Obiektyw - Który z producentów niezależnych

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • DarekSzu
    Bywalec
    • 2004
    • 170

Obiektyw - Który z producentów niezależnych

Potrzebuję wymienić posiadaną Sigmę28-70 f 2.8, która nie pracuje mi zbyt dobrze z 20D na inny w podobnym zakresie ogniskowych. Nie bardzo uśmiecha mi się zakup L-ki bo to wydatek rzedu 5000 zł. Na jaki sprzęt stawiacie i macie dobre doświadczenia ??? Mam oczywiście na myśli stałe światło 2.8
    Analog i cyfra
  • froolk
    Początki nałogu
    • 2005
    • 256

Wybór jest tylko jeden
    Ale teraz jest problem zakupu tego obiektywu z bagnetem Canona.

Komentarz

• p13ka
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1013

Gdybym miał taki problem jak Ty i w kieszeni jakieś 3 tys. zł. to bez wahania szukałbym 28-70/2.8L
      Z producentów niezależnych...chyba tylko słynny Tamron :smile:

Komentarz

• adamek
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2265

A może to lężące chyba ciągle na allegro 28-80/2.8-4L?
        tzn ja nie używałem tego szkła, ale na allegro leży, ma czerwoną literkę w nazwie ( ), światło chyba nie takie złe....
        Dokładnie jest tu:
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55331796
        Tylko szybciutko (aukcje nie moja of course)
        Miłego dnia
        adam jastrzębowski
        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
        tu tu

Komentarz

• Nemeo
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 1757

Jeśli nie stać cię na L-kę Canona, to innej alternatywy jak tylko ten tamron po prostu nie ma.

Komentarz

• Dolek
            Bywalec
            • 2005
            • 101

W 100% zgadzam się z Nemeo
            Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• DarekSzu
              Bywalec
              • 2004
              • 170

Na tym allegro odpada - potrzebuję obiektywu z zakupem na fakturę VAT. CZyli mówicie tamron ... hmmm widziałem dwa - jeden to 28-70 a drugi 28 - 80 - który lepszy jakościowo w połączeniu z 20D ??? Myslałem chwilkę o tokinie bo kiedyś miałem 19-35 35-4,5 i dość dobrze się sprawowała - wymieniłem na L kę i wówczas nie widziałem już nic innego co by ją mogło pobić. Tak czy inaczej potrzebuję drugie szkło działające jak dotąd moja sigma z manualem i teraz także z cyfrą. Więc który z tamronów proponujecie ???? Chyba, że ominąć ten przedział bo mam 17-40, 50mm i dokupić 70-200 L canonika i było by cool ???
              Analog i cyfra

Komentarz

• Harnash
                Coś już napisał
                • 2005
                • 94

Jedyny słuszny ;-)
                Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro

Komentarz

• Nemeo
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1757

Jedyny słuszny Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro
                  Podpisuję się pod tym dwiema rekami, poza canonem nikt mu nie podskoczy, a biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny bije na głowę nawet canona.

Komentarz

• jrock7
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 88

----> DarekSzu
                    Czt mogłbyś mi napisać jakie problemy masz z tym obiektywem przy 20D ?
                    Zamierzam kupić ten obiektyw, żeby zastąpić narazie kitowy. Wszelkie uwagi
                    napewno się przydadzą - z góry za nie dziękuje.

Komentarz

• DarekSzu
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 170

Obiektyw chodzi i działa ale...... ostaość uzyskiwana jest poniżej mojego minimum - szkła zastasowane w tym modelu nie spełniają wszystkich niezbędnych wymagań jakościowych jakie stawiają matruyce cyfrowe - nie był przecież korygowany pod kątem użycia do tego typu sprzetu. Jego następca 24-70 EX DG zapewne byłby dużo lepszy od tego. Mam co prawda do niego dużą sympatię i nadal używam jako nieziemskie szkło z analogiem przy pstrykaniu na diapozytywach - ale musze wymienić

P.S. a gdzie najlepiej kupić tego tamrona ????
                      Analog i cyfra

Komentarz

• mirhon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1025

A może Tamron AF 17-35mm f/2.8-4 SP Di LD cena zbliżona a IMHO lepiej mieć mniej na dole niż więcej na górze (w przypadku cyfry). Szersze DOF może się przydać a w gorszym świetle szerszy kąt Ci to ułatwi.
                        Obiektyw strasznie chwalony min. przez Mike Johnston'a :

a na http://www.fredmiranda.com/ polecany przez 100% testujących co jest chyba znaczącym wynikiem. Sam się do niego przymierzam...
                        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez mirhon
                          A może Tamron AF 17-35mm f/2.8-4 SP Di LD cena zbliżona a IMHO lepiej mieć mniej na dole niż więcej na górze (w przypadku cyfry).
                          A skad wiesz czy kolega nie ma juz czegos szerszego? Napisal wyraznie ze chce wymienic Sigme 28-70 2.8 na cos o takim zakresie i swietle a nie ze potrzebuje ogolnie szkla do cyfry. W stopce nie wypisal sprzetu wiec takie polecanie siekierki za kijek to uznalbym za lekkie zagalopowanie sie

Komentarz

• Macios
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 692

Witam - jak pewnie wielu z Was kiedyś, teraz ja szukam najlepszej jakosciowo opcji 28-70/80 do mojego eosa 3ki. Przagladajac forum - doszedlem do wniosku, ze chyba najlepszym wyborem dla mnie (ograniczonego finansami) bedzie:
                            Tamron SP AF28-75mm f/2,8 XR Di LD Aspherical [IF] Macro - ale z tego co wiem, on jest przeznaczony do cyfrowek, choc wspolpracuje tez z analogami. Co to znaczy? Chodzi mi o duze powiekszenia (wystawy/plakaty) - czy przy takich rozmiarach bedzie jakas zauwazalna roznica (w porownaniu z obiektywami dedykowanymi do analogow)?
                            Czy moge prosic wlascicieli tego obiektywu o przyslanie jakis probek mailem?

z gory sedecznie dziekuje

Pozdrawiam

Maciej
                            galeria

Komentarz

• minek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 1386

Optymalizowany do cyfrówek - czytaj: nie udało się zachować jakości optyki, tak by obraz był dobry na całej powierzchni, czyli na brzegach kadru będzie winietować, krzywić i mydlić.

Komentarz

Pracuję...