Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam,
Od kilku miesiecy czytam Canon-Board i w koncu zdecydowalem sie zarejestrowac. Dzieki wam skompletowalem moj skromny zestaw ktorego najwazniejsze skladniki kupilem u polecanego Towersa . Forum dalo mi solidna dawke wiedzy i pozwolilo rozwiac sporo watpliwosci za co chce serdecznie podziekowac. Tym razem napotkalem jednak problem ktorego rozwiazania nie znalazlem w archiwum.
Po otwarciu pliku w ACR kolory sa znieksztalcone (zielony/zolty zafarb + podbity kontrast i zgubione szczegoly w ciemnych barwach). Zafarb pomaga zmniejszyc zmiana camera profile z domyslnego ACR 4.2 na np. Camera Standard, ale wtedy pozostaje problem z zbytnim nasyceniem zdjecia. Obnizanie Blacks (z 5) pomaga troche wydobyc szczegoly, ale kosztem gorszego kontrastu.
Tymczasem RAWy w DPP wygladaja jak trzeba tzn. tak samo jak JPG z aparatu, ale oprogramowaniu Canona brak m.in. dobrego odszumiania.
W obecnej sytuacji zdjecia z ACR wygladaja brzydko i nienaturalnie nawet po uzyciu WhiBala, a w DPP sa naprawde fajne kolory po balansie bieli.
Jak sprawic by RAW w ACR wygladal na wejsciu tak jak trzeba (tzn. jak JPG z aparatu/RAW z DPP)?
Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - tylko zarówno profile wejściowe jak i wyjściowe. Sprawdź też czy np acr nie używa do wyświetlania innych profili monitora niż dpp. Ja problem z kolorami miałem w gimpie pod linuxem i podmiana profili pomogła (choć nie obyło się bez białej gorączki)
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
[QUOTE=poss;580308]Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - [QUOTE]
Możesz napisać jak tego dokonać? Konkretnie - jak skopiować profile z DPP do ACR aby to działało?
konkretnie nie napiszę instrukcji gdyż nie mam dostępu do pc z windowsem, ale orientacyjnie wejdź w katalog dpp i poszukaj plików z rozszerzeniem .icc - jak na moje oko powinny być w 2 katalogach (ale nie koniecznie) część profili będzie jako wejście dla rawa, drugie jako wyjście na jpg.
Później wejdź w katalog acr i poszukaj tutaj profili (.icc) które są i podmień je na te z dpp
Ręki nie dam sobie uciąć że to o to chodzi, ale ja jak walczyłem z kolorkami to właśnie taka operacja rozwiązała problem
40D + Tamron 17-50/2,8 + Sigma 70-300/4,5-5,6 + C50/1,8II + 550ex + duuuużo planów i mało pieniędzy...
Jak na moje oko kwestia leży po stronie profili oprogramowania - skopiuj wszystkie profile z dpp do acr i zdjęcia powinny być takie same - tylko zarówno profile wejściowe jak i wyjściowe.
- nie gniewaj się,ale niestety to są bzdury. ACR korzysta z profili na troche innej zasadzie. Nie czyta profili *.icc, czy *.icm. Natomiast autorowi wątku jeśli chce używać ACR polecam jednak korzystanie z profilu adobe standard. Trzeba poprostu znaleźć swoje ustawienia np. dot. kontrastu itd. i ustawić jako domyślne ładujące się przy wczytaniu każdego rawa.
Wiele osób uważa jednak, że mimowszystko dpp ma najlepszy rendering kolorów i używają go pomimo sporych ograniczeń. Po prostu część obróbki trzeba wykonać w Photoshopie.
Nie czyta profili *.icc, czy *.icm. Natomiast autorowi wątku jeśli chce używać ACR polecam jednak korzystanie z profilu adobe standard. Trzeba poprostu znaleźć swoje ustawienia np. dot. kontrastu itd. i ustawić jako domyślne ładujące się przy wczytaniu każdego rawa.
Kolega jinks mnie wyręczył. Nie da się po prostu skopiować profili *icm z dpp do acr. To znaczy się da ale nie spowoduje to, że ACR będzie wypluwał te same kolory co DPP
Osobiście używam profilu neutral w ACR. Moim zdaniem najlepiej oddaje kolor skóry. Kontrast to już inna sprawa.
ACRa trudno zmusic aby podobne dawal rezultaty do DPP i jak narazie nie widze alternatywy... Po testach jedynie C1 v4.x ma zblizona kolorystyke do DPP. Ale to tez nie tak na 100% ale mu blizej niz do ACRa. Trzeba sobie swoje ustawienia zmodyfikowac a co za tym idzie, troche kreatywnosci sie przyda. Czesc i tak trzeba obrobic w PS lub innym sofcie.
. Zafarb pomaga zmniejszyc zmiana camera profile z domyslnego ACR 4.2 na np. Camera Standard, ale wtedy pozostaje problem z zbytnim nasyceniem zdjecia. Obnizanie Blacks (z 5) pomaga troche wydobyc szczegoly, ale kosztem gorszego kontrastu.
Nie napisałeś czy to PS czy PSE ale suwaczków to w ACR kilka jest .
Jesli chodzi o nasycenie to sporo można poprawić odpowiednimi proporcjami Vibrance/Saturation. Co do kontrastu to lekarstwem na takie bolączki są Curves i to bardzo skutecznym.Powyginaj sobie krzywą do woli, zapisz nowe ustawienia domyślne Camera Raw i zdjęcia pewnie będą bardziej zbliżone do Twoich oczekiwań.
Możesz zresztą ściągnąć darmowy DNG Profile Editor od Adobe (Adobe DNG Converter też) skonwertować rawy do DNG, otworzyć zdjęcie w DNG PE, załadować ten profil "lepszy" i go podrasować wg gustu.Eksportujesz ten tuningowany profil pod nową nazwą do ustawień Camera Raw w Documents and settings i tez może być dobrze
Kolega jinks mnie wyręczył. Nie da się po prostu skopiować profili *icm z dpp do acr. To znaczy się da ale nie spowoduje to, że ACR będzie wypluwał te same kolory co DPP
Nie da się ACR nie korzysta z tego typu profili.
Pomimo, że udało mi się wykorzystać profile z DPP w C1 v4.x nie dają one tych samych kolorów. Nie chodzi tylko o róznice pomiędzy poszczególnymi barwami, ale takie parametry jak np. kontrast lokalny, czy że się tak wyrażę separację koloru. Jesli ktoś chce to sprawdzić na własnej skórze napiszę jak.
Z tego co znalazłem na necie profile z DPP można z powodzeniem wykorzystywać w UFRawie. Po długich poszukiwaniach i próbach z odrawiaczami nie miałem juz jednak siły tego sprawdzać. Może kiedyś
to ja właśnie napisałem na bazie doświadczeń z tandemem profile dpp i gimp/ufraw - działa świetnie, więc pomyślałem, że o to samo będzie chodzić w acr ale dobrze że się wyjaśniło :-D
Za najprostsze rozwiazanie uznalem jednak uzywanie DPP, kolory sa takie jak trzeba .
Pozostal mi jednak nadal problem z odszumianiem. Idealem bylyby dla mnie takie szumy z wywolanego RAWa jak z JPG z aparatu. Probowalem uzywac Noise Ninja + Blur x2, jednak nie dawalo to dobrych rezultatow (chodz ilosc szumow zblizona do JPG z puszki), ze wzgledu na zbytnie gubienie szczegolow (plastikowe twarze :/) , z kolei efekt samego Noise Ninja byl za slaby.
Jakie sa wasze przepisy na odszumianie? Moze cos zle ustawiam przy wywolywaniu RAWa (za duza ostrosc?)?
Za najprostsze rozwiazanie uznalem jednak uzywanie DPP, kolory sa takie jak trzeba .
Pozostal mi jednak nadal problem z odszumianiem. Idealem bylyby dla mnie takie szumy z wywolanego RAWa jak z JPG z aparatu. Probowalem uzywac Noise Ninja + Blur x2, jednak nie dawalo to dobrych rezultatow (chodz ilosc szumow zblizona do JPG z puszki), ze wzgledu na zbytnie gubienie szczegolow (plastikowe twarze :/) , z kolei efekt samego Noise Ninja byl za slaby.
Jakie sa wasze przepisy na odszumianie? Moze cos zle ustawiam przy wywolywaniu RAWa (za duza ostrosc?)?
Z tego co pamiętam to Zoombrowser po "obróbce" RAWa w RAW Image Task da Ci identycznego jpga jak puszka (w tej chwili nie mogę sprawdzić dokładnie - praca ).
zostaw Standard i rob na Neutral. w tym drugim profilu kolory
sa duzo bardziej "stateczne" i sie nie wybijaja jedne ponad drugie.
domyslnie brak temu profilowi nasycenia, ale lepiej wyjsc
z nienasyconych barw i potem je nasycac, niz odwrotnie.
Z tego co pamiętam to Zoombrowser po "obróbce" RAWa w RAW Image Task da Ci identycznego jpga jak puszka (w tej chwili nie mogę sprawdzić dokładnie - praca ).
Zainstalowalem ZoomBrowser i dziala (funkcja noise reduction na on) ! Dzieki wielkie!
Balans bieli zdecydowanie szybciej i wygodniej ustawia sie pipeta w DPP jednak jego plik ustawien to *.vrd, a ZoomBrowser ma *.dvp. Czy da sie wczytac development settings DPP dla ZoomBrowsera? Ewentualnie zmusic ZB zeby stosowal zmienione ustawienia RAWow z DPP?
Balans bieli zdecydowanie szybciej i wygodniej ustawia sie pipeta w DPP
W ACR tez przecież jest pipeta i można zrobić taką samą korekte dla wiecej niż jednego rawa (wsadowo). Ale skoro i tak rawy sprowadzasz do tego by wygladaly jak jpg z puszki, to moze nie warto Ci robić w raw?
Z szumem radze sobie NeatImage, rownież robie to wsadowo dla wiekszej ilosci zdjec a nie pojedynczo.
Komentarz