Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alde
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

Ekstremalnie krótkie czasy błysku w lampach studyjnych

Nie wiem czy było:

mnie tylko dziwi troszkę ze podają to jako ciekawostkę a ja tak od zawsze robiłem i u mnie działa z 20D i 5DmkII i nie trzeba błyskać w fotocelę ja zakładam dyfuzor i odpalam przez fotocele ze 3 lampy .....

• robgr85
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1719

fajne

Ja jedyny myk jaki stosowałem to kadrowanie tylko częścią kadru przy czasach szybszych niż xsync. Dzięki za film!
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• rubio
      Zablokowany
      • 2008
      • 85

...mysle ze wielu ludzi ci podziekuje za ten link; spektakularne to dosc...

Komentarz

• spoon
        Bywalec
        • 2008
        • 215

wow! dzieki za link!
        I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
        szukajka

Komentarz

• robgr85
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1719

teraz zaczynam widzieć nowe możliwości przy korzystaniu z zewnętrznych lamp. W słoneczny dzień wydawało mi się prawie niemożliwym zdominowanie ambientu przy wykorzystaniu zewnętrznych lamp, teraz zacznie się jazda bez trzymanki Jeszcze raz dzięki!

Komentarz

• Alde
            Początki nałogu
            • 2008
            • 360

Czyli poprostu sprawdzają się słowa niejakiego Alberta Einstein`a że jak czegoś się nie da zrobić to przychodzi nieuk co nie wie o tym i to robi. Zawsze zastanawiałem się po co wyzwalacze radiowe do lamp studyjnych kiedy można przez fotocele co zawsze stosowałem ale pewno dalej wszystkiego nie wiem ... pewno jak bym się na tym znał to bym sobie kupił wyzwalacz radiowy .....

Komentarz

• robgr85
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1719

Zamieszczone przez Alde
              Czyli poprostu sprawdzają się słowa niejakiego Alberta Einstein`a że jak czegoś się nie da zrobić to przychodzi nieuk co nie wie o tym i to robi. Zawsze zastanawiałem się po co wyzwalacze radiowe do lamp studyjnych kiedy można przez fotocele co zawsze stosowałem ale pewno dalej wszystkiego nie wiem ... pewno jak bym się na tym znał to bym sobie kupił wyzwalacz radiowy .....
              fotocele nie są już tak dobre gdy:
              - zdjęcia robimy przy mocnym świetle zastanym w dzień,
              - lampa znajduje się z daleko od aparatu,
              - lampy 'nie widzą' się wzajemnie,

Komentarz

• piast9
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3267

Faktycznie to może działać. W HSS lampa daje pierwszy błysk gdy tylko pierwsza lamelka zaczyna podróż a może i wcześniej. To wyzwoli lampę studyjną a przecież w niej czas trwania pojedynczego błysku jest długi i wystarczy na cały czas przesuwania szczeliny nad matrycą/filmem.
                650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Alde
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 360

Zamieszczone przez robgr85
                  fotocele nie są już tak dobre gdy:
                  - zdjęcia robimy przy mocnym świetle zastanym w dzień,
                  - lampa znajduje się z daleko od aparatu,
                  - lampy 'nie widzą' się wzajemnie,
                  Oczywiście wszystko ma swoje ograniczenia ale ja zakładam na lampę dyfuzor i kieruje do góry jak studio jest białe to nie będzie problemów fotocela łapie gdzieś do 10 m wiec 20 m rozstawienie lamp to chyba spoko ...

Komentarz

• RadioErewan
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 44

Zamieszczone przez piast9
                    Faktycznie to może działać. W HSS lampa daje pierwszy błysk gdy tylko pierwsza lamelka zaczyna podróż a może i wcześniej. To wyzwoli lampę studyjną a przecież w niej czas trwania pojedynczego błysku jest długi i wystarczy na cały czas przesuwania szczeliny nad matrycą/filmem.
                    Dzięki za obserwację! Faktycznie w HSS sync jest przy rozpoczęciu wędrówki lamelek. Jednak błysk flasza nie trwa 1/200 części sekundy. Zazwyczaj są to czasy od 2 do 10 razy krótsze.

Pozdrawiam
                    Radek "Radio Erewan" Przybył
                    http://www.fototv.pl

Komentarz

• Elajasz
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 124

no to jestem ciekaw kto pierwszy ta zagadke rowikła
                      na CB

Komentarz

• piast9
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 3267

Zamieszczone przez RadioErewan
                        Jednak błysk flasza nie trwa 1/200 części sekundy. Zazwyczaj są to czasy od 2 do 10 razy krótsze.
                        Jeśli 2 razy krótszy to już wystarczy. Gość pokazywał, że przy 1/500 nie ma winiety. A do tego wystarczy, by błysk lampy studyjnej właśnie trwał te 1/500s i był wyzwalany na początku ruchu pierwszej lamelki.
                        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• RadioErewan
                          Dopiero zaczyna
                          • 2005
                          • 44

Zamieszczone przez piast9
                          Jeśli 2 razy krótszy to już wystarczy. Gość pokazywał, że przy 1/500 nie ma winiety. A do tego wystarczy, by błysk lampy studyjnej właśnie trwał te 1/500s i był wyzwalany na początku ruchu pierwszej lamelki.
                          Przy 1/500 (dajmy na to w aparacie, który ma x-sync 1/200) to szczelina przesuwa się nad materiałem światłoczułym siakąś 1/250-1/300 część sekundy.

Pozdrawiam
                          Radek "Radio Erewan" Przybył
                          http://www.fototv.pl

Komentarz

• Alde
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 360

Trochę się bawiłem lampami przed chwilką i wnioski ... do 1/200 przesłona 11 i wszystko oki wyżej ( 20D) drastycznie spada ilość światła z lamp ale synchronizacja oki i nie ważne czy 1/1000 czy 1/2000 ... na oko się nie różni zostaje sterowanie iso i mocą lamp ... szybki przykład 2 światła 600WS i 150WS przesłona 2,8 iso 400 1/1000 :

Aha i z 5DmkII na początku działało ale potem przestało chyba mam coś przestawione w lampie aparatu ...

Komentarz

• tomekde
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 159

Alde - na jakich lampach?
                              jak dla mnie rewelacja - chyba nigdy bym nie uwierzył w to na słowo - po niedzieli sam sprawdzę - wychodzi na to że zamiast w pockety lepiej zainwestuję w stałe zasilanie 580ex ;-)
                              pozdrawiam
                              Tomek

Komentarz

Pracuję...