Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
warto zapamiętać, kto jeszcze nie wie :
MAŁEMU DZIECKU NIE WOLNO BŁYSKAĆ FLASHEM PO OCZACH!
bo przecież nikt niechce ukrzywdzic dzieciaka, żeby nosił przez nas okulary.
Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
Powód: move posts (OT)
Bzdura... Dziecko na chrzcie ma już że 2-3 miesiące i nie jest noworodkiem...
No i zapomniałeś podać dowodów na to że dziecko będzie nosiło okulary pod błyskania fleszem - miliony ludzi o tym nie wiedzą i błyskają i nikomu nic nie jest...
Uff...całe szczęście, że nie używałem lampy . Optyk miałby zarobek ;-) .
Teraz już wiem, dlaczego noszę okulary :-P . Zaraz, zaraz. Ale nikt mi nie robił zdjęć na chrzcie :rolleyes: .
Z lampą zawsze należy uważać. Poza tym chyba nikt nie błyska bezpośrednio z palnika prosto w oczy . Mówię tu o wszelkich sytuacjach zdjęciowych.
uhhh dobra Panie wszechwiedzący, opanowałem się i spróbuję delikatnie rozwiać Twoje wątpliwości. A więc do rzeczy.
Zamieszczone przez Krzychu
Bzdura... Dziecko na chrzcie ma już że 2-3 miesiące i nie jest noworodkiem...
Dobrze wiem ile dziecko ma na chrzcie.
Okres noworodkowy to okres liczony od dnia urodzin do 28 dnia życia.
No i zapomniałeś podać dowodów na to że dziecko będzie nosiło okulary pod błyskania fleszem - miliony ludzi o tym nie wiedzą i błyskają i nikomu nic nie jest...
Gałki oczne noworodka poruszają się, źrenice zwężają i rozszerzają, maluch umie mrugać i śledzić wzrokiem poruszające się przedmioty. Widzenie to jednak nie tylko rejestrowanie obrazów, ale także ich interpretowanie. Mózg musi się tego dopiero nauczyć. Słuch, smak, dotyk, nawet węch doskonalą się już w życiu płodowym dziecka, ze wzrokiem jest inaczej. W macicy jest ciemno, dlatego dziecko uczy się widzieć dopiero po urodzeniu (przedtem mózg ćwiczy "na sucho" - sam wysyła implusy do odpowiednich miejsc w korze mózgowej). Nauka widzenia będzie trwała wiele miesięcy.
Wiesz nie bede tu śmiecił wkleje poprostu opis co 5miesięczne dziecko potrafi zobaczyć:
"Piąty miesiąc
Między drugim a piątym miesiącem niemowlę przechodzi od niemal całkowitej niezdolności widzenia trójwymiarowego do widzenia głębi, dzięki czemu zaczyna prawidłowo oceniać odległość. Wyciąga rączki ku zabawkom, potrafi je pochwycić i długo im się przypatruje. Zadbaj o to, by mogło dotykać nie tylko plastiku."
Teraz sobie wyobraź jak bardzo możesz upośledzić oczy dziecka przez tak gwałtowne błyski.
Opis wcześniejszych miesięcy przeczytasz pod tym linkiem:
Czy noworodek cię rozpoznaje? Czy potrafi rozróżniać kolory? Jak później rozwija się jego wzrok? Które zabawki pomagają rozwijać ten zmysł? Przeczytaj, co mówią najnowsze badania.
miliony ludzi o tym nie wiedzą i błyskają i nikomu nic nie jest...
Każdy wiek jest dobry do walki z ciemnotą, wystarczy zaczerpnąć odpowiednich informacji - to nie boli. Połowa ludzi nosi okulary już w młodym wieku bo sądzi, że to przeszło w genach. Pora uświadomić społeczeństwo.
uhhh dobra Panie wszechwiedzący, opanowałem się i spróbuję delikatnie rozwiać Twoje wątpliwości. A więc do rzeczy.
Ale ja nie mam żadnych wątpliwości że piszesz bzdury więc niepotrzebnie się starasz...
No i strasznie dużo napisałeś (lub raczej przekopiowałeś) tylko że całkowicie nie na temat - podaj mi jakiś dowód że błysk uszkadza wzrok a nie przepisujesz teksty o rozwijaniu się wzroku... Póki co nawet nie ma luźnej korelacji pomiędzy tymi tematami, ale jak chciałeś coś koniecznie napisać w wątku o chrzcie to Ci się udało... Gratulacje !
Btw - nie wiem czy wiesz że po szpitalach kręcą się fotografowie robiący noworodkom zdjęcia i sprzedający później rodzicom (po 50 pln na przykład). Walą lampą na wprost dwudniowemu dziecku bez żadnych skrupułów - normalnie wypalają im oczy... A Ci z Wyborczej to już w ogóle...
tylko że całkowicie nie na temat - podaj mi jakiś dowód że błysk uszkadza wzrok a nie przepisujesz teksty o rozwijaniu się wzroku...
Nie będe się powtarzał.
Btw - nie wiem czy wiesz że po szpitalach kręcą się fotografowie robiący noworodkom zdjęcia i sprzedający później rodzicom (po 50 pln na przykład). Walą lampą na wprost dwudniowemu dziecku bez żadnych skrupułów - normalnie wypalają im oczy... A Ci z Wyborczej to już w ogóle...
widać mamy mój dowód teoretyczny, który jest nie na temat oraz Twój dowód obserwacji, który jest jak najbardziej na miejscu.
wzajemnie, za x lat gdy wybierzesz się do specjalisty na badanie wzroku, porusz temat - wyjaśni Ci to znacznie lepiej niż ja.
I on oczywiście stwierdzi że to od błyskania lampą po oczach w dzieciństwie...ROTFL...
Btw - wracając do tematu - przejdź się do kościoła na jakiś chrzest - przeżyjesz zderzenie z rzeczywistością bo póki co to jesteś do niej dość daleki mimo to mądrzysz się w wątku o chrztach...
"Piąty miesiąc
Między drugim a piątym miesiącem niemowlę przechodzi od niemal całkowitej niezdolności widzenia trójwymiarowego do widzenia głębi, dzięki czemu zaczyna prawidłowo oceniać odległość. Wyciąga rączki ku zabawkom, potrafi je pochwycić i długo im się przypatruje. Zadbaj o to, by mogło dotykać nie tylko plastiku."
Teraz sobie wyobraź jak bardzo możesz upośledzić oczy dziecka przez tak gwałtowne błyski.
Związek przyczynowo-skutkowy ni w ch... ni w oko Co ma wyciąganie rączek ku zabawkom z uszkodzeniem wzroku od błysku?
Dobre pytanie ;-) A opis jak to po szpitalach chodzą fotografowie sprzedający później zdjęcia to myślisz że skąd ? Z internetu ? Nie udało mi się żony przekonać że takie zdjęcie w wstawioną w PS gustowną rameczką z misiem jest do kitu...
Wydaje mi się, że błyskanie po oczach raczej nie ma nic wspólnego z ewentualnymi późniejszymi problemami ze wzrokiem, ale raczej z komfortem dzieciaka. Po prostu dziecko jest wrażliwe na wszelkie bodźce i takie błyskanie nie należy do przyjemnych (prawdopodobnie, bo ja nie pamiętam tak wczesnego dzieciństwa).
Mogę się jedynie zgodzić, że zbyt intensywne błyskanie po oczach może coś zrobić negatywnego. No ale nie widziałem żeby paparazzi błyskali dzieciakom zdjęcia w tempie 10szt/s przez kilka minut i każde z lampą
Wady wzroku, słuchu, postawy itp. powstają na skutek długotrwałego działania czynników powodujących te wady. Jak dziecko ma ma skrzywienie kręgosłupa to nie powstaje to w jeden dzień tylko czasem nawet pare lat. I to samo jest z korekcją tej wady.
Oczywiście nie piszę tu o np. złamaniu nogi gdzie problem powstaje od razu. Ale analogicznie nie wierzę, że ktoś wali na wprost lampą studyjną 800-ką na maksa w kościele. No, to i dorosłemu może coś zrobić ...
słyszałem sprzeczne opinie na ten temat. Pewne jest, że wzrok zaraz po urodzeniu dziecka nie jest w pełni wykształcony, więc dla 100% bezpieczeństwa lepiej odpuścić użycie flesza w początkowym okresie
Przypomnę że mówiliśmy o używaniu lampy na chrzcie...Poza bardzo szczególnymi przypadkami, chrzest z reguły nie odbywa się zaraz po urodzeniu dziecka...
to moze z innej beczki - kto wali lampa na wprost ?? po to palnik mozna obracac by odbijac swiatlo od blendy czy chocby sciany
jesli juz trzeba blyskac "na wprost" to przeciez tez nie na pelnej mocy ale jako doswietlenie ceni.. i tu tez nie ma sie czego obawiac - zwlaszcza np. z softenem..
moja cora ma 5 tygodni i robie jej zdjecia z lampa a nawet ringflash'em
Komentarz