"Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów" Na czym to polega?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dominikb
    Coś już napisał
    • 2007
    • 98

"Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów" Na czym to polega?

Witajcie,
    Czytając specyfikację eosa 50d przeczytałem info, iż ta lustrzanka posiada funkcję "Dostrajanie AF (korekcja FF/BF) dla 20 obiektywów"
    Czy ktoś z Was orientuje się na czym dokładnie to polega? Czy jeśli do eosa 50d dołączę np sigmę 18-50 f/2.8 lub inny obiektyw w którym występuje FF to aparat automatycznie odczyta dokładny profil obiektywu i pomoże w regulacji tej wady?
    Z góry dziękuje za pomoc.
  • kicha
    Zablokowany
    • 2008
    • 119

każdy poszczególny obiektyw możesz zapisać w pamięci i aparat go pamięta ( masło maślane )

Zamieszczone przez dominikb
    pomoże w regulacji tej wady?

nie. regulacje robisz sam. metodą prób i poszczególnych kroków. potam dajesz "zapamietaj" i jak wyżej
    Ostatnio edytowany przez kicha; 21686.

Komentarz

• dominikb
      Coś już napisał
      • 2007
      • 98

Czyli nie trzeba już jechać do serwisu tak?

Komentarz

• Dzygit-Dublin
        Uzależniony
        • 2005
        • 754

Zależy jak bardzo obiektyw współpracuje lub nie z body .
        Niektóre idzie wyregulować a inne nie, chyba MMM pisał kiedyś ze blisko możesz ustawić i trafia w punkt ale jak już gdzieś dalej powyżej 10 , 20 m nie trafia tylko serwis pozostaje.

Jak masz jasność np 1,4 lub 1,8 jakoś idzie to wyregulować, ale powyżej 2,8 głębia już jest spora wiec taka regulacja zajmuje trochę czasu.
        pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

Tak naprawdę regulacji można dokonać w bardzo niewielkim stopniu. Na moim przykłądzie i zestawie 1d mkIII i 50/1,4. Szkło miało jakąś odchyłkę a regulacja pozwalała na przesunoiecie ostrości przed lub za obiekt o jakieś 2-3 cm (przy odległosci od obiektu rzędu metra). Oczywiście im większa odległość tym większy stopień regulacji ale tam nie ma takiej precyzyjności regulacji.
          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• dominikb
            Coś już napisał
            • 2007
            • 98

Do eosa 50d chce zakupić sigmę 18-50 f/2.8 EX DC ponieważ nie dysponują zbyt wygórowanymi środkami finansowymi. Mam nadzieję, że trafię na sprawny egzemplarz sigmy.. ale jak wiadomo różnie to bywa....

Komentarz

• Nol
              Bywalec
              • 2006
              • 116

Problem ze zmiennoogniskowymi obiektywami polega na tym, że jeśli mają już nieprecyzyjny AF, to często zdarza się, że jest to zjawisko zmienne w funkcji wybranej ogniskowej (np. możesz mieć BF na szerokim końcu, a na przeciwległym FF) i wtedy regulacja niewiele pomoże. Patent jest jednak mało wypróbowany (niewiele osób o tym pisze), więc ciężko jednoznacznie określić jego przydatność
              Pozdrawiam

Komentarz

• dominikb
                Coś już napisał
                • 2007
                • 98

Czyli w razie wadliwości sigmy konieczne jest wysłanie obiektywu do serwisu do Gdyni :-( Ale czy tego typu "wady" są aż tak bardzo częste?

Komentarz

• Nol
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 116

Jeśli układ AF będzie skrajnie nieprecyzyjny, to tak - serwis będzie konieczny. Z drugiej strony, poważne wady AF jesteś w stanie zauważyć w momencie zakupu - standardowo robi się zdjęcia testowe w sklepie i jesli coś jest nie tak, to da sie to zauważyć. Z małymi problemami typu FF/BF (nie licząc przypadku, ktory omówiłem poprzednio) mechanizm dostrajania powinien sobie poradzić.
                  Pozdrawiam

Komentarz

• kicha
                    Zablokowany
                    • 2008
                    • 119

Zamieszczone przez Nol
                    Patent jest jednak mało wypróbowany (niewiele osób o tym pisze), więc ciężko jednoznacznie określić jego przydatność
                    no skoro. to podniose statystyke :-D

+16 skompensowało ok 3 mm przestrzału na 1.4 przy 50 cm ostrzenia

zoomów nie regulowałem.

Komentarz

• fahrenheit
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 360

dziś w e-cyfrowe będę mojego t28-75 sprawdzał na 50d i coś postaram się napisać

Komentarz

• Corehoorn
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 41

dominikb: Tamrona sobie lepiej weź 17-50mm 2.8 niż dziadowską sigmę. Jak będziesz miał nawet FF/BF to i tak sobie nie skalibrujesz jej w puszce bo to jest obiektyw non-parafocal dopiero sigma 24-70 jest ale to również dziadostwo na które szkoda pieniędzy.
                        portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Komentarz

• mcdenko
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 144

Zamieszczone przez kicha
                          no skoro. to podniose statystyke :-D

+16 skompensowało ok 3 mm przestrzału na 1.4 przy 50 cm ostrzenia

zoomów nie regulowałem.
                          Fju fju!

To jak w sumie to jest z tą regulacją? Już prawie zamieniłem 40D na 50D z obawy o ew kolejne "szklane" zakupy i ewentualne problemy BF/FF. Sądziłem ze różnica w cenie ten święty spokój mi jednak zagwarantuje. Zrozumiałem że kalibracja w body może ew. błędy zniwelować jeśli są one niewielkie, czy sie mylę?

Komentarz

• Corehoorn
                            Dopiero zaczyna
                            • 2007
                            • 41

Ja właśnie podpiąłem jedną Sigmę 24-70 co ma FF i za cholerę nie szło tego wyregulować ciągłe w tym samym miejscu ostrzyło, a właściwie nie ostrzyło :P

Natomiast z Tamronem, Tokiną i Canonowskimi szkłami widać iż regulacja działa. +/- 15 cm w ta czy w tamtą stronę z odległości metra
                            portfolio: www.glogowski.net.pl | blog: www.glogowski.net.pl/blog

Komentarz

• kicha
                              Zablokowany
                              • 2008
                              • 119

Zamieszczone przez mcdenko
                              Fju fju!
                              to znaczy że tak dużo czy tak mało ?

Zamieszczone przez mcdenko
                              Zrozumiałem że kalibracja w body może ew. błędy zniwelować jeśli są one niewielkie, czy sie mylę?
                              no mnie jokoś tak wypada że jak przelece całą skale to przy min odległości ( 45 cm ) daje to zaledwie + 2 lub - 2 cm

dotyczy to tylko 50/1.4 tylko na 1.4 bo na innych szkałach nic nie ruszałem. być moze z odległościa zakres rośnie

nie wiem

Komentarz

Pracuję...