Sigma 30/1.4 - proszę ocencie ostrość

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Michalmon

Sigma 30/1.4 - proszę ocencie ostrość

Planuje zakupić jakąś stałkę, która na cropie da mi jako taki standard. Decyzja zapadła, że będzie to albo Canon 28/1.8 albo Sigma 30/1.4 (cena praktycznie identyczna). Ten drugi obiektyw jest atrakcyjniejszy ze względu na światło. Dziś miałem okazję trochę popstrykać tymi obiektywami. I tu kieruje do was pytanko.

Poniżej zapodaje zdjęcie w pełnym rozmiarze zrobione tą sigma na 1.4 i Canonem 28 na 1.8. Czy ostrość jest OK? Czy też coś jest nie tak? Dodam, że na pierwszym zdjęciu ostrość ustawiana na pudełko Olympus e420 (to od lewej strony), a na drugim na pudełko pomiędzy statywami.

1.

2.
    Ostatnio edytowany przez Gość; 22459.
  • Sober
    Uzależniony
    • 2008
    • 513

Wg mnie oba szkła są jak najbardziej ok. Lepiej nie będzie przy tym świetle. Ciężko porównać bo inne ujęcie i inne światło. Ja bym brał sigmę. Sprawdź czy dobrze ostrzy na dalsze obiekty.

Poza tym mogłeś jednak spróbować dać niższe ISO, zawsze trochę detali szum zjada

Komentarz

• justanimage
      Bywalec
      • 2008
      • 237

Nie jestem ekspertem, ale wydaje mi sie ze ostrość na 1.4 jest całkiem dobra. Ja ze swojego szkieła jestem zadowolony.

Zamieszczam dwa zdjęcia na f/1.4:

1.

Crop 100%

2.

Crop 100%
      600D + Tokina 19-35 + T28-75 + C50 1.4 + C70-210

Komentarz

• krzypol
        Bywalec
        • 2005
        • 174

Zamieszczone przez Michalmon
        Planuje zakupić jakąś stałkę, która na cropie da mi jako taki standard. Decyzja zapadła, że będzie to albo Canon 28/1.8 albo Sigma 30/1.4 (cena praktycznie identyczna). Ten drugi obiektyw jest atrakcyjniejszy ze względu na światło. Dziś miałem okazję trochę popstrykać tymi obiektywami. I tu kieruje do was pytanko.

Poniżej zapodaje zdjęcie w pełnym rozmiarze zrobione tą sigma na 1.4 i Canonem 28 na 1.8. Czy ostrość jest OK? Czy też coś jest nie tak? Dodam, że na pierwszym zdjęciu ostrość ustawiana na pudełko Olympus e420 (to od lewej strony), a na drugim na pudełko pomiędzy statywami.

1.

2.
        http://img390.imageshack.us/img390/4396/canon28cp4.jpg
        Wg mnie też jest OK

Komentarz

• orlen.ownlog.com
          Bywalec
          • 2008
          • 121

jest ok, i chyba nawet trafiłes na sztuke bez bf/ff
          ochajtajsie

Komentarz

• Elmarqo
            Bywalec
            • 2007
            • 245

Tekst też jest ostry
            mareksliwinski.pl

Komentarz

• Sober
              Uzależniony
              • 2008
              • 513

Generalnie można przyjąć dla tej sigmy że jeśli obraz przy 1.4 jest bardzo ostry przy zbliżeniu na 50% orginału to znaczy że jest ok. Przy 1.8 powinno już być ostro przy podglądzie piksel w piksel (widziałem przynajmniej takie sample).

Komentarz

• anzelm-74
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 49

Polecam otworzyć sobie dwa wykresy jeden obok drugiego i porównać wyniki testu.
                Pozdro.

Komentarz

• oszczepnik
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 279

jak dla mnie też ok, sigma ładne daje obrazki
                  "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

Pracuję...