Canon EOS 10D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Shadow
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1572

Canon EOS 10D

Mam pytanie dotyczące trybu pełnej automatyki w 10D. Jak wygląda w tym trybie zakres ostrości przy szerokim kącie na maksa. Z doświadczenia z kompaktami cyfrowymi wiem, że przy szerokim kącie i włączonej automatyce wszytkie obiekty w kadrze wychodzą ostre. Czy w 10D jest podobnie ?
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: Głębia ostrości a program "zielony" w 10D

Zamieszczone przez Shadow
    Mam pytanie dotyczące trybu pełnej automatyki w 10D. Jak wygląda w tym trybie zakres ostrości przy szerokim kącie na maksa. Z doświadczenia z kompaktami cyfrowymi wiem, że przy szerokim kącie i włączonej automatyce wszytkie obiekty w kadrze wychodzą ostre. Czy w 10D jest podobnie ?
    Nigdy nie robilem na zielonym wiec tylko teoretycznie sobie podywaguje...

Zalezy to od oswietlenia.
    Program zielony, o ile sie nie myle, zmienia ustawienia w takiej kolejnosci (im ciemniej sie robi):
    - podbija ISO
    - otwiera przyslone
    - wydluza czas naswietlania.

Tak wiec najpierw zwieksza ci zaszumienie zdjecia.
    Nastepnie gdy zwiekszone ISO a nadal bedzie za ciemno (nie wiem jaki czas naswietlania stara sie utrzymac) to bedzie skracal ci GO, i dopiero ewentualnie pozniej zwiekszal ryzyko poruszenia zdjecia.

Na pewno nie bedziesz mial takiego samego efektu jak w kompaktach, gdyz wilkosc matrycy i odpowiednio otwarta przyslona skutecznie skracaja GO w lustrzankach cyfrowych,. W kompaktach, nie liczac kilku wyjatkow praktycznie nie da sie uzyskac ladnej, krotkiej GO.
    Z drugiej strony patrzac - GO zalezy od wielkosci otworu przyslony jak i ogniskowej... tak wiec przy szerokim kacie jak piszesz - nawet w lustrzankach i przy dosc cemnych warunkach moze byc jednak slabo skrocona.

No i oczywiscie... zalezy od obiektywu jaki uzyjesz. Piszesz o szerokim kacie na maksa... a sa obiektywy ktore maja szeroki kat na maksa 100mm albo i 200 , a sa takie co maja 17mm . Tak samo przyslonami sie roznia.

Podsumowujac w trybie zielonym w 10D GO na szerokim kacie zalezy od:
    - oswietlenia (im ciemniej tym bardziej otwarta przyslona)
    - obiektywu (jego szeroki kat i przyslona)

Komentarz

• Mori
      Początki nałogu
      • 2004
      • 411

A ja uważam, że naprawdę nie ma po co używać innych trybów poza Av, Tv, M i ew. P.
      Nikon od 14/09/09
      ex-Canon

http://blog.moridin.pl - Blog o fotografii, Makach i nurkowaniu ...
      http://photography.moridin.pl
      http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• Shadow
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1572

No to sprawdzcie jak to jest w trybie zielonym i napiszcie mi
        Ja myślałem że taki aparat to już prześwietliliście na wylot.

Komentarz

• Czacha
          fotograf
          • 2004
          • 4868

Sorry, ale po cholere uzywac "zielonego" w 10D?

co do kolejnosci zmieniania nastawow... ISO zmienia w zaleznosci od tego jakie czasy osiagasz przy danej ogniskowej.. sa jakies tam zakresy czasow, przy ktorych po prostu aparat zmienia czulosc na wyzsza/nizsza... ale nie mam pojecia jakie.. nie chce mi sie sprawdzac.. ;-)

co do zas twojej uwagi Shadow, ze im szerszy kat tym wieksza glebia.. to normalne ;-) ot chocby wlasciwosci optyczne obiektywu maja na to wplyw.. ;-)
          https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Shadow
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1572

No dobra jak Wam nie pasuje "zielony" to zapytam tak.
            Ustawiam tryb z priorytetem przysłony. Daję maksymalne otwarcie przysłony i szeroki kąt. Pstrykam. Czy na zdjęciu wszystkie obiekty od pierwszego planu po horyzont będą ostre ?

Komentarz

• Mori
              Początki nałogu
              • 2004
              • 411

Zależy od tego jak szeroki jest ten szeroki kąt i na co łapiesz ostrość.
              Nikon od 14/09/09
              ex-Canon

http://mac-abc.moridin.pl - Poradniki i tutoriale dla switcherów z Windows na Maka

Komentarz

• muflon
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 6763

No dobra jak Wam nie pasuje "zielony"
                Hmm, wczoraj czytałem sobie do poduszki "Nature Photography" Shawa i było tam napisane m.in., że używanie trybów "zielonych", czy nawet P jest pod wieloma względami trudniejsze niż AP/TV/M I ja się z tym zgadzam.

Ustawiam tryb z priorytetem przysłony. Daję maksymalne otwarcie przysłony i szeroki kąt. Pstrykam. Czy na zdjęciu wszystkie obiekty od pierwszego planu po horyzont będą ostre ?
                Tak jak już ktoś napisał poniżej/-wyżej - zależy jaki szeroki jest ten kąt. Jeśli chcesz mieć wszystko ostre, to przymknij przysłonę na tyle, na ile pozwala Ci czas. W szczególności, jeśli robisz zdjęcie ze statywu, to przymknij prawie na maksa, do tego odpowiedni czas, mirror lockup, remote/timer - wszystko powinno być super ostre.
                zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Mori
                  Początki nałogu
                  • 2004
                  • 411

Tak ogólnie to przy rejonie f/8-f/11 powinieneś mieć wszystko ostre podczas ostrzenia na nieskończoność przy kątach w rejonie 16-18mm.
                  Nikon od 14/09/09
                  ex-Canon

Komentarz

• Shadow
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1572

Ok. Dzięki. Jak wreszcie kupię 10D to będę miał dużo eksperymentów do zrobienia. I to w cyfrówkach mi się podoba najbardziej. Efekt swojej pracy widać odrazu i dosłownie odrazu można zacząć nanosić zmiany

Komentarz

• Aszu
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 707

W "Zielonym" nic nie działa tak jak trzeba.
                      Wszystko jest średnie, to tak jakbyś robił zdięcie kostką masła.
                      A pozatym zapisuje tylko w JPG. RAW jest niedostepny.
                      W programach tematycznych np w sport nie ma możliwości właczenia błysku itp.
                      Szkoda gadać.
                      :wink: :wink: :wink: :wink: :wink:
                      //mj

Komentarz

• Shadow
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1572

A w jakim najczęściej pracujesz trybie ?

Komentarz

• Aszu
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 707

Na Zenicie nie dało się pracować inaczej niz na Manualu.
                          Z 10 D nie mam jeszcze żadnego doświadczenia praktycznego, czysto teoretyczne - po przeczytaniu instrukcji.

Ale proponuję korzystajcie z Manuala, ewentualnie z preselekcji przesłony, czy czasu.
                          //mj

Komentarz

• Shadow
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1572

10D i wielkość plików

Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ? Pytam bo zastanawiam się jakiej wielkości kartę kupować. I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Re: 10D i wielkość plików

Ile zajmuje przeciętny plik w formacie RAW+JPG, a ile sam JPG w najwyższej jakości ?
                              RAW+smallest JPG ok 6MB, najlepszy JPG ok 3.5MB.

I drugie pytanie powiązane z pierwszym. Zauważyłem że są już dostępne karty CF o pojemniści 1GB. Są także tej wielkości dyski Microdrive. Co zatem lepiej kupić ? Są jakieś różnice w prędkości zapisu, uszkodzalności tych nośników itp. Z góry dzięki za wyjaśnienia.
                              Wielokrotnie walkowany temat ale ci streszcze:
                              a) Zwykle karty CF sa wolniejsze (predkosc odczytu/zapisu) od Microdrive, a Microdrive sa wolniejsze od kart CF typu HighSpeed, Ultra itp.
                              b) Microdrive ma falszywa reputacje bardziej podatnego na uszkodzenia, prawda jest taka ze uszkodzisz go powazniej dopiero gdy pierdykniesz z taka sila ze uszkodzisz rowniez aparat wiec co za roznica... tylko taka ze po zniszczeniu aparatu z CF masz szanse jeszcze jakies zdjecia wyciagnac - minimalna przewaga nad MD (Microdrive) ale jednak
                              c) Microdrive ma rowniez falszywa opinie bardziej pradozernego - owszem jest to zauwazalne ale tylko gdy pracujesz na bateriach alkalicznych. Ja na akumulatorach dedykowanyh (nie-paluszki) - G3 i 10D na jednym potrafie zrobic ok 500zdjec. Tyle samo na CF - niezauwazalna roznica poboru mocy.

Wniosek - po ponad poltora roku uzywania MD wszystkim polecam bo ma najlepszy stosunek pojemnosc/cena a wbrew pozorom nie trzeba go traktowac jak jajko tylko dbac tak samo jak o aparat.

Komentarz

Pracuję...