Zdjęcia czarno -białe

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kartel
    Bywalec
    • 2005
    • 165

Zdjęcia czarno -białe

Witam, jestem początkującym fotografem i mam pytanie... Jak robić zdjęcia czarno białe z canona 300d? Czy jest to możliwe jedynie dzięki obróbce zdjęć?

pozdrawiam
  • Polaco
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1135

Jedynie dzieki obrobce w programie graficznym.
    Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
    Troche moich knotow

Komentarz

• djtermoz
      Uzależniony
      • 2004
      • 995

Zeby zrobic dobre cz-b fotki z kolorowego pliku z cyfrowki trzeba sie ostro napracowac cos tam da sie z tego wyciagnac. Tutaj masz maly tutorial:

Wybierz z lewej tematy: Black & White i Dodging and Burning
      Generalnie przez umiejetne zmieszanie kanalow, prace na krzywych i miejscowe zaciemnienie (burning) albo rozjasnienie (dodging) da sie uzyskac pozadany efekt.

Niedawno w galerii wrzucilem przyklady wlasnie na to co da sie zrobic ta technika: http://www.canon-board.info/showthre...?t=3762&page=3
      djtermoz@pbase

Komentarz

• Pietro
        Bywalec
        • 2005
        • 132

Super. A jak wyglada sprawa w 350D. Jest tam mozliwosc zapisu pliku B/W + fura filtrow?
        Czy robil ktos takie zdjecia? Jak efekty?
        Idzie Panie nowe....

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 995

20D ma zdaje sie zapis B&W. Czy 350D tez ma nie jestem pewien. Najlepsze efekty i tak uzyskasz robiac fotki w RAW i potem konwertujac wszystko na komputerze. Poniewaz zrobienie cz-b fotki wymaga sporo obrobki o zapisie w JPEG mozesz zapomniec.
          djtermoz@pbase

Komentarz

• bebop
            Uzależniony
            • 2005
            • 755

Zamieszczone przez djtermoz
            20D ma zdaje sie zapis B&W. Czy 350D tez ma nie jestem pewien. Najlepsze efekty i tak uzyskasz robiac fotki w RAW i potem konwertujac wszystko na komputerze. Poniewaz zrobienie cz-b fotki wymaga sporo obrobki o zapisie w JPEG mozesz zapomniec.
            jest też metoda pt. filtry Cokin :-) wtedy i w wizjerze i po zapisie masz czarno-biały plik.
            gra i buczy bebop

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

20D ma zdaje sie zapis B&W. Czy 350D tez ma nie jestem pewien.
              Oba maja i w obu jest do d...

Komentarz

• bebop
                Uzależniony
                • 2005
                • 755

Zamieszczone przez Vitez
                Oba maja i w obu jest do d...
                a czy to nie jest tak, że na to wpływ tylko na jpega? bo zapisuje B/W RAWa i jak otwieram w C1 to mam kolor...
                gra i buczy bebop

Komentarz

• Jac
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 4813

dokladnie tak!, ostatnio zrobilem sobie test sepii - kilka pstrykow w raw - wrzucam do kompa a tam RGB :-)
                  Instagram

Komentarz

• minek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1386

Zamieszczone przez bebop
                    jest też metoda pt. filtry Cokin :-) wtedy i w wizjerze i po zapisie masz czarno-biały plik.
                    ???
                    Jest takie coś jak filtr, przez który obraz jest monochromatyczny?
                    I można oglądać tęczę w odcieniach szarości?
                    Ktory, jaki? Czy to jest fizycznie możliwe (serio, pytam bo nie wiem).
                    Ja rozumiem, filtr danego koloru wycina inne składowe, jest mono ale w konkretnym kolorze. Ale nie BW! (chyba)

Komentarz

• kartel
                      Bywalec
                      • 2005
                      • 165

Zeby zrobic dobre cz-b fotki z kolorowego pliku z cyfrowki trzeba sie ostro napracowac cos tam da sie z tego wyciagnac. Tutaj masz maly tutorial:

Niedawno w galerii wrzucilem przyklady wlasnie na to co da sie zrobic ta technika: http://www.canon-board.info/showthre...?t=3762&page=3
                      Tak też własnie myślałem... Dzięki wielkie za link do strony Szukałem czegos podobnego!
                      POZDRAWIAM

Komentarz

• bebop
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 755

Zamieszczone przez minek
                        ???
                        Jest takie coś jak filtr, przez który obraz jest monochromatyczny?
                        I można oglądać tęczę w odcieniach szarości?
                        Ktory, jaki? Czy to jest fizycznie możliwe (serio, pytam bo nie wiem).
                        Ja rozumiem, filtr danego koloru wycina inne składowe, jest mono ale w konkretnym kolorze. Ale nie BW! (chyba)
                        jest takie coś jak SRB MONOVUE CONTRAST VIEWING FILTER. www.srbfilm.co.uk.
                        gra i buczy bebop

Komentarz

• Venio
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1084

a ktos z was używa filtru z http://www.theimagingfactory.com/?? Zwie sie 'ConvertToBW'
                          Mi sie bardzo podoba. Przyjemnie i łatwo sie z nim pracuje. Takie moje zdanie

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez bebop
                            a czy to nie jest tak, że na to wpływ tylko na jpega? bo zapisuje B/W RAWa i jak otwieram w C1 to mam kolor...
                            A jak otworzysz softem Canona lub BreezeBrowserem i dasz ustawienia na "As Shot" to przestaniesz miec kolor. Jesli C1 ma taka opcje to tak ustaw, a poza tym jest rowniez o tym mala wskazowka na samym dole 59. strony instrukcji.

Komentarz

• Zielony
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2928

Zeby zrobic dobre cz-b fotki z kolorowego pliku z cyfrowki trzeba sie ostro napracowac.
                              Generalnie przez umiejetne zmieszanie kanalow, prace na krzywych i miejscowe zaciemnienie (burning) albo rozjasnienie (dodging) da sie uzyskac pozadany efekt.
                              Już miałem zakładać nowy topic (bo szukałem tylko w SOFTWARE ), ale wyrocznia SERCZ skierowała mnie tutaj

Po obejrzeniu zdjęć z znanego już wam linku tj > TUTAJ
                              zastanawiałem się jak uzyskać taki, jak dla mnie zarąbisty , efekt czarno-białych zdjęć???

Sam jak do tej pory na tyle w PS nie dłubałem, żeby taki efekt uzyskać

Najpierw myślałem, że może jest jakiś plugin/akcja do PS'a. Jest?
                              Ale później doszedłem do wniosku, że każde zdjęcie trza chyba z osobna traktować i se myśle, że napewno praca na warstwach, curves'y, levele, contrasty, chanels i inne...

Przyglądając sie w/w fotografiom, jak sądzicie, czy w taki sposób został ten efekt osiągnięty?; w takim sensie, że koleś spędza kupę czasu zabawy w PS'ie ?
                              sigpic

Komentarz

Pracuję...