Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
dwa to Tri-X, a dwa HP5 chyba.. i dla mnie tajemnica nie jest na czym robie - ale w watku o konkursie mialem na mysli innych ktorzy moga nie chciec podawac takich rzeczy..
wiesz, mnie to akurat ciekawi jaki film etc., bo zajarałem się ostatnim moim nabytkiem czyli Mamiya C330 Pro... mam tylko problem z wywoływaniem, bo niebardzo laby koło mnie przyjmują filmy 120. żeby nie było warszafka - jestem po prostu leniwy - mam Profilab w WolaPark całkiem koło mnie, ale 120-ek nie przyjmują (ciekawe czemu - inne punkty przyjmują, tylko odsyłają dalej do głównego labu). chyba do centrum muszę się kopnąć...
no chyba, że się zmuszę do wywoływania samodzielnie (ponoć dzad-piad'-rokownia), co kusi mnie przede wszystkim terminami. tak żeby było weselej - punkt FotoJoker'a do którego zajrzałem zaoferował się*wywołać mi filmy... w dwa tygodnie.
w każdym razie a propos negatywów cz-b - co sądzisz o ILFORD DELTA?
bebop - wstydź się - ja mieszkam 300km od Warszawy i wiem gdzie w Wa-wie dać do wołania b&w hehehe.
Spójrz na tą stronkę - http://www.czarno-biale.pl/sklep
A najlepiej i tak wołać samodzielnie
Ilford delta jak dla mnie np. - cool !
No, Delta jest fajna, ale droga. :/
Ja (tylko że w małym obrazku) używam Apxa Agfy.
A co najważniejsze - chwyć jeden, dwa negatywy, jeden wywoływacz i próbuj na tych kombinacjach. Inaczej nei ma sensu, bo nie wiele się nauczysz co i dlaczego tak działa.
A B&W tylko samemu moim zdaniem. Wtey wiesz jak będzie wyglądać naprawdę.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod tutu
ostatnim moim nabytkiem czyli Mamiya C330 Pro... mam tylko problem z wywoływaniem, bo niebardzo laby koło mnie przyjmują filmy 120. żeby nie było warszafka - jestem po prostu leniwy - mam Profilab w WolaPark całkiem koło mnie, ale 120-ek nie przyjmują (ciekawe czemu - inne punkty przyjmują, tylko odsyłają dalej do głównego labu). chyba do centrum muszę się kopnąć...
Masz na Wolskiej prawdziwy Profilab, następny na Dzikiej... Ja tam wołam szerokie filmy... Z kolei wywołania w procesach czarno-białych (nie C41 / E6) i tak odsyłają na Pl. Mirowski...
ja delty nie lubie - IMO HP5 to najlepszy material Ilforda.. a poza tym to ostatnio zachwycam sie Kodakiem TRI-X'em.. bardzo mi odpowiada.. a i cenowo super.
a wywolywac zacznij sobie sam - film z plukaniem, przerywaniem itp wolasz w godzine... to ni etak dlugo, a potrzebujesz tylko koreksu ktory pomiesci ci 120'tke..
bebop - wstydź się - ja mieszkam 300km od Warszawy i wiem gdzie w Wa-wie dać do wołania b&w hehehe.
Spójrz na tą stronkę - http://www.czarno-biale.pl/sklep
A najlepiej i tak wołać samodzielnie
Ilford delta jak dla mnie np. - cool !
ja leń jestem po prostu i tyle. na dzikiej było dzisiaj nieczynne, byłem w dwóch labach, jeden out, drugi nie chciał wziąść, that's warszafka man :-(
właśnie zmierzam ku wołaniu samodzielnie, narazie wołam o pomoc :-) ale mamiya jest czad! narazie tłukę negatywy cz-b, potem będę męczył slajdy.
Masz na Wolskiej prawdziwy Profilab, następny na Dzikiej... Ja tam wołam szerokie filmy... Z kolei wywołania w procesach czarno-białych (nie C41 / E6) i tak odsyłają na Pl. Mirowski...
Na Dziką się wybieram, ale ciśnienie mnie dopadło i chciałem dzisiaj już oddać. Z tego co piszesz i tak najlepiej na plac Mirowski (14)... Dzięki za wskazówkę...
ja delty nie lubie - IMO HP5 to najlepszy material Ilforda.. a poza tym to ostatnio zachwycam sie Kodakiem TRI-X'em.. bardzo mi odpowiada.. a i cenowo super.
jestem na etapie obczajania różnic, póki co wypstrykałem DELTE, HP5 PLUS, w kolejce czeka ILFORD PANF, tyle że ISO 50, więc jakiś pseudo statyw (nie mam przejściówki gwintu z Mamiya) i na pola na Lazurowej :-)
Zamieszczone przez Czacha
a wywolywac zacznij sobie sam - film z plukaniem, przerywaniem itp wolasz w godzine... to ni etak dlugo, a potrzebujesz tylko koreksu ktory pomiesci ci 120'tke..
do tego zmierzam, tym bardziej że dwa miechy temu w PP był (oprócz że tematem numeru była fotografia cz-b) tutorial jak sobie wołać film w domu. a teraz szukam koreksu... nie będzie łatwo z tym rozmiarem na 120tkę.
Większość koreksów ma możliwość wołania 120-ek. Ja się tylko przypominam, że lepiej pracować na tylko jednym negatywie na początku a nie na różnych... i nauczyć się go rzeczywiście i opanować i wiedzieć jak on działa w jakim wywoływaczu; co się stanie gdy skrócimy czas wołania, a co się stanie gdy będziemy mniej machać koreksem...
Miłego dnia
adam jastrzębowski
kupiłem w Stodole po bodajże 12-14 zł (ISO400), inne (HP5, PANF) też mniej więcej tyle. patrzyłem teraz na ceny sklepowe i generalnie pułap leci do 35 zł za rolkę filmu... a na niej mam 12 klatek... zostanę narazie przy ILFORDzie, znajomy polecał, HASELem siecze zawodowo, więc mu zaufałem. z czasem pewnie będę miał własne zdanie. jak możesz polecić coś o tym wywoływaniu (książka, net) to byłbym zobowiązany, bo właśnie będę uzupełniał "mój zestaw" o chemię i menzurki :-)
Większość koreksów ma możliwość wołania 120-ek. Ja się tylko przypominam, że lepiej pracować na tylko jednym negatywie na początku a nie na różnych... i nauczyć się go rzeczywiście i opanować i wiedzieć jak on działa w jakim wywoływaczu; co się stanie gdy skrócimy czas wołania, a co się stanie gdy będziemy mniej machać koreksem...
widzisz, muszę pójść do sklepu i obadać/opytać. myślę, że narazie to będzie delta, chyba, że HP5 mnie skusi. dlatego chciałem oddać te dwa do labu i zobaczyć jak ktoś to wywoła zanim ja to spaprzę sam :-) no i jakaś lekturka by się przydała dłuższa, bo zachęciliście mnie do wywoływania bez dwóch zdań
Hmm.
Ja kiedyś gdzieś w archiwum FOTO dorwałem tekst o wywoływaniu filmów. do tego strony www.korex.prv.pl i www.digitaltruth.com/ zby znaćczasy...
archiwum pl.rec.foto (Czarek + Dizel + Vacek + Kamik + eMeL przede wszystkim).
No i fajna baba do sfotografowania, coby przyjemniej się robiło odbitki w ciemni .
A Stodoły to Wam zazdroszczę, nie powiem kurka, zazdroszczę.
Miłego dnia
adam jastrzębowski
Komentarz