Canon Board  

Wróć   Canon Board > Główna kategoria forum > Dla początkujących

Reklama

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Old 07-12-2008, 22:39   #1
tomback
Dopiero zaczyna

tomback's Avatar

Miasto: Szczecin
Domyślnie 40d + 24-70l 2.8 ??????

Hejka,jestem tu nowy, w dodatku planuję uciec z obozu NikonaBody na jakie się zdecydowałem to 40D,tylko z obiektywem mam mętlik.Napaliłem się na 24-70L bo widziałem u znajomego kilka fotek z tego szkiełka i zwariowałem!!! Tylko,że on ma do tego 5D.Czy to szkiełko będzie chodzić z 40D? Pomóżcie !!!
tomback jest offline   Reply With Quote
Alt Today

Beitrag Reklama

Old 07-12-2008, 22:45   #2
marfot
Uzależniony

Miasto: Zgorzelec
Domyślnie

Oczywiście, że będzie "chodzić" ale rezultaty niekoniecznie będą z korpusem 40D lepsze niż z C 17-55/2,8 IS.
Old 07-12-2008, 22:46   #3
BuRton
Forumowy mądrala

Domyślnie

Będzie hulać aż miło tylko, czy ogniskowe będą Ci odpowiadać ? (pomnóż sobie razy 1,6).

Jakość obrazka z tego szkła na 5D jest lepsza niż na 40D. Plastyka ...
BuRton jest offline   Reply With Quote
Old 07-12-2008, 22:49   #4
adino
Uzależniony

adino's Avatar

Miasto: Chełmża/Olsztyn
Domyślnie

powiem tak jeśli chodzi o to szkiełko to w 5D a w 40D jest pewna różnica ale niewielka dlatego nie zmkenia to faktu że szkełko jest rewelacyjne
adino jest offline   Reply With Quote
Old 07-12-2008, 23:35   #5
YTR_Bolanda

YTR_Bolanda's Avatar

Miasto: Gorzów Wlkp.
Domyślnie

Kup sobie (w kolejności) 24-70L a do tego póki co 40D, które z czasem i tak zmienisz Ela zostanie na lata... U mnie taki zestaw funkcjonuje i fotki powalają jeśli chodzi o kolorystykę, ostrość, kontrast. Jeśli do tego jeszcze przyjdzie plastyka rodem z FF... Zwariuję
Łyżka dziegciu - zakwasy w nadgarstku, może zakup gripa coś poprawi. No i te ogniskowe 38-112...
Old 08-12-2008, 16:39   #6
Sober
Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat:
Napisał tomback Zobacz post
Hejka,jestem tu nowy, w dodatku planuję uciec z obozu NikonaBody na jakie się zdecydowałem to 40D,tylko z obiektywem mam mętlik.Napaliłem się na 24-70L bo widziałem u znajomego kilka fotek z tego szkiełka i zwariowałem!!! Tylko,że on ma do tego 5D.Czy to szkiełko będzie chodzić z 40D? Pomóżcie !!!
Niestety, ale diabeł tkwi w "szczegółach" Bez 5D nici z wykorzystania potencjału tego szkła. Będziesz tylko taszczył niepotrzebnie wielkiego "kloca"

Myk polega na tym że żeby mieć podobną "plastykę" (małą głębię ostrości) jak na 5D, na cropie trzeba by użyć zooma ze światłem ~1,8 - a takich jak na razie nie ma

Tak więc - zbieraj na 5D
Sober jest offline   Reply With Quote
Old 08-12-2008, 17:10   #7
Evitagen
Dopiero zaczyna

Evitagen's Avatar

Miasto: Bielsko-Biała
Domyślnie

Nie ploszmy Pana 40D to fajny aparacik posiadajacy aktualnie swietny stosunek ( ze sie tak wyrażę) cena/(mozliwosci,jakosc,itd). Jesli 24 za szeroko (crop = 38 ) zawsze jest 17-55 ze stabilizacja i swiatlem 2.8, ewentualnie 17-14 F/4 L. Lecz jesli pojdziesz droga swojego kolegi w kierunku jednocyfrowego body a dodatkowo nie chesz sie pozniej szarpac ze sprzedażą 17-55, niestety powinienes rozwazyc zakup wyzej wymienionej L-ki. No chyba ze po drodze wciagna Cie stalki - zycze powodzenia i nie zazdroszcze rozterek

Ps. Nie napisales do czego bedzziesz uzywal sprzetu wiec wybacz moje mgliste wywody
Sprecyzuj a napewno Ci zaproponujemy wiele, wiele, wiele opcji
Old 08-12-2008, 17:11   #8
neat84
Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat:
Napisał tomback Zobacz post
Napaliłem się na 24-70L(...) Czy to szkiełko będzie chodzić z 40D?
Chodzic chodzi calkiem fajnie pytanie co wykonujesz? napisz co najczesniej robisz i czy to Twoj skonczony budzet na chwile obecna. Jesli potrzebujesz czegos szerszego, do uzupelnienia dobry bedzie canon 10-22mm a na dluzsze ogniskowe, ktorys z canon'ow 70-200. Chyba, ze faktycznie bedziesz zbierac szybko na 5D

Pozdrawiam
Old 08-12-2008, 20:20   #9
tomback
Dopiero zaczyna

tomback's Avatar

Miasto: Szczecin
Domyślnie

Obecnie uzywam Nikona D300 + 17-55 2.8 i taki zakres mi w zupełności pasuje.Fotografuję głownie krajobrazy,reportaż itd.Powiem wam ,że D300 + to szkło naprawdę daję radę ale....i tu się zaczał kłopot.Ostatnio ktos mnie strasznie połechtał Canonem i jego kolorystyką
tomback jest offline   Reply With Quote
Old 09-12-2008, 09:49   #10
Sober
Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to jeśli wymieniać to tylko na pełną klatkę. Wymiana na 40D raczej nic Ci nie da.

A jeśli chodzi o kolorystykę to proponuję pobawić się różnymi wywoływarkami RAW z różnymi profilami kolorów. Albo pobawić się w stworzenie własnego
Sober jest offline   Reply With Quote

Odpowiedz

Użytkownicy aktualnie czytający ten wątek: 1 (0 użytkownik i 1 gości)

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania