Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Problem z zamiennikiem OC-E3 Delta.

michal_b
    Guest

Domyślnie Problem z zamiennikiem OC-E3 Delta.

Witam,

od paru tygodni toczę bój z jednym ze sklepów internetowych. Walka toczy się o zamiennik kabla do lampy błyskowej firmy "delta". Właśnie trzymam w ręku drugi przysłany mi egzemplarz, który nie różni się niczym od poprzedniego, zareklamowanego. Pierwszy, który dostałem kompletnie nie spełniał wymagań. Co chwilę trzeba było poprawiać stopki na stykach, żeby cokolwiek zadziałało. Czasem nie działało w ogóle. Odesławszy pierwszy egzemplarz, po tygodniu dostałem paczkę z powrotem( z tym samym kablem !!!), w której serwis reklamacyjny poinformował mnie, że u nich wszystko działa w porządku. Zadzwoniłem i jak na nasze polskie warunki przystoi, zrobiłem awanturę. Odesłałem kabel z powrotem wczoraj, gdy firma wysyłała mi nowy egzemplarz. Pół godziny temu dostałem paczkę, wyjąłem nowy kabel, który jak już mówiłem na początku- działa tak samo. Raz błyska, raz nie. Tu moje pytanie: czy możliwe jest, że to wina mojego sprzętu? Lampa to 430 EX II (metalowa stopka), a aparat Canon 40d. Na opakowaniu od kabla pisze "TTL compatible", co sugeruje, że o ETTL można zapomnieć. Co dziwne, podczas robienia fot, gdy lampa działa, na jej lcd-ku wyświetla się tryb ETTL. Jak nie działa to też świeci :]. Po podłączeniu lampy bezpośrednio do aparatu wszystko działa jak należy. Macie jakieś pomysły, co może powodować ten problem, przy założeniu, że przy reklamacji (sprawdzane chyba na canonie 400/450) wszystko było ok? Jeśli nie, to pozostaje mi teraz walka o zwrot pieniędzy.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie masz przypadkiem poluzowanych sanek w aparacie? Nie powinny się nawet minimalnie telepać. U mnie ostatnio serwis je poskręcał, bo mi czasem lampa podpięta bezpośrednio nie błyskała. Ale, co do zamienników tego kabelka, to miałem pewne, krótkie doświadczenie:
    http://canon-board.info/showpost.php?p=417552
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

michal_b
    Guest

Domyślnie

no to nieźle, pozostaje mi teraz walka o pieniądze. sanki w aparacie są ok. ech...

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

* a po włożeniu stopki kabla w sanki lampy zablokowałeś śrubą kontrującą?
    * sprawdź jeszcze czy poprawnie wkladasz i nie ma luzu
    * a i jeszcze jedno może za daleko wciskasz i kabel przejeżdża styk na korpusie?

michal_b
    Guest

Domyślnie

* jak blokuje w lampie (nie śrubą tylko zaciskiem- EXII) to wogóle przestaje działać
    * jest bardziej niż poprawnie, zero luzu.
    * też brałem to pod uwagę tylko na lampie. ale i tu i tu wpasowywanie nic nie pomaga. lipa po prostu i tyle. jeszcze nie mogę się do nich teraz dodzwonić.

Początki nałogu Awatar ExploRa
    Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_b Zobacz posta
    * jak blokuje w lampie (nie śrubą tylko zaciskiem- EXII) to wogóle przestaje działać
    * jest bardziej niż poprawnie, zero luzu.
    * też brałem to pod uwagę tylko na lampie. ale i tu i tu wpasowywanie nic nie pomaga. lipa po prostu i tyle. jeszcze nie mogę się do nich teraz dodzwonić.
    Sprawa z delta wyglada tak wg mnie...
    Lampy 580 EXII i 430 EXII maja ta nowa blokade i kolnierz gumowy, po osadzeniu w sankach OC-E3 i zatrzasnieciu obejmy kolnierz nieco podnosi tylna czesc lampy o 1mm moze mniej i raz chodzi a raz nie - brak styku. Przy np. lampie 430 EX gdzie zacisk jest srobowy, nie ma tego problemu. Wszystko jest docisniete. Sprawdz, moze to samo sie dzieje u Ciebie. Wg mnie kolnierz wystaje nieco za bardzo a inna sprawa, ze sanki OC-E3 Delty mogly by byc nieco krotsze aby nie trzeba bylo dopychac tak gleboko. Albo lampy EXII maja roznie zamocowane te kolnierze

michal_b
    Guest

Domyślnie

chyba trafiłeś w sedno. jakieś pomysły jak temu domowym sposobem zaradzić?

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michal_b Zobacz posta
    chyba trafiłeś w sedno. jakieś pomysły jak temu domowym sposobem zaradzić?
    Kolnierza raczej nie przestawisz (jak lampa na gwarancji) a pilowanie uchwytu OC-E3 na gwarancji, to tez nie najlepszy pomysl. Dlatego jak juz, to uzywam 430EX... Ale szukam rozwiazania nieinwazyjnego

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

A właśnie zastanawiałem się czym różni się, akurat canonowy OC-E3 od OC-E2, gdzie OC-E2 jest droższy od nowszego OC-E3. ExploRa rozjaśniłeś mi ten niuans OC-E3 są dostosowane do nowego patentu stopki (gumka, zatrzask). OC-E2 przystosowany na "zakrętkę" średnio sobie radzi z tymi nowościami w EXII.

Miasto
    Koszalin/Brd

Domyślnie

"gumka" dobra rzecz... ale czy zawsze ;->

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów