Err 99

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • woyd
    Początki nałogu
    • 2005
    • 488

Err 99

Witam

Przytrafiło mi się dzisiaj coś, co sprawiło, że zamarłem na chwilę.

Podłączyłem do aparatu jakąś mała lampę błyskową. Mała prosta lampa - "Kinon" czy jakoś tam. Gdy usiłowałem pstryknąć zdjęcie pojawiło mi się "ERR 99". Wystraszony wyłączyłem aparat, zdjąłem lampę, włączyłem aparat i pstryknąłem zdjęcie. Wyświetlacz pokazał kompletnie czarne pole z numerem fotki, parametrami itp. Wystraszony jeszcze bardziej (i pewien, że aparat poszedł się....) wyjąłem baterie i włozyłem je ponownie. Po włączeniu aprat działał normalnie (dla pewności podpięłem lampę Exakta z którą już kiedyś fociłem i jest OK - stopka pracuje poprawnie). Odetchnąłem z ulgą.

Co się stało i z czym jest to związane ??
    Wiem, że głupotą było podpinanie nieznanej mi lampy. Uległem namowie kolegi, który chciał żebym wziął sobie lampę, którą on używa z analogową minoltą. Tłumaczył mi, że ta lampa pracuje tylko na 2 paluszki (Exakta na 4), więc ma na pewno mniejsze napięcie na stopce i nic się nie powinno stać. Coś się jednak stało...

Spotkaliście się z czymś takim ??

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart
  • McKane
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 2015

Hehehe "tylko dwa paluszki" i "mniejsze napiecie" Sluchaj Ty takich wszystko wiedzacych kolegow to daleko zajedziesz Pewnie dales ze 100V na stopke i aparat nie wyrobil. Pare takich numerow i bedziesz musial kupic nowy aparat a mozliwe ze i ten juz nie jest od konca funkcjonalny.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• gawryl
      Uzależniony
      • 2004
      • 810

nie przejmuj sie - spieprzyles aparat i tylko tyle. to juz koniec. teraz Twoj aparat bedzie pracowal tylko z ta exacta

a serio: nastepnym razem, przed podlaczeniem odkurzacza lub innego wynalazka zastanow sie mocniej.
      350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• woyd
        Początki nałogu
        • 2005
        • 488

Nie mówcie nic - co przeżyłem to moje. Co gorsza - wiedziałem wcześniej że powinienem mocno uważać i byle czego nie podpinac. Eh.....

Grunt, że aparat działa, i mam nadzieję, że na strachu się skończyło. A kumplowi to mam chęć coś urwać.

Canon 5DmII + 40D + 24-70 f2.8 L + 17-40 L + 85 f1.2 L + 35mm f1.4 L + 70-200 f2.8 L + Tamron 28-75 + EF 50 f/1,4 II || Canon 580EX II + studyjne błyskotki 3000W || Blog || digart

Komentarz

• gawryl
          Uzależniony
          • 2004
          • 810

Zamieszczone przez woyd
          A kumplowi to mam chęć coś urwać.
          nie zwalaj winy na kumpla - jakby Ci zaproponowal rzucenie Twego aparatu o glebe to tez bys sie zgodzil? daj spokoj - mysl, mysl!
          350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

• LemonR
            Bywalec
            • 2005
            • 234

Na przyszłość pamiętaj że bez względu na wartość napięcia zasilającego palnik wyzwalany jest napięciem wysokim. W lampach są przetwornice służące do zmiany napięć zasilających np z 3V do powiedzmy 100V a nawet i więcej. Spoko luzik jak działa to raczej nic się nie stało chociaż pewności nie ma więc czekamy na ten aparat na Allegro.

Komentarz

• Marfackib
              Bywalec
              • 2005
              • 169

Instrukcja Canon :
              Err 99 - "ten błąd może się pojawić, gdy używany obiektyw jest inny niż marki Canon, lub działa nieprawidłowo obiektyw lub aparat" (myslę, że jak i obiektyw to i jak aparat wykryje inną lampe też się to może pokazać)

Osobiście raz mi sie pokazał Err 99, a była podpięta lampa EX420. Pomogło wyciągniecie i ponowne włożenie baterii. A swoją drogę warto nosić krótką ściągwę z instrukcji co oznacza każdy "Err".
              Ostatnio edytowany przez Marfackib; 1589.
              20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• santiblue
                Początki nałogu
                • 2004
                • 322

Kodow bledow nie ma za wiele i wszystkie sa opisane w insturkcji obslugi. nie wiem po co sciaga, chyba ze ktos ma mega skleroze.
                dSLR + coś tam...

Komentarz

• Marfackib
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 169

Zamieszczone przez santiblue
                  Kodow bledow nie ma za wiele i wszystkie sa opisane w insturkcji obslugi. nie wiem po co sciaga, chyba ze ktos ma mega skleroze.
                  Właśnie o sklerozę mi chodzi. Błędów jest 5, ale zdarzają sie tak rzadko, że po roku napewno niejeden zapomni.
                  20D / 17-40 f4 L / 50 f1.4 / 70-200 f4 L

Komentarz

• woyd
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 488

Marfackib - czyli jest prawdopodobne, że nic się nie stało, tylko aparat zasygnalizował, że z tą lampą "nie da rady". Byłoby super, bo się naprawdę zmartwiłem... Aparat mam dopiero od marca i wybuliłem na niego sporo kasy

Komentarz

• KuchateK
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 4895

No... To ja mam taka na jednego paluszka ktora na wyzwalaniu ciagnie 80V

A co do Err 99... EOS wywala tez blad jesli na stopke podpiac cos odwrotnie (nawet niskie napiecie). Zobacz czy ta lampa nie ma przypadkiem "plusa z minusem" poprzestawianego. Trafiaja sie takie przypadki.
                      Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                      ...

Komentarz

• woyd
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 488

KuchateK - lapmę po tym jednym "ekscesie" zostawiłem koledze. Wole poczekać i kupić coś "kompatybilnego" z EOS-em, czego nie będe musiał bać się podpinać.

Komentarz

• Lutek
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 560

Zamieszczone przez Marfackib
                          Instrukcja Canon :
                          Err 99 - "ten błąd może się pojawić, gdy używany obiektyw jest inny niż marki Canon, lub działa nieprawidłowo obiektyw lub aparat" (myslę, że jak i obiektyw to i jak aparat wykryje inną lampe też się to może pokazać)

Osobiście raz mi sie pokazał Err 99, a była podpięta lampa EX420. Pomogło wyciągniecie i ponowne włożenie baterii. A swoją drogę warto nosić krótką ściągwę z instrukcji co oznacza każdy "Err".
                          Ja miałem Error99 gdy miałem padniętą kartę CF....

Pozdr
                          Lutek
                          EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• Lutek
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 560

Zamieszczone przez woyd
                            KuchateK - lapmę po tym jednym "ekscesie" zostawiłem koledze. Wole poczekać i kupić coś "kompatybilnego" z EOS-em, czego nie będe musiał bać się podpinać.
                            Aparat działa.... niby..... tylko nie wiadomo czy będzie wyzwalał na stopce....

Pozdr
                            Lutek
                            EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Komentarz

• KuchateK
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 4895

Przeciez pisze ze podpial inna lampe i chodzi.
                              EOS'a odwrotna polaryzacja na stopce (i paroma innymi ukladami ktore niewiedziec czemu nie chca dzialac) mozna w sposob powtarzalny i "bezpieczny" wywieszac na Err 99.

Ale do trzysetek de to lampe radze sprawdzac zanim sie podepnie...

Swoja droga tak na marginesie ludzie wybadali ze 350'ki i 20'stki jada ponoc do 250V, wiec z tymi mozna szalec
                              Ostatnio edytowany przez KuchateK; 1338.
                              ...

Komentarz

Pracuję...