Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
ja chciałbym takie 35-70/2 albo 35-60/1.8. I może ważyć nawet 2,5kg.
Hmm.. Wydaje mi się, że takie rzeczy to tylko w Sigmie..:-) Skoro mogli zrobić 200-500 f/2.8, to taki 35-70 to byłby pewnie pryszcz.. Zastanawia mnie tylko to niepisane ograniczenie jasności obiektywów, bo bez względu na zakres ogniskowych i przeznaczenie (zarówno FF jak i do crop'a) producenci raczej nie robią zoomów jasniejszych niż 2.8 (tylko nie wyjeżdżajcie mi z jakimiś Zuiko f/2.0, chodzi o APS) to jest jakieś ograniczenie konstrukcyjne, którego nie da się obejść?
PS: Chyba ktoś tu chyba kiedyś podawał linka to jasnych zoomów Sonolty, ale głowy nie dam..:wink:
Nie ma takiego ograniczenia, tylko trudno jest taką konstrukcję dającą dobrej jakości obraz zrobić. Trudno czyli drogo.
Juz slyszalem ten argument i caly czas sie zastanawiam, czemu nie wpadli na pomysl, ze gdyby zrobili drogi zoom, ale jakosciowo dorownujacy stalkom, to ludzie mogliby go kupic zmiast dwoch, trzech stalek. Nawet jakby kosztowal tyle co suma tych trzech stalek. Albo ciut wiecej. Roznica bylaby tylko w wadze i wymiarach, tak? No chyba, ze koszty nie sa duze, ale bardzo, bardzo duze?
trudno jest taką konstrukcję dającą dobrej jakości obraz zrobić.
No wiesz.. Równie dobrze mogłoby być jakości 24-70 f/2.8L, ale chodzi o samo światło. Nie wiem w zasadzie co w najwiekszym stopniu odpowiada za jasnośc obiektywu (wielkość soczewek, ich ilość, czy ogniskowa) Ale wariacji jasnych stałek jest mnostwo (2.0, 1.8, 1.4, 1.2, 1.0, 0.75, 0,65) i róznej wielkości, a z zoomami to poniżej f/2.8 nie zejdą własnie to jest zastanawiające.
I jeszcze jedna rzecz.. ktos tutaj pisał, że ob. f/2.8 na cropie da takie same efekty jak f/4 na FF. Chodzi tutaj o mozliwośc skrócenia czasu naświetlania przy tym samym stopniu EV, czy tylko różnica w GO?
Zamieszczone przez Jerry_R
gdyby zrobili drogi zoom, ale jakosciowo dorownujacy stalkom, to ludzie mogliby go kupic zmiast dwoch, trzech stalek.
Nie ma takiej opcji. Jeśli konstrukcja ob. zmiennoogniskowego byłaby optycznie tak dobra, jak stałka, to wykorzystanie jej do zrobienia stałki dawałoby jeszcze lepszy rezultat.. i tak w kółko. Poza tym Zauważ jak czasem różnice w rozdzielczości szkła zależą od ustawionej ogniskowej na zoomie.. takie rzeczy to tylko w erze:-)
"Jasność obiektywu to miara ilości światła przepuszczanego przez obiektyw do wnętrza aparatu. Jej wielkość obliczana jest jako kwadrat stosunku średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej, jest więc kwadratem wielkości otworu względnego obiektywu.Miarą jasności obiektywu jest liczba przysłony w obiektywie "
Ogniskowej w stałce czy nastawionej w zoomie nie zmienimy.Więc pozostaje tylko średnica soczewek.Stąd monstrualne wręcz średnice soczewek w jasnych długoogniskowych obiektywach.Pozdrawiam :smile:
Janmar tradycyjnie przygotowany do lekcji..:-) Dzieki za odp, niemniej co do pytania w drugim akapicie (przysłony na cropie i FF) sam znalazłem odpowiedź, bo bez wzgldu na to czy zdjęcie robione kompaktem czy lustrem (różnica rozmiarów matrycy) parametry są takie same, dla 0EV, tak więc podejrzewam, że chodziło tam tylko o GO. No, chyba, że ma ktoś inne spostrzeżenia:-)
Zamieszczone przez janmar
Jej wielkość obliczana jest jako kwadrat stosunku średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej,
Jeśli już poruszylismy ten temat, to wychodzi na to, że obiektyw powinien ciemnieć wraz z wydłuzaniem ogniskowej i tak często faktycznie sie dzieje, jak w takim razie tłumaczyć zoomy o stałym swietle? Czyzby przy wydłużaniu ogniskowej otwierały przysłonę?:wink:
Jeśli już poruszylismy ten temat, to wychodzi na to, że obiektyw powinien ciemnieć wraz z wydłuzaniem ogniskowej i tak często faktycznie sie dzieje, jak w takim razie tłumaczyć zoomy o stałym swietle? Czyzby przy wydłużaniu ogniskowej otwierały przysłonę?:wink:
Nie zawsze. Czasem zdarza się, że oszukują aparat pokazując nieprawdziwą ekspozycję a czasem nieprawdziwą ogniskową.
Przykład?
Weź dwa obiektywy macro: EF 100/2.8 i sigmę 105/2.8 przy powiększeniu 1:1.
Jakim cudem przy tych samych parametrach ekspozycji oba mają takie same właściwości, gdy sigma wyciąga mordę na dwa razy większą odległość tracąc w ten sposób światło? Kto tu oszukuje? Okazało się, że.... canon.
Z początku myślałem, że sigma jest wtedy f/4 ale trochę porobiłem porównań i ewidentnie jasność była ta sama. Przy bliższych oględzinach zauważyłem, że canon daje inne krycie obrazu. Na pełnym powiększeniu jest sporo szerszy niż deklarowane 100mm.
Sprawdzałem to ładnych parę lat temu, więc mogłem poknocić jakieś drobiazgi, jednak pole krycia było naprawdę inne.
Kiedyś uczono mnie, że jasność obiektywu wynika ze stosunku jego średnicy wewnętrznej do długości. Myślę, że stąd bierze się sałoświetlność zoomów, które nie zmieniają swojej długości wraz ze zmianą ogniskowej.
Czasem zdarza się, że oszukują aparat pokazując nieprawdziwą ekspozycję a czasem nieprawdziwą ogniskową.
Czyli zdjęcia, pomimo tych samych parametrów na różnych ogniskowych, będą różniły sie jasnością? mógłby to ktoś sprawdzić (i rzucić konkretami z testu) kto ma zooma ze stałym światłem, bo poki co ja jestem niedysponowany do takich zadań?:wink:
Weź dwa obiektywy macro: EF 100/2.8 i sigmę 105/2.8
Sorry, nie wezmę, nie mam w tej chwili przy sobie:grin:
sigmę 105/2.8 (..) sigma wyciąga mordę na dwa razy większą odległość tracąc w ten sposób światło?
Tutaj czegoś nie kumam wyciąga mordę na skutek ostrzenia? Jak w takim razie może tracić światło, skoro względna jasność ob. ze wzoru uwzględniona jest tylko ogniskową i średicą ob, a nie jego długością fizyczną? i wogóle w jaki sposób je traci? po wyciągnięciu mordy, aparat pokazuje Ci większa przysłonę niż deklarowane f/2.8 pomimo pełnej dziury?:-)
Zamieszczone przez mc_iek
jasność obiektywu wynika ze stosunku jego średnicy wewnętrznej do długości. stąd bierze się sałoświetlność zoomów, które nie zmieniają swojej długości wraz ze zmianą ogniskowej
Przy skracaniu ją przymykają, wystarczy się przyjrzeć w takim np. 17-40L. Gdyby nie to przymykanie to 17-40 miałoby światło 1.8-4.0 tylko z gigantyczną winietą i pewnie też spadkiem kontrastu przy 17mm. Widocznie coś da się w optyce obiektywu zoptymalizować dzięki stałemu światłu.
Zastanawia mnie tylko to niepisane ograniczenie jasności obiektywów, bo bez względu na zakres ogniskowych i przeznaczenie (zarówno FF jak i do crop'a) producenci raczej nie robią zoomów jasniejszych niż 2.8
Przy skracaniu ją przymykają, wystarczy się przyjrzeć w takim np. 17-40L. Gdyby nie to przymykanie to 17-40 miałoby światło 1.8-4.0 tylko z gigantyczną winietą i pewnie też spadkiem kontrastu przy 17mm. Widocznie coś da się w optyce obiektywu zoptymalizować dzięki stałemu światłu.
To mnie własnie zawsze zastanawiało, czemu projektanci nie poświęcą "stałoświetlnośći" na rzecz jaśniejszego krótkiego końca.
Może rzeczywiście koryguje to coś
Kiedyś uczono mnie, że jasność obiektywu wynika ze stosunku jego średnicy wewnętrznej do długości. Myślę, że stąd bierze się sałoświetlność zoomów, które nie zmieniają swojej długości wraz ze zmianą ogniskowej.
EF-S 17-55 IS USM f/2.8 nie potwierdza jednak tej reguły.
Choć troszkę prawdy w tym jest co napisałeś
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ... ... mój zestaw...
To mnie własnie zawsze zastanawiało, czemu projektanci nie poświęcą "stałoświetlnośći" na rzecz jaśniejszego krótkiego końca.
Może rzeczywiście koryguje to coś
Jest jeszcze jeden przypadek ;-)
idziesz na imprezę z zoomem o stałej jawności(gdzie focisz w pełnej dziurze, wo warunki są jakie są ), Wybierasz M, ustawiasz czas. Zmieniając ogniskową nie martwisz się o zmianę swiatła - nie musisz korygować czasu względem zmiany jasności szkła.
Komentarz