5D II + Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • W0LF
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 23

5D II + Tamron SP AF 28-75 mm f/2.8 XR Di LD

Mam zamiar bardzo niedługo nabyć sprzęt jak w tytule.
    Obawiam się tylko o AF w takiej konfiguracji (tamron ponoć w tym obszarze funkcjonalności nie nalezy do czołowki i ponoć puszce też mozna trochę zarzucić)
    Proszę o spostrzeżenia jeśli ktoś pstrykał takim zestawem.
  • Cichy
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 7450

Potem jakimś samplem rzucę
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• sbogdan1
      Początki nałogu
      • 2007
      • 359

Jeśli mogę coś od siebie dodać ,posiadam ten że obiektyw , co prawda nie użytkowałem z 5D II ale na C400 nie miałem żadnych problemów co do AF, obecnie na C40 - spoko.
      Nie podejrzewam aby 5D miałby mieć jakieś problemy.Nie jest on demonem szybkości ale zarzucić mu nic nie mogę ,pomimo krążących różnych opinii.
      Ps.Polecam Cichego
      EOS 40D,BG-E2N, 17-40/4 , 70-200/4 , 50/1.4, 85/1.8 ,T 28-75/2.8,

Nie kłóć się z idiotami ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem

Komentarz

• Cichy
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 7450

Nie ma co porównywać Crop vs FF i to takiej rozdziałki.

Zrobiłem cuś takiego:

28mm, f=14.

Komentarz

• W0LF
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 23

Dzieki Cichy za sampla, napisz proszę cos o prędkości i celności AF w tym zestawie.

Komentarz

• konradl
            Uzależniony
            • 2004
            • 980

niezle.... napewno lepiej niz 24-105 i chyba b.podobnie do 24-70. A co sie dzieje na f10? Jest degradacja w rogach w stosunku do tych f14?

Komentarz

• W0LF
              Dopiero zaczyna
              • 2008
              • 23

Zamieszczone przez konradl
              niezle.... napewno lepiej niz 24-105 i chyba b.podobnie do 24-70. A co sie dzieje na f10? Jest degradacja w rogach w stosunku do tych f14?
              niestety nie miałem okazji używać żadnego z wymienionych szklieł, ale z tego co piszą na optyczne o 24-105 to raczej osiągi (AF) ma wręcz wyśmienite gdyby nie swiatło 4 to pewnie jego bym chciał kupić :wink:
              w moim przypadku głownym kryterium przy wyborzę jest światło, cena oraz AF. Tamronik spełnia dwa pierwsze kryteria najlepiej ale mam wątpliwosci co do trzeciego i twoja opinia troche mi zamieszała w głowie oczywiście in plus.

Komentarz

• nowart
                Uzależniony
                • 2007
                • 809

niezle.... napewno lepiej niz 24-105 i chyba b.podobnie do 24-70.

Komentarz

• DonAlberto
                  Dopiero zaczyna
                  • 2005
                  • 39

Jakim cudem tamron ma szybszy i pewniejszy AF niż canon 24-105 - chyba w bajkach. Czy miałeś kiedyś w rękach te obiektywy? Nie jest tajemnicą że najszybszy jest 24-105 potem za nim minimalnie, naprawdę minimalnie ze względu na starszą konstrukcję 24-70 a za nimi ....... daleko ...... jest Tamron. Daleko to nie jest oczywiście 1-2 sekundy ale jest do bardzo zauważalne dla kogoś kto robi reportaż.
                  Pozdrawiam

PS. Nie wiem jak pracuje Tamron na pełnej klatce. Na cropie całkiem nieźle się sprawował a potem się go pozbyłem.

Komentarz

• Loome
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1008

ja na cropie bardzo go lubie, z kliszakiem tez nie ma problemu. usm to nie jest, ale nie jest tez strasznie wolno, ani glosno. mi nie przeszkadza w pracy, ale do sportu to go nie uzywam

Komentarz

• konradl
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 980

Zamieszczone przez nowart
                      nowarcie - o co Ci chodzi

Przejrzalem chyba wszytskie dostepne w internecie sample z 24-105... I na 12 mpix jest jeszcze ok, ale na 5d mk2 gdzies na 1/5 szerokosci na obu brzegach dzieje sie jakas masakra, pojawia sie czerwona aberacjowa poswiata i wszystko dostaje tak jakby promienistego rozmycia od srodka do brzegow, a o naroznikach to juz nawet łaskawie nie wspominam.
                      Jezeli mozesz jakos wykazac lepszosc pod wzgledem ostrosci 24-105 (najlepiej na troche nizszej wartosci przyslony - f10) to byloby to bardzo cenne, pomocne i pouczajace dla mnie Moze nawet kupie od Ciebie taki ostry zestaw jezeli zastosujesz jakas konkurencyjna cene w stosunku do obcnego wariactwa cenowego...
                      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                      Zamieszczone przez DonAlberto
                      Jakim cudem tamron ma szybszy i pewniejszy AF niż canon 24-105 - chyba w bajkach.
                      Czy ja choc literke o AF-ie napisalem? Mam obecnie 17-50 do 20d i do moich celow jezeli chodzi o AF wiecej mi nie trzeba(choc wiadomo milo by bylo).
                      Ogolnie wolalbym 24-105, cenniejsza jest dla mnie stabilizajca niz swiatlo. Juz nawet nie wnikajac w roznice w cenie, 24-105 produkuje mydlany obraz na duzej matrycy(niestety opinia glownie na podstawie sampli z sieci). Co do tamrona jest IMO naprawde OK i lepiej od niego jak narazie radzil sobie tylko 24-70 do ktorego powoli dostrajam sie psychicznie(cena). Chociaz szkoda ze musze kupic ciezkiego i drogiego kloca z niepotrzebnym mi do niczego 2,8 zeby miec rownomiernie ostre, dobre f8, no ale tak juz jest w canonie.
                      Ostatnio edytowany przez konradl; 564. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Miałem do 5D 24-105, 24-70 i przez chwilę t28-75. Ostrością obrazu i kontrastem 24-105 powala oba pozostałe szkła z miejsca. T28-75 dawał jakiś brązowawy zafarb.
                        Digart

Komentarz

• konradl
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 980

ok, to zamieszcze Wam sampla z 24-105 ktorego dostalem od jednego z forumowiczow(thx), nic z tym nie bede robil oprocz ustawienia ostrosci na 3 w dpp.

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

niezle.... napewno lepiej niz 24-105 i chyba b.podobnie do 24-70.
                            Nie przesadzajmy Tamron owszem bije obie Lki na głowę , ale w kategorii cena/jakość.

Dobry Tamron optycznie niewiele ustępuje dobrej 24-70 (patrz porównanie w testach), ma nawet mniejszą aberrację. Gorzej pracuje pod światło, ma gorszy AF i budowę. Ale cena, jakość, ostrość - bardzo dobra.
                            Ostatnio edytowany przez Cichy; 343.

Komentarz

• konradl
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 980

wgralem na rapidshare bo nie wiem gdzie indziej mozna uploadowac pliki o wielkosci 8mb?

Komentarz

Pracuję...