25 najlepszych zdjeć reporterskich...

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • samson_miodek
    Coś już napisał
    • 2008
    • 73

25 najlepszych zdjeć reporterskich...

według Vanity Fair

KLIK

Nie wiem czy już było - w google nie znalazłem tu tego wątku.

Pozdrawiam.
    duszy nie umyjesz mydłem
  • ukasus
    Bywalec
    • 2007
    • 165

hmm jak bym musiał wybrać jedno to wybrał bym zdjęcie Capy
    Eos system

Komentarz

• ryszard_ochódzki
      Początki nałogu
      • 2007
      • 255

Wg mnie plac tiananmen. To był poza tym niezwykły rok w zeszłym stuleci. Na drugim miejscu zdjęcie z Sudanu. Jest rzeczywiście porażające.
      Mordo Ty moja !

Komentarz

• DonBolano
        Początki nałogu
        • 2008
        • 331

A wszystkie zdjecia bezposrednia zwiazane z nasza historia - historia swiata..

Brakuje mi tu tego zdjecia opancerzonego transportera pod kinem w Warszawie na poczatku stanu wojennego i ten plakat "Czasu Apokalipsy" w tle..
        Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• ryszard_ochódzki
          Początki nałogu
          • 2007
          • 255

Zamieszczone przez DonBolano Zobacz wpis
          Brakuje mi tu tego zdjecia opancerzonego transportera pod kinem w Warszawie na poczatku stanu wojennego i ten plakat "Czasu Apokalipsy" w tle..
          I chyba jeszcze tego najsłynniejszego z NG http://gamesnet.vo.llnwd.net/o1/game...66449_main.jpg
          Mordo Ty moja !

Komentarz

• oszczepnik
            Początki nałogu
            • 2008
            • 279

Jak dla mnie najbardziej wymowne dzieci uciekające przed żołnierzami i napalmem w wietnamskiej wiosce, oraz fotka z Sudanu baaaardzo wymowne i bardzo mocne. Gdy oglądam takie zdjęcia to coraz bardziej zastanawiam się co my wiemy o życiu, czy naprawdę doświadczyliśmy i doświadczamy naprawdę złych rzeczy. Dla mnie osobiście zdjęcia bardzo ruszające moje wnętrze.
            "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• samson_miodek
              Coś już napisał
              • 2008
              • 73

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz wpis
              I chyba jeszcze tego najsłynniejszego z NG http://gamesnet.vo.llnwd.net/o1/game...66449_main.jpg
              Wydaje mi się że zdjęć których by brakowało w tym zestawieniu mogło by być tysiące. Przydałby się może nowy temat z takimi właśnie "najsłynniejszymi" zdjęciami reporterskimi tu na forum. To także lekcja historii dla nas - zwłaszcza młodszego pokolenia. Mną najbardziej wstrząsnęło zdjęcie głodującego dziecka z sępem w tle.

A zdjęcie które Pan dodał widziałem ostatnio w bardzo fajnym albumie w empiku ze znanymi fotografami - jak znajdę to dam link jakiś (i chyba sobie kupię tą pozycję)
              duszy nie umyjesz mydłem

Komentarz

• ryszard_ochódzki
                Początki nałogu
                • 2007
                • 255

Zamieszczone przez oszczepnik Zobacz wpis
                ...Gdy oglądam takie zdjęcia to coraz bardziej zastanawiam się co my wiemy o życiu, czy naprawdę doświadczyliśmy i doświadczamy naprawdę złych rzeczy. Dla mnie osobiście zdjęcia bardzo ruszające moje wnętrze.
                A mnie zawsze zastanawia gdzie jest granica. Zdjęcie z Sudanu jest na granicy pewnych skrajnych emocji. I zawsze powstaje pytanie: Czy robić takie zdjęcie?
                Bo to jest okrutna tragedia i może zamiast robić zdjęcie pomóc w jakikolwiek możliwy sposób....Sorry za OT to zdjęcie z Sudanu zawsze skłania mnie do takich refleksji.
                Mordo Ty moja !

Komentarz

• piotrusb
                  Bywalec
                  • 2007
                  • 127

Zamieszczone przez ryszard_ochódzki Zobacz wpis
                  A mnie zawsze zastanawia gdzie jest granica. Zdjęcie z Sudanu jest na granicy pewnych skrajnych emocji. I zawsze powstaje pytanie: Czy robić takie zdjęcie?
                  Bo to jest okrutna tragedia i może zamiast robić zdjęcie pomóc w jakikolwiek możliwy sposób....Sorry za OT to zdjęcie z Sudanu zawsze skłania mnie do takich refleksji.
                  Myślę, że dobrze sprawę opisał Eric Grigorian w "Press"ie po GPP:

"[...]Lecz gdy patrzyłem na tego chłopca nad grobem ojca, wahałem się czy w ogóle powinienem go fotografować. Powtarzałem sobie: "musisz, to twoja praca". W końcu zrobiłem tylko kilka klatek z tej sytuacji.[...]

Wielu fotografów, pytanych, czy w takich sytuacjach nie mają bardziej chęci pomóc, niż fotografować, odpowiadaja pewnie: "Ależ skąd! To nasza praca. Ona polega na tym, że my jesteśmy świadkami". Skąd u Pana to wahanie?

Zgadzam się z tym, co mówią: jesteśmy tylko świadkami, to nasza praca. Tylko że od myślenia o tym, jak powinien się zachować człowiek w sytuacji, gdy widzi tragedię, do wykonania jakiegoś ruchu by pomagać - droga jest daleka. Mój przykład pokoazuje, co myśli fotoreporter, który ma przed sobą chłopca kucającego nad grobem ojca. Że może się wahać.
                  Będąc wielokrotnie w takich sytuacjach, nikomu nie pomogłem. Kiedy widzę bezdomnego, fotografuję go, a nie zabieram gdzieś, by nakarmić go albo umyć. Tak więc rozumiem argumentację kolegów fotoreporterów. Pamiętam wielką dyskusję, jaką mieliśmy na zajęciach z fotografii: ktoś tonie i wzywa pomocy, powinniśmy go ratować czy robić zdjęcia? Sądzę, że większość fotoreporterów próbowałaby mu podać rękę, ale to nie jest sednem naszej pracy".

Osobiście, po części zgadzam się z Grigorianem. Natomiast każdy z nas jest najpierw człowiekiem a potem fotografem i myślę, że gdybyśmy byli jedynymi świadkami np. wypadku, lub sytuacji zagrożenia życia, to każdy z nas odłożyłby robienie zdjęć ewentualnie na potem. Druga sytuacja to taka, kiedy osoba potrzebująca opiekę już otrzymuje, lub otrzymała - myślę, że wtedy każdy z nas nie wahałby się z naciśnięciem spustu migawki.
                  www.piotrusb.fotolog.pl
                  www.piotrbednarek.pl
                  Edytor.net

Komentarz

• MacGyver
                    Cenzor
                    • 2006
                    • 7043

Zamieszczone przez DonBolano Zobacz wpis
                    Brakuje mi tu tego zdjecia opancerzonego transportera pod kinem w Warszawie na początku stanu wojennego i ten plakat "Czasu Apokalipsy" w tle..
                    Zapewne chodzi Ci o to zdjęcie Chrisa Niedenthala

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5146

Znamienna jest też nazwa (nieistniejącego już) kina.
                    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Komentarz

• bierhoff
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 191

takie zdjęcie - wydaje mi że może być nawet lekko przypadkowe, a zbiera w sobie tyle symboli i łączących się podtekstami spraw, że głowa mała.

Komentarz

• Pecek
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 35

Spójżcie, ludzie tak psioczą na sprzęt teraz, szumy, jakość itp... a wtedy liczyło się same zdjęcie.
                        Niesamowite
                        www.amphoto.pl
                        pecunio.digart.pl

Komentarz

• Zemun
                          Coś już napisał
                          • 2007
                          • 97

Zamieszczone przez MacGyver Zobacz wpis
                          Zapewne chodzi Ci o to zdjęcie Chrisa Niedenthala

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5146

Znamienna jest też nazwa (nieistniejącego już) kina.
                          Co ciekawe podobne zdjęcie zrobił nie tylko Chris Niedenthal. Zainteresowanych odsyłam pod link http://www.rzeczpospolita.pl/dodatki...06121320061213
                          Strona

Moje

Komentarz

• DonBolano
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 331

No własnie to. Bardzo mi tego brakowało. Oglądałem kiedys program dokumentalny na temat stanu wojennego i właśnie przedstawiono historię tego zdjęcia. Przekazał negatyw jakiemuś studentowi z zagranicy, który z racji wprowadzenia stanu wojennego wyjeżdżał z Polski, prosząc, aby przekazał negatyw redakcji "Newsweek'a".

Doskonale zdjecie nie tylko powinno zastapic 1000 slow, ale takze miec jakas historie.
                            Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• Fotograf1995
                              Bywalec
                              • 2008
                              • 210

Jak dla mnie najlepszy skoczek w dal pokazujący Hail Hitler. Ale ja jeszcze młody jestem. Ale bliskie mi (jako Polakowi) jest zdjęcie z Polańskim.
                              Ostatnio edytowany przez Fotograf1995; 18855.
                              Fotoreporter

"Nauczyłem się, że nie da się fotografować ludzi, jeśli się ich choć trochę nie kocha i nie potrafi się dostrzec [...] ich światów."

Komentarz

Pracuję...
                              X