Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Otóż mam problem. Chciałabym się dowiedzieć, który z wyżej wymienionych lustrzanek (Canon 50D oraz Nikon D90) jest godniejszy polecenia. W przyszłości (mam nadzieję, że jak najprędzej) chcę zainwestować w lustrzankę, jednak nie wiem która z nich jest lepsza. Wiem, że to nie forum i o Nikonach, i o Canonach, ale akurat to forum mi się spodobało i myślę, że dostanę dobrej odpowiedzi i dobrze wybiorę. Naczytałam się trochę o tych aparatach, ale nie znalazłam tematu podobnego do tego. Nadal więc mam dylemat . Z góry dzięki za pomoc.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jeszcze chciałam dodać, że lustrzankę chcę wykorzystać do wszystkich zdjęć (panorama, krajobrazy, portrety, makro, zwierzęta, ... ). Jeśli ktoś poleca mi jakieś inne, to również proszę powiedzieć
Otóż mam problem. Chciałabym się dowiedzieć, który z wyżej wymienionych lustrzanek (Canon 50D oraz Nikon D90) jest godniejszy polecenia. W przyszłości (mam nadzieję, że jak najprędzej) chcę zainwestować w lustrzankę, jednak nie wiem która z nich jest lepsza. Wiem, że to nie forum i o Nikonach, i o Canonach, ale akurat to forum mi się spodobało i myślę, że dostanę dobrej odpowiedzi i dobrze wybiorę. Naczytałam się trochę o tych aparatach, ale nie znalazłam tematu podobnego do tego. Nadal więc mam dylemat . Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio edytowany przez Nestiee; 22207.
Powód: Automerged Doublepost
Niestety rozszerzę twój problem gdyż wybór aparatu w wypadku lustrzanek cyfrowych nie kończy się na rozpatrywaniu samych aparatów, ale całego "systemu". Mianowicie musisz pamiętać, że decydując się na Canona bądź Nikona decydujesz się na konkretny "worek" obiektywów, które możesz podczepić pod swój aparat. Tutaj niestety nie powiem Ci, który worek jest lepszy gdyż to zależy przede wszystkim od zasobności twojego portfela, jakoości zdjęć jaki chcesz osiągnąć i tego co chcesz fotografować (napisałeś, że w sumie wszystko )
Jeżeli chodzi natomiast o porównanie samych lustrzanek między sobą to do ogólnych zastosowań nie ma to większego znaczenia. Jeżeli piszesz, że chcesz robić zdjęcia praktycznie wszystkiego to wnioskuję, że na twoim etapie "wtajemniczenia" w fotografię i tak różnic między tymi puszkami nie zauważysz bo nie będą Ci one robiły większej różnicy.
Jeżeli chodzi o mnie, moje potrzeby i zastosowanie stojąc na twoim miejscu wybrał bym 50D. Dlaczego? Większy zakres ISO. 50D zaczyna się od ISO100, Nikon D90 od ISO200, to robi mi dużą różnicę. Dalej, szybkość aparatu. 50D robi 6,3kl/s D90 robi ich natomiast 4,5 kl/s. Wykorzystam czy nie, fakt jest faktem . Matryca. Canon 50D ma 15mpx i mimo wróżenia z fusów połowy forum, matryca okazała się bardzo udana (co wg mnie było do przewidzenia). Moim subiektywnym zdaniem, ta w 50D jest lepsza od tej w D90. Do tego dochodzi czynnik ekonomiczny. W moim odczuciu Canon jest tańszy od Nikona i oferuję bardziej interesującą mnie szklarnie niż Nikon, chodź należy przypomnieć, że w Nikonie problemy z działaniem autofocusa są o wiele rzadziej spotykane niż w Canonie. Dalej to już sprawa ergonomii ale to już sprawa tak subiektywna, że nie ma co tutaj o niej pisać. Trzeba wziąć aparat w rękę i pobawić się nim. Zobaczyć, czy układ przycisków pasuje wszytko dobrze leży itp.
Dzięki wielkie za odpowiedź . Jestem początkującą, no i mam dopiero 14 lat, więc nie patrzę na zdjęcia tak bardzo krytycznie (choć już dużo, dużo bardziej niż 2 miesiące temu...), na temat D50 czytałam dużo negatywów, dlatego te wahania pomiędzy jedną lustrzanką, a drugą.
PS. Przepraszam, że w tamtym poście dodało mi się potem drugi raz to samo, ale zrobiłam to przypadkowo, a edytować widzę, nie można.
Jeszcze jedna rzecz. Byłoby miło, gdyby ktoś wstawił zdjęcia swojego wykonania z jednej i drugiej lustrzanki
Ostatnio edytowany przez Nestiee; 22207.
Powód: Automerged Doublepost
W nikonie jest trudniej (IMHO) o tanie szkła profi, brak jest odpowiednika genialnego 70-200 4.0L.
Dodam do tego brak odpowiednika: 70-200/4LIS oraz 70-200/2,8.
Jest tylko jeden koszmarnie drogi 70-200 z VR o swietle 2,8 - odpowiednik canonowskiego top modelu. Nikoniarze mówią, że "Nikon nie bawi się w jakieś tam półśrodki - od razu robi profi"
Witam
Myślę, że przy twoim stopniu zaawansowania i tym co napisałeś o jakie chcesz robić zdjęcia myślę, że szukasz dobrej, lekkiej lustrzanki z dobrym uniwersalnym zoomem.
Z pośród lustrzanek wymienionych przez Ciebie myślę, że lepiej twoje kryteria spełni D90. Dlaczego?
Jest lżejszy i mnie o mniejszych dłoniach leży lepiej w ręce niż trochę "kwadratowy" 50D. Ciut prostsza obsługa i bardzo dobry uniwersalny zoom 16-85 z redukcją wibracji. Na klasycznym obrazku to i 24mm do krajobrazu i 135 do portretu. Pamiętamy, że D90 to crop i ogniskową obiektywu mnożymy przez 1,5. Dodatkowo Nikony mają lepszą współpracę zdalną z lampą błyskową zdjętą z aparatu. W Canonie trzeba dokupywać specjalną przystawkę.
50D jest raczej dla kogoś kto chce skorzystać z większej gamy szkieł Canona. Przykładowo:
Canon 10-22 bardzo dobry, bardzo szeroki kąt - u nikona tu nie bardzo jest porównywalny obiektyw i wielu nikoniarzy musi kupować np. Tokiny, Sigmy, Tamrony.
Canon 100/2 do portretu. U nikona jest 105/2 ale jest 2,5 raza droższy. Poza tym obiektywy Canona mają cichy silnik ultradzwiękowy, a obiektywy mnie interesujące u Nikona mają napęd autofokusa na tzw. śrubokręt w body. Nie lubię jak coś mi warczy jak robię zdjęcia.
Ja dla siebie z pośród tych dwóch aparatów wybrałbym Canona 50D, bo układ obiektywów mi bardziej pasuje, ale Tobie polecam Nikona D90 i obiektyw 16-85.
Prosiłbym bez wojenek systemowych. Każdy ma prawo do własnego zdania.
Pozdrawiam
Teraz już nie wiem . Jeśli chodzi o obsługę, to szybko się uczę, tak samo myślę, że bardziej profesjonalne zdjęcia nie pójdą mi tak bardzo trudno. Nie chcę też potem kupować znowu nowego aparatu, bo to bez sensu. Chcę jeden bardziej zaawansowany, bym mogła z niego długo korzystać. Dzięki za odpowiedzi. Ponawiam pytanie, co do zdjęć.
i ten dźwięk migawki w nikonie ... ach cudowny.
Wydaje mi się, że na Twoim etapie jest jest dokładnie wszystko jedno na co się zdecydujesz. To bardzo porównywalne aparaty. Idź do sklepu, weź w rękę jeden i drugi - wybierz ten, który Ci się bardziej widzi.
mam Canona i raczej go nie zmienię, ale alternatywne szkła sigma/tamron w nikonie działają dobrze, w canonie często sa problemy z AFem - chroniczne bf lub ff, to taka wrzuta mała ad szkieł innych, niż producenta
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
i ten dźwięk migawki w nikonie ... ach cudowny.
Wydaje mi się, że na Twoim etapie jest jest dokładnie wszystko jedno na co się zdecydujesz. To bardzo porównywalne aparaty. Idź do sklepu, weź w rękę jeden i drugi - wybierz ten, który Ci się bardziej widzi.
Albo porozmawiaj ze znajomymi z bliskiego otoczenia, jaki oni mają sprzęt i obiektywy. Większość moich znajomych ma Canona i często pożyczamy sobie szkła.
Obydwa aparaty są bardzo dobre wybór należy do Ciebie ale jak ktoś wcześnie dobre zauważył nie wybierasz jedynie puszki ale również cały system więc Twoja decyzja musi być przemyślana...
Gdybym miał taką możliwość jak Ty brałbym canona (co innego moge powiedzieć na Canon Board :P )
A nie myślałaś może nad canonem 40d? jakość zdjęć jak w 50d tylko 1000 zł taniej... Poza tym af w 40d/50d ma 9 punktów krzyżowych (co bardzo przydaje sie do zdjęć portretowych kiedy trzeba użyć innego punktu niż centralny ...) a nikon d90 ma tylko jeden(centralny). poza tym to porównywalne aparaty (może oprócz szybkości zdjęć w canonie i filmów w nikonie) Pozdrawiam i życzę radości z robienia zdjęć (niezależnie, który wybierzesz )
5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt
wg mnie jak kupi 50d to bedzie mega zadowolona. to jest puszka, ktora bedzie jej sluzyla na prawde dluugo. jednak jezeli chcialaby wszystkie zastosowania wykorzystac o ktorych pisala to drugie tyle na obiektywy musi wydac..
Tamron 17-50: 1350zł
sigma canon 70-200 F4: 2000zł
+ pierscienie posrednie i jupiter (razem 200zł) do macro..
Komentarz