac.
          no to jak dojedzie do mnie moja 600tka to zobaczę czy da się z tym żyć. na osłodę pozostaje zawsze eos 100 ;-)
          gra i buczy bebop

Komentarz

• thorin
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1990

zapytam sie, moze troche glupio, ale mialem 100 i niewiem czym ona gorsza jak 600, pomijajac podswietlany wyswietlacz? bo punkt AF chyba obie te puszki mialy jeden ? wogole na jaka 100tke trafiles Bebop? moja niestety byla zmasakrowana jesli idzie o migawke :/
            Ostatnio edytowany przez thorin; 2366.

Komentarz

• bebop
              Uzależniony
              • 2005
              • 755

Zamieszczone przez thorin
              zapytam sie, moze troche glupio, ale mialem 100 i niewiem czym ona gorsza jak 600, pomijajac podswietlany wyswietlacz? bo punkt AF chyba obie te puszki mialy jeden ? wogole na jaka 100tke trafiles Bebop? moja niestety byla zmasakrowana jesli idzie o przyslone :/
              gorsza niczym. śmiem twierdzić, że lepsza (bo nowsza). kółko z tyłu, lustro można podnieść, wygodnie leży w łapie. flash w automatycznych programach sam się*otwiera i sam się chowa (w Elanie tak nie ma, bo amerykanie coś znowu z patentami pochrzanili). kupiłem dwa bo oba do przetestowania, jak każdy używany sprzęt. zostawię sobie co mi będzie lepiej leżało. 600tka to też niezły workhorse, ponoć niedozajeżdzenia. no i 5kl/sek. w trybie oneshot. póki co testowy negatyw pójdzie jutro do labu, to dopiero powiem co i jak. muszę przemyśleć magazyn w postaci dwóch analogów. bo może jeden zostawię a drugi sprzedam albo sprezentuję rodzinie :-) generalnie chciałem mieć szeroki kąt/rybie oko/streetfoto. w cenie 250 zł za puszkę to chyba nieźle?
              gra i buczy bebop

Komentarz

• thorin
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1990

ba ze niezle, sam tak kombinowalem, ale potem mi madrzy ludzie powiedzieli ze z EF-S nie da rady

Komentarz

• bebop
                  Uzależniony
                  • 2005
                  • 755

ba ze niezle, sam tak kombinowalem, ale potem mi madrzy ludzie powiedzieli ze z EF-S nie da rady
                  a widzisz gdzieś u mnie EFS? ja analoga do 17-40L dokupiłem... no i do streetfoto, co by zawału niedostać :-)
                  gra i buczy bebop

Komentarz

• thorin
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1990

nie mowie o Tobie Bebop pije do swojego kitowego obiektywiku

Komentarz

• bebop
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 755

nie mowie o Tobie Bebop pije do swojego kitowego obiektywiku
                      nooo tak. EFS zdecydowanie do cyfry, i nie do wyższych półek (1D, 1Ds)
                      gra i buczy bebop

Komentarz

• chomsky
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 485

Eos 600 i cała rodzinka sześc setek nie posiada drabinki w manualu.Praca w manualu jest okropna i od razu wybij ją sobie z głowy.Pojawiają sie literki OP(open) lub CL (close)jak Ci się uda to- oo -czyli dobrze.Wszystko to po uprzednim wduszeniu guziczka po lewej stronie obiektywu u dołu bagnetu.Jak masz to wduszone i widac literki to nie możesz przesuwać przyslon tylko czasy z wduszonym innym guziczkiem i kółeczkiem.Literki zmienia sie na podglądzie ale i tak nie widzisz jakie przesunąłeś czasy bo literki sa wyświetlane w ich miejscu.Koszmar.Projektant powinien dostac wyrok.
                        Aparat jest ok.Uważaj na na roletki migawki-wadą jest ich zapaćkiwanie smarem ze starej zetlalej gumy z hamulca migawki-wymiana kosztowala niegdyś 250zł.Należy przemywać benzyna ekstrakcyjna lub spirem jak długo sie da.W eos 100/1000 jest to samo.Podobno 620 miał inna migawkę-czas synchro az 1/250 i tam jest spoko.Zupełnie przez przypadek mam sześcsetkę do sprzedaży w czyściusieńką roletką.Za grosze.
                        Cześć.Ch.
                        Analog ma "dusze".

Komentarz

• Fotos
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 406

Poza migawka w 600 papra sie rowniez wyswietlacz LCD (zre baterie). Problem znany i opisany na Inecie, sam Canon sie przyznal. Nie wiem jak odroznia sie modele w ktorych te problemy nie wystepuja. Poza tym auto focus wysiada przy obecnych modelach EOSow. Naprawiac sie tego pewno nie oplaca, tym bardziej ze na allegro 600 chodza po 2xx zl. Jak moja padnie to chyba drugiej nie kupie, chyba, ze za grosze...

Komentarz

• bebop
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 755

Zamieszczone przez Fotos
                            Poza migawka w 600 papra sie rowniez wyswietlacz LCD (zre baterie). Problem znany i opisany na Inecie, sam Canon sie przyznal. Nie wiem jak odroznia sie modele w ktorych te problemy nie wystepuja. Poza tym auto focus wysiada przy obecnych modelach EOSow. Naprawiac sie tego pewno nie oplaca, tym bardziej ze na allegro 600 chodza po 2xx zl. Jak moja padnie to chyba drugiej nie kupie, chyba, ze za grosze...
                            wyświetlacz czy jego podświetlanie? bo wydaje mi się, że mylisz dwie rzeczy - wg googli to podświetlanie LCD pada. poza tym aparacik bardzo fajny. pstrykam nim właśnie testowy negatyw (Kodak ProFoto 400BW). generalnie wrażenia po przełożeniu rączek z 20D bardzo miłe. fakt nie ma drabinki, ale do street fotocenia niepotrzebne - większość lece na Av). AI Servo działa dobrze, 3 klatki w tym trybie to dobry czas. imponujące 5kl w One Shot! nie jest lekki, ale to chyba kwestia nieplastikowych elementów wewnątrz... no i kupiłem go w praktycznie idealnym stanie (w każdym razie na zewnątrz), w środku to wyjdzie w praniu...
                            gra i buczy bebop

Komentarz

• Fotos
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 406

Wlasnie o podswietlenie mi chodzilo, a tak dokladniej o zjadanie baterii przez LCD. Probowalem kiedy znalezc jakies info, jak odroznic taki model, ale mi sie nie udalo. Dla mnie 600 ma porzadny wizjer, niestety nie wiem gdzie mozna jeszcze kupic inna matowke z klinami. Jakby ktos wiedzial to prosze o info. Do noszenia turystycznego wole jednak 500N, lzejsza :-)

Komentarz

Pracuję...