na początku witamnazywam się Kasia. posiadam aktualnie Canona 40D ze szkiełkiem 17-85 IS USM. specjalnie nie inwstowałam wcześniej w drugie szkiełko, bo spokojnie rozglądam się, czytam i orientuje. a decyzja nie jest łatwa, wiec proszę o lekka pomoc
szkiełko ma służyć do fotografii sportowej, głównie sportów motorowych, a dokladniej z naciskiem na żużel. zależy mi, żeby nie łapało zanadto kurzu. odnośnie zakresu to max jaki mnie interesuje to mniej wiecej 300mm. często zdjęcia robi się z zacnej odległości, bo upadek może akurat zdarzyć się na innym łuku niż ten na którym się stoi. co za tym idzie warto, żeby "na końcówce" zdjęcia nie traciły na jakości. zdjęcia robi się też często w hali, lub na zamkniętym stadionie.
moje myśli szły już w kierunku i szkieł canona, i sigmy, ale do żadnego do końca nie jestem przekonana, mimo godzin lektur, testów, oraz oglądaniu niektórych w praktyce. nie ustawiam sobie maksymalnej kwoty do wydania, bo zawsze do dobrego szkła warto dopłacić, pieniądze można dozbierać. nie mam jednak na mysli szkiel wartych 8 czy 10 tysięcy - jestem na dorobku, i nie stać mnie na taki luksus
oczywiście nie będę go używać tylko do sportu. grunt, żeby był też w miare mozliwosci uniwersalny (krajobraz, itd). ciągle rozważam, czy warto posiadać w obiektywie IS. w tej chwili mam, ale różne są opinie odnośnie używania IS w sporcie...
każda uwaga i propozycja mile widziana - nie jest to tani zakup, dlatego chętnie zaczerpne waszych opinii. najważniejsze pytania, to czy Canon, czy inny spełniający moje oczekiwania, czy z Is czy bez, i przedewszystkim CO można polecić. bo wybór mam jeden, a wersji masa.
pozdrawiam, i licze na pomoci przepraszam ze dlugość, ale chciałam wszystko klarownie opisać
![]()