Problem z kolorami RAW w ACR

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Nummatus

Problem z kolorami RAW w ACR

Witam,
    Od kilku miesiecy czytam Canon-Board i w koncu zdecydowalem sie zarejestrowac. Dzieki wam skompletowalem moj skromny zestaw ktorego najwazniejsze skladniki kupilem u polecanego Towersa . Forum dalo mi solidna dawke wiedzy i pozwolilo rozwiac sporo watpliwosci za co chce serdecznie podziekowac. Tym razem napotkalem jednak problem ktorego rozwiazania nie znalazlem w archiwum.

Po otwarciu pliku w ACR kolory sa znieksztalcone (zielony/zolty zafarb + podbity kontrast i zgubione szczegoly w ciemnych barwach). Zafarb pomaga zmniejszyc zmiana camera profile z domyslnego ACR 4.2 na np. Camera Standard, ale wtedy pozostaje problem z zbytnim nasyceniem zdjecia. Obnizanie Blacks (z 5) pomaga troche wydobyc szczegoly, ale kosztem gorszego kontrastu.

Tymczasem RAWy w DPP wygladaja jak trzeba tzn. tak samo jak JPG z aparatu, ale oprogramowaniu Canona brak m.in. dobrego odszumiania.

W obecnej sytuacji zdjecia z ACR wygladaja brzydko i nienaturalnie nawet po uzyciu WhiBala, a w DPP sa naprawde fajne kolory po balansie bieli.

Jak sprawic by RAW w ACR wygladal na wejsciu tak jak trzeba (tzn. jak JPG z aparatu/RAW z DPP)?

Zalaczam obrazek ilustrujacy problem:
    Ostatnio edytowany przez Gość; 22580.
  • poss
    Bywalec
    • 2006
    • 131

Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - tylko zarówno profile wejściowe jak i wyjściowe. Sprawdź też czy np acr nie używa do wyświetlania innych profili monitora niż dpp. Ja problem z kolorami miałem w gimpie pod linuxem i podmiana profili pomogła (choć nie obyło się bez białej gorączki)
    40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

studioad.pl - projektowanie stron internetowych
    serwery www bez limitów

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

[QUOTE=poss;580308]Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - [QUOTE]

Możesz napisać jak tego dokonać? Konkretnie - jak skopiować profile z DPP do ACR aby to działało?

Komentarz

• poss
        Bywalec
        • 2006
        • 131

konkretnie nie napiszę instrukcji gdyż nie mam dostępu do pc z windowsem, ale orientacyjnie wejdź w katalog dpp i poszukaj plików z rozszerzeniem .icc - jak na moje oko powinny być w 2 katalogach (ale nie koniecznie) część profili będzie jako wejście dla rawa, drugie jako wyjście na jpg.
        Później wejdź w katalog acr i poszukaj tutaj profili (.icc) które są i podmień je na te z dpp

Ręki nie dam sobie uciąć że to o to chodzi, ale ja jak walczyłem z kolorkami to właśnie taka operacja rozwiązała problem
        40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...

serwery www bez limitów

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Zamieszczone przez poss
          Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - tylko zarówno profile wejściowe jak i wyjściowe.
          - nie gniewaj się,ale niestety to są bzdury. ACR korzysta z profili na troche innej zasadzie. Nie czyta profili *.icc, czy *.icm. Natomiast autorowi wątku jeśli chce używać ACR polecam jednak korzystanie z profilu adobe standard. Trzeba poprostu znaleźć swoje ustawienia np. dot. kontrastu itd. i ustawić jako domyślne ładujące się przy wczytaniu każdego rawa.
          Wiele osób uważa jednak, że mimowszystko dpp ma najlepszy rendering kolorów i używają go pomimo sporych ograniczeń. Po prostu część obróbki trzeba wykonać w Photoshopie.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• aptur
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 3837

Zamieszczone przez jinks
            - nie gniewaj się,ale niestety to są bzdury.

Nie czyta profili *.icc, czy *.icm. Natomiast autorowi wątku jeśli chce używać ACR polecam jednak korzystanie z profilu adobe standard. Trzeba poprostu znaleźć swoje ustawienia np. dot. kontrastu itd. i ustawić jako domyślne ładujące się przy wczytaniu każdego rawa.
            Kolega jinks mnie wyręczył. Nie da się po prostu skopiować profili *icm z dpp do acr. To znaczy się da ale nie spowoduje to, że ACR będzie wypluwał te same kolory co DPP

Osobiście używam profilu neutral w ACR. Moim zdaniem najlepiej oddaje kolor skóry. Kontrast to już inna sprawa.

Komentarz

• ExploRa
              Początki nałogu
              • 2005
              • 336

ACRa trudno zmusic aby podobne dawal rezultaty do DPP i jak narazie nie widze alternatywy... Po testach jedynie C1 v4.x ma zblizona kolorystyke do DPP. Ale to tez nie tak na 100% ale mu blizej niz do ACRa. Trzeba sobie swoje ustawienia zmodyfikowac a co za tym idzie, troche kreatywnosci sie przyda. Czesc i tak trzeba obrobic w PS lub innym sofcie.
              www.explora.pl

Komentarz

• tantal
                Początki nałogu
                • 2008
                • 404

Zamieszczone przez Nummatus
                . Zafarb pomaga zmniejszyc zmiana camera profile z domyslnego ACR 4.2 na np. Camera Standard, ale wtedy pozostaje problem z zbytnim nasyceniem zdjecia. Obnizanie Blacks (z 5) pomaga troche wydobyc szczegoly, ale kosztem gorszego kontrastu.
                Nie napisałeś czy to PS czy PSE ale suwaczków to w ACR kilka jest .
                Jesli chodzi o nasycenie to sporo można poprawić odpowiednimi proporcjami Vibrance/Saturation. Co do kontrastu to lekarstwem na takie bolączki są Curves i to bardzo skutecznym.Powyginaj sobie krzywą do woli, zapisz nowe ustawienia domyślne Camera Raw i zdjęcia pewnie będą bardziej zbliżone do Twoich oczekiwań.
                Możesz zresztą ściągnąć darmowy DNG Profile Editor od Adobe (Adobe DNG Converter też) skonwertować rawy do DNG, otworzyć zdjęcie w DNG PE, załadować ten profil "lepszy" i go podrasować wg gustu.Eksportujesz ten tuningowany profil pod nową nazwą do ustawień Camera Raw w Documents and settings i tez może być dobrze

Komentarz

• jinks
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 2178

Zamieszczone przez aptur
                  Kolega jinks mnie wyręczył. Nie da się po prostu skopiować profili *icm z dpp do acr. To znaczy się da ale nie spowoduje to, że ACR będzie wypluwał te same kolory co DPP
                  Nie da się ACR nie korzysta z tego typu profili.

Pomimo, że udało mi się wykorzystać profile z DPP w C1 v4.x nie dają one tych samych kolorów. Nie chodzi tylko o róznice pomiędzy poszczególnymi barwami, ale takie parametry jak np. kontrast lokalny, czy że się tak wyrażę separację koloru. Jesli ktoś chce to sprawdzić na własnej skórze napiszę jak.

Z tego co znalazłem na necie profile z DPP można z powodzeniem wykorzystywać w UFRawie. Po długich poszukiwaniach i próbach z odrawiaczami nie miałem juz jednak siły tego sprawdzać. Może kiedyś
                  Miłego dnia
                  moja www

Komentarz

• poss
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 131

to ja właśnie napisałem na bazie doświadczeń z tandemem profile dpp i gimp/ufraw - działa świetnie, więc pomyślałem, że o to samo będzie chodzić w acr ale dobrze że się wyjaśniło :-D

serwery www bez limitów

Komentarz

• Nummatus

Odszumianie RAW

Pozwole odswiezyc sobie watek.

Za najprostsze rozwiazanie uznalem jednak uzywanie DPP, kolory sa takie jak trzeba .

Pozostal mi jednak nadal problem z odszumianiem. Idealem bylyby dla mnie takie szumy z wywolanego RAWa jak z JPG z aparatu. Probowalem uzywac Noise Ninja + Blur x2, jednak nie dawalo to dobrych rezultatow (chodz ilosc szumow zblizona do JPG z puszki), ze wzgledu na zbytnie gubienie szczegolow (plastikowe twarze :/) , z kolei efekt samego Noise Ninja byl za slaby.

Jakie sa wasze przepisy na odszumianie? Moze cos zle ustawiam przy wywolywaniu RAWa (za duza ostrosc?)?
                      Ostatnio edytowany przez Gość; 22580.

Komentarz

• balc3r
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 25

Pozwole odswiezyc sobie watek.

Za najprostsze rozwiazanie uznalem jednak uzywanie DPP, kolory sa takie jak trzeba .

Pozostal mi jednak nadal problem z odszumianiem. Idealem bylyby dla mnie takie szumy z wywolanego RAWa jak z JPG z aparatu. Probowalem uzywac Noise Ninja + Blur x2, jednak nie dawalo to dobrych rezultatow (chodz ilosc szumow zblizona do JPG z puszki), ze wzgledu na zbytnie gubienie szczegolow (plastikowe twarze :/) , z kolei efekt samego Noise Ninja byl za slaby.

Jakie sa wasze przepisy na odszumianie? Moze cos zle ustawiam przy wywolywaniu RAWa (za duza ostrosc?)?
                        Z tego co pamiętam to Zoombrowser po "obróbce" RAWa w RAW Image Task da Ci identycznego jpga jak puszka (w tej chwili nie mogę sprawdzić dokładnie - praca ).
                        40D; 24-70 2.8; 70-200 2.8 IS;

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

zostaw Standard i rob na Neutral. w tym drugim profilu kolory
                          sa duzo bardziej "stateczne" i sie nie wybijaja jedne ponad drugie.
                          domyslnie brak temu profilowi nasycenia, ale lepiej wyjsc
                          z nienasyconych barw i potem je nasycac, niz odwrotnie.
                          Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Nummatus

Zamieszczone przez balc3r
                            Z tego co pamiętam to Zoombrowser po "obróbce" RAWa w RAW Image Task da Ci identycznego jpga jak puszka (w tej chwili nie mogę sprawdzić dokładnie - praca ).
                            Zainstalowalem ZoomBrowser i dziala (funkcja noise reduction na on) ! Dzieki wielkie!

Balans bieli zdecydowanie szybciej i wygodniej ustawia sie pipeta w DPP jednak jego plik ustawien to *.vrd, a ZoomBrowser ma *.dvp. Czy da sie wczytac development settings DPP dla ZoomBrowsera? Ewentualnie zmusic ZB zeby stosowal zmienione ustawienia RAWow z DPP?

Komentarz

• MaciekH
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 662

Balans bieli zdecydowanie szybciej i wygodniej ustawia sie pipeta w DPP
                              W ACR tez przecież jest pipeta i można zrobić taką samą korekte dla wiecej niż jednego rawa (wsadowo). Ale skoro i tak rawy sprowadzasz do tego by wygladaly jak jpg z puszki, to moze nie warto Ci robić w raw?

Z szumem radze sobie NeatImage, rownież robie to wsadowo dla wiekszej ilosci zdjec a nie pojedynczo.
                              20D+BG-E2 | 28-105/3.5-4.5 | 70-200/2.8 | 50/1.4 | 580EXII | EF-430 | Naneu | 600R

Komentarz

Pracuję...