Mój problem to odzyskanie fotek. Niestety nie znalazłem dla siebie żadnej podpowiedzi. Proszę o pomoc. Przez przypadek w trakcie sesji fotograficznej wykasowałem sobie ok 40 fotek z karty. Przy pomocy podesłanego mi programu EasyRecovery utracone pliki odtworzyłem (canon EOS 300D) zapisały się jako /przykład/ _RW_1847.CRW oraz _RW_1847.THM wielkość plików wskazuje na to że są one całe oraz ikona wyświetlana jest programu graficznej przeglądarki. Niestety nie mogę ich otworzyć wyświetla się komunikat (nie mogę rozpoznać nagłówka pliku - nieznany format pliku.) walczę z tym już od miesiąca. Bardzo mi zależy na tych fotkach. Czy ktoś mógłby mi pomóc!
Odzyskiwanie zdjec
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
CRW jest to plik ze zdjeciem w formacie RAW wiec musisz uzyć najlepiej programu dołaczeonego z aparatem (nie pamietam dokładnie jakiego) i wyciagnac sobie JPG. ten drugi to raczej wg mnie plik programu do odzyskiwania zdjęć taki trymczasowy wspomagający.
jesli sie myle to niech mnie ktos poprawi.+KIT+BG-E1+Kingston 512 MB+SanDisk 1GB+statyw hama+czas pokaże :rolleyes: -
Może spróbuj tego programu - Digital Photo Recovery:Mój problem to odzyskanie fotek. Niestety nie znalazłem dla siebie żadnej podpowiedzi. Proszę o pomoc. Przez przypadek w trakcie sesji fotograficznej wykasowałem sobie ok 40 fotek z karty. Przy pomocy podesłanego mi programu EasyRecovery utracone pliki odtworzyłem (canon EOS 300D) zapisały się jako /przykład/ _RW_1847.CRW oraz _RW_1847.THM wielkość plików wskazuje na to że są one całe oraz ikona wyświetlana jest programu graficznej przeglądarki. Niestety nie mogę ich otworzyć wyświetla się komunikat (nie mogę rozpoznać nagłówka pliku - nieznany format pliku.) walczę z tym już od miesiąca. Bardzo mi zależy na tych fotkach. Czy ktoś mógłby mi pomóc!

Bezpłatny, łatwy w obsłudze i dość skuteczny.
RobertKomentarz
-
Najważniejsze są pliki CRW - to ten właściwy RAW, THM to małe pliki pomocnicze dla CRW i przy eksporcie do jpg-a nie będą potrzebne. Żeby podejrzeć ich (CRW) zawartość wystarczy IrfanView w najnowszej wersji albo DirectoryOpus.
Żeby wyeksportować z RAW obrazki do JPG-a trzeba użyć jednego z programów do obróbki RAW - poszukaj na forum. Dla CRW natywnie przeznaczony przez Canona jest Digital Photo Professional (DPP) - powinieneś mieć go na płycie dołączonej do aparatu. O ile wstępny podgląd w IrfanView wypadnie pomyślnie to i DPP (lub RawShooter, lub jeszcze parę innych) pozwoli Ci wyeksportować jpg-i.Komentarz
-
Odzyskiwanie plików
Witam,
jakieś 3 minuty temu wykasowałem niechcący jakies 5gb zdjęć. Niestety nie ma ich w koszu :/ Wiecie może czy da się to odzyskać i jak? Z góry dzięki.
Pozdrawiam!Komentarz
-
Najlepiej nie zapisuj niczego na dysk. Bo im mniej na nim pracujesz tym łatwiej odzyskać dane. Użyj jakiegoś programu do odzyskiwania danych np: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz...e+Recovery+4.0 . Nie używałem tego programu, ale powinien zadziałać.Komentarz
-
ja uzywam file scavenger. i jest ok. uzywalem ontrack data recovery ale jpgi mialy po 5gb.
"Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"Komentarz
-
W podobnym przypadku użyłem PC INSPECTOR File Recovery. Odzyskałem wszystko (partycja NTFS), a też było tego trochę. Tak jak napisał Chavez dopóki nie użyjesz tego programiku staraj się nic nie zapisywać na tej partycji.
PowodzeniaKomentarz
-
Mogę się podczepić?
W dysku w DATABANKU nagle straciłem wszystkie katalogi razem z fotkami. Jak to odzyskać razem ze strukturą katalogów?Bo inaczej nie upożądkuję 30Gb zdjęć-szczególnie tych z meczy. No i część jest w RAWach.Dyku nie używałem od tamtego okresu.1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)Komentarz
-
No ja akurat wczoraj skorzystałem z PC INSPECTOR Smart Recovery 4.5, z tym że ja musiałem odzyskać ponad 170 RAW-ów (CR2) z karty.
Rodzinka z dziećmi przyjechała i wystarczyła chwila w ich rekach ;-)
Program miałem na cd od czytnika kart (HAMA), moge tylko go polecic :-)Ostatnio edytowany przez orte; 7910.Komentarz
-
Ale nie odzyskuje z oryginalnymi nazwami tylko nadaje swoje nazwy?1DIII, 6D, 450D; G10. S 8/3,5(F); S 14/2,8; C15/2,8(F); C 16-35/2,8 II; C 24-70/2,8; 28-105/3,5-4,5; C 50/1,4; C 135/2,0; C 70-200/2,8 IS; C 70-200/4; C Ex.1,4x II; C Ex.2x II, 580Ex II; 430Ex.... Studio w Kielcach (7xELFO)-możliwość wynajęcia ... SPRZEDAM:C 24-70/2,8, C 20/2,8....KUPIĘ obudowę podwodną do G10 (WP-DC28)Komentarz
-
No niestety PC INSPECTOR nadaje swoje nazwy ale zaletą jest, że działa wydajnie i skutecznie. Poza tym SanDisk dodaje jakiś soft do odzysku ale nie miałem powodu go używać.EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8 | EF 24-105/4 | EF 70-200/2.8| EF 100-400/4.5-5.6 | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4 | EF 135/2| EF 100/2.8 Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Komentarz
-
Ten soft nazywa się RescuePRO i dodawany jest do kart. Mam na stałe w laptoku i już - niestety - musiałem 2 x z niego korzystać. Bo mi się paluszki omskły, rozum nie nadążył i wykasowałem kartę
. Jest bardzo dobry, ze zdjęciami radzi sobie lepiej niż E.R. Pro Ontracka.
Komentarz
-
Dobrym programem jest jeszcze testdisk ale to w przypadku gdy zniknie np. tablica alokacji plikow czyli probojac wejsc na dysk ukazuje sie komunikat np. "dysk jest niesformatowany, czy sformatowac teraz ??" juz z 3 razy odzyskalem tak cale dyski po 120gb
na oficjalnej stronie sa przyklady uzycia itp
Jednym zdaniem, odzyskiwanie danych latwe nie jest
Komentarz
-
Mozesz sprobowac tez GetDataBack (sa rozne wersje pod rozne systemy plikow). Kilka dni temu kolega za jego pomoca odzyskal dane po formatowaniu dysku (na dodatek ze zmiana systemu plikow). Mozna znalezc wersje testowa w Internecie.Komentarz
Komentarz