[marcooos] Pierwsza próba

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcooos

[marcooos] Pierwsza próba

Co wy na to? Moje pierwsze zdjęcie przyrody.
    Canon 1000D EF 75-300 (bez stabilizacji) 1/100 f/6,3 300 mm
    Zdjęcie robione przez okno
    Ostatnio edytowany przez Gość; 21866.
  • Krzychu
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 3611

Niestety ze względu na jakość nadaje się tylko do kosza.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Komentarz

• marcooos

To efekt braku stabilizacji (w Kicie dostałem dwa obiektywy ale oba bez stabilizacji). Aparat oparłem o lodówkę ale widocznie to za mało.

Komentarz

• Olszewski
        Uzależniony
        • 2006
        • 782

Dla mnie tutaj i stabilizacja nie pomoże. Zdjęcie jest po prostu ruszone - chyba lodówka drżała. Mi na 300mm Sigmą, którą mam w stopce przy takiej ekspozycji udaje się w serii zrobić nie poruszone zdjęcie z ręki (no może czas krótszy).
        W dodatku jest po prostu nieostre co nie jest wynikiem braku stabilizacji, a co najwyżej brudnej szyby przez którą robiłeś zdjęcie.
        Za Krzychem - do kosza.
        40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
        Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• Krzychu
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 3611

Zamieszczone przez marcooos
          To efekt braku stabilizacji (w Kicie dostałem dwa obiektywy ale oba bez stabilizacji). Aparat oparłem o lodówkę ale widocznie to za mało.
          Bez stabilizacji też się da (wbrew pozorom !) robić zdjęcia a to co jest na Twoim z brakiem stabilizacji nie ma nic wspólnego...
          Poza nieostrością jest też niedoświetlone tak przy okazji...
          Pozdrowienia,
          KZ
          KZ Aviation Photography

Komentarz

• Szczur88
            Początki nałogu
            • 2008
            • 384

No na 1/100 przy 300mm na croppie... Poruszone, nieostre, i kontrast leży... Do kosza, spróbuj zrobić takie przy czasie 1/500 na przykład, precyzyjnie ustaw ostrość, będzie dużo lepiej.
            www.t-jack.pl
            Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Komentarz

• adino
              Początki nałogu
              • 2008
              • 404

za krótki czas przy takich warunkach ale z drugiej strony słyszałem ze w niektórych obiektywach tele na krańcowych ogniskowych moze występowac mydło....no ale tutaj jest ewidentne poruszenie
              oprzyj się o stół albo o coś co nie pracuje :P

Komentarz

• marcooos

Dzięki za opinie. To moje początki z cyfrowym lustrem i wszelkie uwagi mile widziane.
                Mam następne zdjęcie.
                EF S 18-55 1/160 f/5 iso 200 wbudowana lampa przysłonięta chusteczką

Napiszcie co jest nie tak że kolory są mniej wyraziste niż oryginał?
                Ostatnio edytowany przez Gość; 21866.

Komentarz

• patric89
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 336

1 zdjęcie nieostre i poruszone
                  2 do mnie nie przemawia nie lubie tematyki kwiatów
                  pozdrawiam
                  5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Komentarz

• adino
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 404

za mały kontrast i nasycenie kolorów mozesz podkręcić na puszcze zawsze będize trochę lepiej

albo PSucie zdjecia

Komentarz

• Kolaj
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 3293

Napiszcie co jest nie tak że kolory są mniej wyraziste niż oryginał?
                      Witaj w świecie aparatów, które nie robią same zdjęć. Na szczęście dla Ciebie to sprzęt cyfrowy, zatem z pomocą przychodzi obróbka komputerowa, której uniknąć na dłuższą metę będzie Ci trudno.

Komentarz

• marcooos

Skąd wziołeś takiego samego kwiata ?!! Bo przecież niemożliwe żeby to było moje zdjęcie.

Komentarz

• fotokor1
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 373

twoje twoje to właśnie to co można dopracować, ja walczę ze swoimi sikorkami na słonince przy pomocy statywu i pilota ale jak piszę walczę... życzę powodzenia
                          Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 , Canon 35 1.4 , canon 17-40/4, canon fish eye, 24-105/4, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Skąd wziołeś takiego samego kwiata ?!! Bo przecież niemożliwe żeby to było moje zdjęcie.
                            Co zrobiłem z Twoim zdjęciem:

1. Rozjaśnienie - zdjęcie było lekko niedoświetlone. Trzeba było poprawić ekspozycję.

2. Podciągnięcie saturacji ogólnej oraz dodatkowo tonów żółtych, żeby zdjęcie nabrało trochę życia a nie wyglądało jak zdechła wędlina. UWAGA! To nie jest ogólna zasada. Nie każde zdjęcie zyskuje na podciągnięciu saturacji. Czasami wręcz warto ją obniżyć. Do każdego zdjęcia trzeba mieć podejście indywidualne a sprawa jest subiektywna.

3. Ostrzenie - każde zdjęcie po zmianie rozdzielczości trzeba programowo wyostrzyć ze względu na interpolację, która ma miejsce podczas zmiany rozmiaru. Nawet zdjęcia nieprzeskalowywane powinno się lekko podostrzyć ze względu na ich rozmycie przez filtr antyaliasingowy znajdujący się przed matrycą.

Efekt nie jest zadowalający ze względu na artefakty, jakie pojawiły się w wyniku kolejnych przekształceń oraz stratnej kompresji. Widać szczególnie po prawej stronie od kwiatka.

Ponadto fotka jest kompozycyjnie nijaka. Bez treści. Ot ustrzelony kwiatek. Można sobie korygować niedociągnięcia techniczne, natomiast powinieneś skupić się na tym, żeby pokazać na zdjęciu coś, co zatrzyma choć na moment uwagę obserwatora. Poczytaj trochę o zasadach kompozycji. Ogólnie, to długa droga przed Tobą. Przede mną zresztą także
                            Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• sith_pas
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 34

Co do 2 zdjęcia w 100% za Kolaj'em.
                              W 1 warto by się pokusić na przyszłość albo o statyw albo o monopod. No i biorąc pod uwagę niedoświetlenie tamtego zdjęcia - obróbka również.

Lektura o kompozycji obowiązkowa na początek.

Dużo pracy, jak wspomniał Kolaj przed tobą ale nie oznacza to, że to coś niemożliwego. Każdy jakoś zaczynał .

Sukcesów i pozdrawiam.

Komentarz

Pracuję...