Ile zdjec dziennie w miastach Europy?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • snowboarder
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1358

Ile zdjec dziennie w miastach Europy?

Wiem, ze pytanie dosc naiwne, ale szczerze nie mam w ogole
    doswiadczenia "wakacyjnego" z moim 20d. Wiem, ze jak ide na jedno
    popoludnie robic zwierzeta, to wracam z 2-4GB zdjec. Jednak
    co innego Paryz czy Rzym. Nastawiam sie na poranne i wieczorne
    zdjecia, cos a la waskie uliczki, panorama dachow itd.
    Dodatkowo moze jakiez widoki po drodze, wschody slonca...
    Z waszego doswiadczenia ile dziennie zdjec tego typu robicie?
    Nie chce brac laptopa, ani zadnego dodatkowego dyskowego ustrojstwa.
    Mam sporo kart CF i probuje sie rozeznac czy wystarczajaco...
  • Czacha
    fotograf
    • 2004
    • 4868

bedac na Majorce przez tydzien nie zapelnialem nawet gigowej karty... za to sieknalem 10 rolek Sensii
    https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez Czacha
      bedac na Majorce przez tydzien nie zapelnialem nawet gigowej karty... za to sieknalem 10 rolek Sensii
      no co Ty, Czacha? kolorowe zdjecia czy to jakas nowa Sensia - czarno-biala

ja ostatnio przez 7 godzin w Pradze machnalem 13 kart 128MB - razem okolo 250 zdjec ;-) i tak sobie mysle, ze zmiana Image Banka z 4GB na 40GB przed wyjazdem na 2 tygodnie do Grecji to jednak nie byl zly pomysl
      www albo tez flickr

Komentarz

• Czacha
        fotograf
        • 2004
        • 4868

grzechem jest focic BW w miejscu gdzie chodzi o kolory..
        https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

3 dni w Kolonii w tym dwa intensywne, calodzienne zwiedzania = ok 300 zdjec = ok 3 kart , z czego naprawde fajnych wyszlo moze ok 10 .

Kolega byl po kilka dni w Pradze i Londynie (podroz sluzbowa+zwiedzanie) z S50 i kilkoma kartami... z obu miast przywiozl rowniez ok 300zdjec.

Ogolnie - patrzec, nie pstrykac .

Komentarz

• Polaco
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1135

Trudno odpowiedziec na takie pytanie, lepiej miec za duzo niz za malo miejsca. Snowboarder, moze poszukaj czy sa jakies kafejki internetowe gdzie moglbys zgrac zdejcia na plyty. Duzo na to nie wydasz a zawsze bedziesz mial sporo miejsca wolnego
            Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
            Troche moich knotow

Komentarz

• arek354
              Dopiero zaczyna
              • 2004
              • 26

8 dni w Łebie i ponad 300 zdjęć. Pstryknięć było więcej, ale knoty usuwałem na bieżąco
              Ostatnio edytowany przez arek354; 872.
              Body: Canon EOS 300v + Canon EOS 350D
              Lens: kit 18-55 + EF 28-105 + EF 70-200/4
              Inne: 2x CF 1GB Kingston + futerał Bilora + torba Unomat + plecak Soligor + RC-1 + statyw Walimex WT-3570

Komentarz

• Jac
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 4813

Jesli zwiedzasz same miasta to mozesz duzo nie cyknac, gorzej :-) jak po drodze beda jakies pikniki, fiesty, imprezy, pokazy co sie czesto zdarza wlasnie w okresach wakacyjnych wtedy liczba fotek z jednego dnia moze spokojnie przekroczyc sume fotek w/w razem wzietych innymi slowy pomysl o 50% rezerwie
                Instagram

Komentarz

• snowboarder
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1358

Zamieszczone przez Polaco
                  Trudno odpowiedziec na takie pytanie, lepiej miec za duzo niz za malo miejsca. Snowboarder, moze poszukaj czy sa jakies kafejki internetowe gdzie moglbys zgrac zdejcia na plyty. Duzo na to nie wydasz a zawsze bedziesz mial sporo miejsca wolnego
                  dzieki, swietny pomysl, nie wiesz czy we wszystkich mozna
                  nagrywac DVD? W razie czego wezme pare luznych plyt ze soba...

Komentarz

• snowboarder
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 1358

Zamieszczone przez Jac
                    Jesli zwiedzasz same miasta to mozesz duzo nie cyknac, gorzej :-) jak po drodze beda jakies pikniki, fiesty, imprezy, pokazy co sie czesto zdarza wlasnie w okresach wakacyjnych wtedy liczba fotek z jednego dnia moze spokojnie przekroczyc sume fotek w/w razem wzietych innymi slowy pomysl o 50% rezerwie
                    wiesz, ja takich rzeczy w ogole nie fotografuje... Kompletnie mnie
                    "imprezy" nie pociagaja.
                    Raczej beda to sceny z miast, widoki bardziej "celebrowane" ;-),
                    statyw itd wiec zakladam jak zreszta wiekszosc tu osob,
                    ze zrobie znaczniej mniej zdjec niz zwierzetom...

Komentarz

• snowboarder
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Zamieszczone przez mmsza
                      Tydzień w Emiratach - 1250 szt 8)
                      400 po selekcji - ale to było pierwsze dwa tygodnie posiadania dSLR'a
                      Tak sie mniej wiecej nastawiam, choc mozna robic bardziej
                      dokladna selekcje wieczorem w hotelu :-)
                      Takze chyba ~500-750 na tydzien to maks.
                      Czyli 4-6GB gdzies tak tygodniowo...

Komentarz

• dgi
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 104

Zamieszczone przez snowboarder
                        Tak sie mniej wiecej nastawiam, choc mozna robic bardziej dokladna selekcje wieczorem w hotelu :-)
                        No tak i tu cały czar pryska. Jak fociłem na kliszy to wywoływałem dopiero po powrocie i była niezła radocha. Teraz zdjęcia oglądasz wieczorkiem w hotelu, a po powrocie już tylko smętna obróbka.

Niestety narazie czeka mnie to samo, bo jadę na 2 tygodnie do Cro i niestety nie mogę sobie pozwolić na zakup ImageTank'a, więc biorę lapsa.

PS
                        Może uda mi się zgrywać po omacku?

Komentarz

• krecio
                          Początki nałogu
                          • 2004
                          • 470

Rok temu w Toskanii zrobilem 1650 zdjec (Piza, Florencja, Arezzo, Peruggia, Siena, Ambra, Livorno itd.). Tam jest co pstrykac i nigdy zapasu nie bedzie zbyt wiele. Bylem w kafejce internetowej w Arezzo i nie zauwazylem zeby ich komputery byly wyposaznone w CD-ROM to tym bardziej moze byc problem z DVD. Ja bym sie zaopatrzyl w jakis Data Bank i po klopocie. Wlochy czy Francja to bardzo fotogeniczne miejsca. W Pizie np. robiac ze statywu mam 55 zdjec. A to miasto to praktycznie tylko Piazza del Toro z tym bublem budowlanym...
                          pozdr.
                          krecio

5D + 5D Mk III

Komentarz

• Golibroda
                            Coś już napisał
                            • 2005
                            • 99

Ja w ciągu jednodniowej wycieczki moge pstryknać 300 zdjeć. A ile z tego bedzie do "zatrzymania" to okazuje sie dopiero w domu.
                            A kart pamięci nigdy za duzo...jak masz od kogo to pozycz ile wlezie do plecaka najwyzej zostaną puste. Jak bedziesz miał za mało to nie dokupisz jak to było z tradycyjnym filmem.
                            Myslę,ze najlepszym rozwiązaniem jest DataBank...sam się kiedyś zaopatrzę.
                            Ale jakis czytnik kart weź, moze w jakims hotelu bedzie mozna podłączyc i zgrać na płytkę.
                            Pozostaje jeszcze upchnąć troszkę na jakis serwer FTP (jeśli masz dostęp) albo w najgorszym razie na darmowe 1GB konto poczty elektronicznej.A jak założysz kilka to tylko pozostaje Ci usmiechnąć się do Pani w hotelu o wskazanie komputera
                            Tylko czy bedziesz miał dostep do peceta to okaże się w miejscach w których bedziesz przebywał.
                            Pozdrowienia
                            Piotr

Komentarz

• gawryl
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 810

Zamieszczone przez Czacha
                              wlasnie - wiem, ze wyjezdzales - gdzie mozna obejrzec efekty tych 10 rolek?
                              350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Komentarz

Pracuję...