Uszkodzony Grip BG-E2 (koleczko + sruba) POMOCY

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pawlo
    Coś już napisał
    • 2006
    • 57

Uszkodzony Grip BG-E2 (koleczko + sruba) POMOCY

Witam,
    mam duuuzy problem
    Nie moge sciagnac gripa z body, poniewaz koleczko od gwintu kreci sie "wkolko". Grip jest rozbieralny od gory, czyli nie mozna go rozberac bez zdjecia z body.

W srodku sa zebatki (znalezione na necie)

Problemu by nie bylo (bo nie sciagalem nigdy gripa), ale zrobila mi sie szczelina miedzy body a gripem. Chcialem dociagnac, ale sie nie dalo - wiec chcialem odkrecic calkiem gripa i wtedy "koleczko" sie popsulo. Niestety przerwa jest na tyle duza ze nie styka zasilanie z gripa. Moge z jednej strony cos podlozyc, wtedt jest styk. Sruba dalej siedzi w gwincie od body.

Moze macie pomysl jak odkrecic gripa ?? Przerwa ma ok 2-3mm.
    Na Zytniej kazali wyslac body z gripem.

Moze ma ktos uszkodzonego gripa elektronicznie, potrzebowalbym koleczko plastikowe jesli wogole to odkrece.

DZIEKI
    (jak nie ten dzial to prosze o przesuniecie)
    Ostatnio edytowany przez Pawlo; 5545.
    Moje graty...
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Zamieszczone przez Pawlo
    Moze macie pomysl jak odkrecic gripa ?? Przerwa ma ok 2-3mm.
    Na Zytniej kazali wyslac body z gripem.
    Spróbowałbym włożyć coś w tą szparę co złapie śrubę (nie mam pomysłu co bo jest wąska) i kręcił korpusem...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• Pawlo
      Coś już napisał
      • 2006
      • 57

Zamieszczone przez Krzychu
      Spróbowałbym włożyć coś w tą szparę co złapie śrubę (nie mam pomysłu co bo jest wąska) i kręcił korpusem...
      przeciez korpusem nie da sie krecic, bo grip wchodzi w body (do gniazda bateri)
      a nie chyce niczym tak mocno sruby zeby jak krecic
      Moje graty...

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

Zamieszczone przez Pawlo
        przeciez korpusem nie da sie krecic, bo grip wchodzi w body (do gniazda bateri)
        a nie chyce niczym tak mocno sruby zeby jak krecic
        Prawda. To nie był zbyt dobrze przemyślany pomysł ;-) No to można by spróbować kręcić tą śrubą, ale dalej nie mam pomysłu czym.
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Ciosna
          Bywalec
          • 2007
          • 162

Czyli wnioskuje, że przy kręceniu czarnego koła od gripa, śruba nie reaguje. Spróbowałbym wbić jakiegoś klina pomiędzy Body a gripem (z umiarem), tak aby wykasować luz i wtedy spróbować kręcić kółkiem od gripa - może śruba zareaguje. Jak to nie pomoże to w szczelinę włożyć ultra cienkie kombinerki, szczypce, nożyczki lub blaszki. Ścisnąć śrubę mocującą za gwint i na żywca próbować odkręcić. Jak dobrze się uchwyci powinno się udać, zważywszy że ona jest nieco wykręcona z Body, a to oznacza że nie jest zakontrowana
          Blog rowerowo-wyprawowy :wink:

Komentarz

• Pawlo
            Coś już napisał
            • 2006
            • 57

Zamieszczone przez Krzychu
            Zamieszczone przez Ciosna
            Czyli wnioskuje, że przy kręceniu czarnego koła od gripa, śruba nie reaguje. Spróbowałbym wbić jakiegoś klina pomiędzy Body a gripem (z umiarem), tak aby wykasować luz i wtedy spróbować kręcić kółkiem od gripa - może śruba zareaguje. Jak to nie pomoże to w szczelinę włożyć ultra cienkie kombinerki, szczypce, nożyczki lub blaszki. Ścisnąć śrubę mocującą za gwint i na żywca próbować odkręcić. Jak dobrze się uchwyci powinno się udać, zważywszy że ona jest nieco wykręcona z Body, a to oznacza że nie jest zakontrowana
            Dokladnie, sruba nie reaguje. Zabki na kolku calkiem sa "zjechane", wiec sruba tez stoi w miejscu. Bede musial gdzies poszukac jakies szczypce, bo innego wyjscia tez nie widze. Narazie klina z kartoniku i zestawik dziala, jutro trzeba zdjecia robic...
            Moje graty...

Komentarz

• Ciosna
              Bywalec
              • 2007
              • 162

Może być kłopot z wsadzeniem tam szczypiec czy nożyczek z uwagi na wielkość szczeliny. Wtedy trzeba ścisnąć śrubę dwoma cienkim blaszkami i próbować ją odkręcić. Jak blaszki będą się ślizgać po powierzchni gwintu to można spróbować zrobić frędzel ze skóry (wąski pasek), obwinąć go wokół gwintu i wtedy ścisnąć blaszkami. Powinno to wyeliminować poślizg pomiędzy śrubą, a blaszkami.

Komentarz

• bogunow
                Bywalec
                • 2004
                • 122

Dawno temu miałem podobny problem z gripem od 300D. Z tego co pamiętam to poradziłem sobie używając cienkiego sznurka. Owinąłem go dwukrotnie dookoła śruby w szczelinie tak żeby pociągając sznurkiem wprawić śrubę w ruch obrotowy. Z tym że u mnie ta śruba była lekko niedokręcona więc się udało.

Komentarz

• MacGyver
                  Cenzor
                  • 2006
                  • 7043

http://www.canon-board.info/showthread.php?p=201309
                  Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• My Nick
                    Bywalec
                    • 2007
                    • 219

Może idź do jakiegoś zegarmistrza. Oni mają cienkie narzędzia może coś poradzi.
                    EOS 400D 17-55 f2,8 IS USM 70-200 f2,8

Komentarz

• Tomek_P
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 106

Moja rada:

Piłka do metalu między gripa a body i przepiłować śrubę. Potem zdjąć gripa a do pozostałej części śruby w body przylutować jakiś kawałek rurki czy drut. Kręcić kręcić i odkręcić Śrubę chyba da się potem jakoś "zrekonstruować" czy to nie jest genialne?

Komentarz

• Ciosna
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 162

Dość brutalna metoda :-D.
                        Nie da się tak po prostu przylutować do stalowej śruby kawałka rurki lub drutu. Teoretycznie można by spróbować uchwycić obciętą śrubę szczypcami i próbować odkręcić, pod warunkiem że wystaje chociaż odrobina z body. Jak nie to jest inna metoda: wywiercić otwór w resztce śruby, nagwintować go lewostronnie. Wkręcić śrubę w śrubę i wykręcić całość. Niestety przy tej średnicy wymaga to użycia specjalistycznych narzędzi, sztywnego układu, itd.....jednym słowem "skórka za wyprawę" :wink:. IMHO odcinanie śruby to ostateczność. Nie da się przepiłować śruby brzeszczotem bez niezarysowania gripa i spodu Body. Pewnie wolałbym rozwalić gripa i wykręcić to normalnie .

Komentarz

• maku
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 563

Może jednak spróbuj opisanej już tu metody ze sznurkiem (mocną nicią). Jeśli pomiędzy body a gripem jest luz to by wskazywało na to że śruba nie jest dokręcona na maksa – jest więc szansa. Możesz też spróbować natrzeć tę nic kalafonią co by zwiększyć tarcie pomiędzy nią a śrubą.

Komentarz

• Pawlo
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 57

Zamieszczone przez Tomek_P
                            Moja rada:

Piłka do metalu między gripa a body i przepiłować śrubę.
                            no niestety musialem sie posunac do tej brutalnej metody. Dobrym brzeszczotem (dobrze ze kiedys robilem zdjecia dla Globusa) przepilowalem srube. Lekko porysowal sie grip i dwie ryski na body ale od "srodka" wiec nie widac z gripem. Sznurki, nitki itp. nie zdalo roli. Sruba od strony body byla wkrecona tylko na 2 zwoje i lekko wyszlo, od strony gripa trzymala mocno i sie nie krecila. Nie rozkrecilem jeszcze body bo nie moge znalesc zegarmistrzowskich srubokrecikow.

Nowy rok mi sie nie zaczal szczesliwie, o godz. 1:20 padla elektronika w moim 30D. Migawa strzela, ale nie dziala LCD i ustawienia ISO, punkt AF (gorne przyciski). Dzialaja pokretla czasu i przeslony... myslalem ze wczesniej padnie migawka (mam ponad 120 tys. klapniete) a nie elektronika. W poniedzialek wysylam body i gripa (z ucieta sruba) na Zytnia. Zobaczymy co sie stalo z body i ile naprawa. No i ciekawe co powiedza na gripa, bo czesci napewno maja (kolko i zebatka z sruba).

Wam nie zycze takich noworocznych niespodzianek
                            Moje graty...

Komentarz

• ABJ
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 234

Zytnia to robi jako usluge gwarancyjna, mialem to samo w 5D, za 2 dni mialem body w domu a gripa po 14 dniach. Ogolnie nie ma co dlubac, bo Ci nie naprawia za free...
                              Napisz ladny list i wyslij do serwisu.
                              abjphotography.com

Komentarz

Pracuję...