Witam - od jakiegoś czasu jestem posiadaczem tego cudeńka, fotki wychodzą super ale.... no własnie - zauważyłem pewien mankament... - dziwne ale na zdjęciech na krawędzich (a w prawym górnym rogu szczególnie) tło jest lekko rozmyte. Zaskakuje mnie to tym bardziej, że wystepuje to zjawisko nawet w ramach tego samego planu - tzn centralna czesc tła jest ostra a krawędzie juz lekko mgliste. Czy u Was jest tak samo, taka cecha aparatu czy reklamować?
do userów A300...
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
[glow=yellow:76be716c6b]
witam![/glow:76be716c6b]
Przyznam się ,że z lekkim zdziwieniem
doczytałem twojego posta do końca.
Gdyż nigdy nie zwracałem uwagi na takie szczegóły :wink: - a tu proszę - u mnie to sam się dzieje w większości przypadków
- co prawda przy [L] i potem pomniejszeniuu oraz rozciągnięciu na fullscreena zdjęcia - naprawdę trudno to zauważyć ,ale jednak...
też nie wiem dlaczego tak jest i przyłączam się do prośby o rozwiązanie tego [shadow=violet:76be716c6b]questa[/shadow:76be716c6b]
-
Poczytajcie o dystorsjach i winietowaniu... Obiektyw w A300 najwyrazniej nie jest najwyzszych lotow.
Komentarz
-
To że pojawia sie dystorsja i winietowanie to nie oznacza że obiektyw jest juz od razu "słabych lotów"
W lustrzankach również występuje taki efekt.Chodzi tutaj raczej o to jak bardzo jest widoczny
Komentarz
-
W lustrzankach tez sa obiektywy bardziej lub mniej wysokich lotow. W Lkach nie uswiadczysz dystorsji i winietowania. Moj Tamron nie ma aberracji, ostrosc dobra przy pelnej przyslonie, dystorsji nie zauwazylem ale to pewnie dzieki mnoznikowi 1.6x ktory zweza pole widzenia.Zamieszczone przez peterpanTo że pojawia sie dystorsja i winietowanie to nie oznacza że obiektyw jest juz od razu "słabych lotów"
W lustrzankach również występuje taki efekt.Chodzi tutaj raczej o to jak bardzo jest widoczny 
Ale popatrz sobie po testach obiektywow ... jednym z punktow jest wlasnie dystorsja i winietowanie i to jest atrybut swiadczacy czy obiektyw jest dobry czy slaby, a na pewno ma wplyw na decyzje kupujacego ktory ma do wyboru kilka obiektywow.
A im bardziej widoczne sa te efekty tym gorszy obiektyw. Dlatego jesli uzytkownicy A300 zauwazaja takie efekty, to znaczy ze jest w tym aparacie slaby obiektyw.Komentarz
Komentarz