obiektyw M42+adapter z potwierdzeniem ostrości

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Hamtaro
    Coś już napisał
    • 2008
    • 60

obiektyw M42+adapter z potwierdzeniem ostrości

Witam.

Ostatnio chodzi mi po glowie pomysl zakupu jakiejs dluzszej stalki(ok 135mm) na M42. I w zwiazku z tym mam pare pytań:

1. Czy warto wyposażyć sie w adapter z potwierdzeniem AF?
    2. Jaki obiektyw polecacie?(ok 300zl.) glównym kryterium jest interesujacy bokeh, jasność nie jest tak wazna?
    Za wszystkie podpowiedzi bede wdzieczny
    C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com
  • canis_lupus
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1252

Interesujący bokeh? MTO/rubinar. Ale to 500mm lub 1000mm.
    "I love You Cię" Różyczko...
    Galeria ,
    Druga galeria,

Komentarz

• mushi
      • 2008
      • 7

Ostatnio zakupiliśmy adapter m42, jakiś jeden z tańszych na Allegro w wersji z kluczykiem do dokręcania, nie ma potwierdzenia AF i sprawuje się całkiem nieźle...testowany na obiektywie Carla Zeissa 200mm i na kilku produkcji radzieckiej od starego Zenita.

Komentarz

• GhostRider
        Początki nałogu
        • 2008
        • 335

Zamieszczone przez Hamtaro
        1. Czy warto wyposażyć sie w adapter z potwierdzeniem AF
        Wg mnie warto
        2. Jaki obiektyw polecacie?(ok 300zl.) glównym kryterium jest interesujacy bokeh, jasność nie jest tak wazna?
        Obiektywów 135/2.8 jest dużo - najlepiej napisz do sprzedającego o zdjęcia na 2.8 i sam zobaczysz. Ale i tak kupisz obiektyw z AF. Na początek kup sobie taniego heliosa 50/2.0 i popróbuj sił z MF - takie jest moje zdanie.
        Moje zdjęcia na forum
        7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
        http://jaceklosko.blogspot.com/

Komentarz

• Radus
          Dopiero zaczyna
          • 2008
          • 27

Bedziesz stosował czesto m42 - warto, sporadycznie - nie koniecznie

Komentarz

• chmuras
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 16

Obecnie używam Sonnara 135/3.5 - podobno jeden z najlepszych obiektywów na M42.
            Z własnego doświadczenia mogę to potwierdzić - jakość nieosiągalna dla wielu współczesnych szkieł.
            Nawet przy wywoływaniu RAW'ów jest dużo mniej roboty (głównie chodzi o kolorystykę i późniejsze ostrzenie) niż np. ze zdjęciami robionymi Tamronem 17-50.
            Co do cen to za 250-300zł spokojnie kupisz egzemplarz w bardzo dobrym stanie.
            Swojego używam z 400d i po pierwszych próbach z ręcznym ostrzeniem przy kiepskim wizjerze tego aparatu dałem sobie spokój i kupiłem porządny adapter z potwierdzeniem ostrości od jednego z forumowych kolegów, w 40d dzięki lepszemu wzienikowi manualne ostrzenie na pewno nie jest tak irytujące.
            Niestety aktualnie muszę się pożegnać z Sonnarem - kupiłem C70-200/4L, ale tylko dlatego, że potrzebowałem teleobiektywu z szybkim AF do bardziej "dynamicznych" zdjęć.
            Napisz na PW to wyślę Ci parę fotek zrobionych Sonnar'em.

Komentarz

• Hamtaro
              Coś już napisał
              • 2008
              • 60

narazie chcialem sie troche pobawic GO, podoba mi sie bokeh taki jakby to ująć "zenithowy" czy "analogowy" dlatego pomyslalem o jakims M42. pewnie pod konec roku beda fundusze to sie zaopatrze w szkla z AF ale jezeli manuale sa wzglednie tanie to mozna tez by sie tym troche pobawic... wniosek narazie nasowa mi sie jeden- brac adapter z potwierdzeniem, najwyzej jak sie nie wkrece w manuala to sie sprzeda
              C40d+C17-55/2.8IS+C50/1.8+T80-200/2.8+S8/3.5...

www.vibrakiller.deviantart.com

Komentarz

• mate00sh
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1312

Trochę sprzętu M42 przeszło mi przez łapy, więc mogę polecić:
                - CZJ Sonnar 3.5/135 (bardzo ostry obiektyw, ładny bokeh)
                - Pentacon 2.8/135 (mniej ostry od Sonnara, bokeh natomiast MZ ładniejszy)
                - Pentacon 4/200 (j.w.)
                - CZJ Sonnar 2.8/180(200) (klasa sama w sobie, ale drogi)
                - CZJ Biometar 2.8/80 (bardzo przyjemny bokeh)
                a z krótszych
                - CZJ Tessar 2.8/50 (j.w.)
                - CZJ Pancolar 1.8/50 (tu bokeh specyficzny, nie każdemu się może podobać)

Komentarz

• anzelm-74
                  Dopiero zaczyna
                  • 2008
                  • 49

Elo.
                  Warto się wyposażyć w dendalion z potwierdzeniem, jeżeli posiadasz aparat gorszy niż 40D , o czym napisał już Chmuras. Posiadam sonnara 135/3.5 i powiem tylko, że jest ostry jak brzytwa. Polecam.

Komentarz

• troll
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 65

1. Czy warto wyposażyć sie w adapter z potwierdzeniem AF?
                    Witam - tak warto.

Ja używam "dandeliona" wraz z układem "Archi'ego" i mieszkiem - rosyjskim (eeee radzieckim) na 40d. Na pierścień "potwierdzenia" nakręcam Rodenstocka z dorobionym gwintem M42. Działa jak złoto. Bez "dandeliona" nie wyobrażam sobie robienia "makrołków".

Pozdrawiam.

Komentarz

• josif
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 380

a ktoś testował w ten sposób jupitera 400 1:4 zenithowego????

Komentarz

• Selena
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 502

Jupitera 400 nie, ale Soligora 300/5,5 testowałam i problemów nie było. Oczywiście potwierdzenie działa tylko do f/8 ...
                        Adapter z dandelionem naprawdę warto kupić, oczywiście jeśli ktoś lubi szkła manualne. U mnie w 400d sprawdza się to naprawdę dobrze.
                        Mam adaptery EOS/M42 i EOS/Leica-R z dandelionem i bez, różnica w użytkowaniu naprawdę duża. Pierścienie pośrednie też 'wyposażyłam' w chip ...

Pentacon 200/4 rzeczywiście jest tak dobry jak twierdzi mate00sh, też go mam i wyjątkowo podoba mi się bokeh tego szkła. Parę innych M42 też mam, ale jakościowo już takie sobie...
                        Leica jest jeszcze lepsza (ale to już nie M42:wink : Elmarit-R 90/2,8 świetny, a Summicron-R 50/2 to dla mnie absolutnie genialne szkło ...
                        Moje zdjęcia

Komentarz

• josif
                          Początki nałogu
                          • 2008
                          • 380

no i pożyczyłem adapter eos-m42
                          przypiąłem jupitera
                          i dupsko
                          jakiś ten adapter nieprecyzyjny
                          łapię za obiektyw aparat gaśnie wyłącza się
                          coś zwiera?
                          niedopasowana przejściówka?

mieliście coś takiego?
                          chcę kupić tylko gdzie znajdę porządną?

Komentarz

• andrzej3k
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 144

Zamieszczone przez josif
                            no i pożyczyłem adapter eos-m42
                            przypiąłem jupitera
                            i dupsko
                            jakiś ten adapter nieprecyzyjny
                            łapię za obiektyw aparat gaśnie wyłącza się
                            coś zwiera?
                            niedopasowana przejściówka?

mieliście coś takiego?
                            chcę kupić tylko gdzie znajdę porządną?
                            Ja używam adapter Tago Tech. Z 450-tka działa 100/100, z 5-tką nieco gorzej. Mam na myśli procent trafionych nastaw.
                            Objawy o których piszesz wskazują moim zdaniem na nieprawidłowo zatrzaśnięty obiektyw z adapterem. Ustaw sobie aparat w tryb AV. Po właczeniu adapter powinien zameldować się na wyświetlaczu z przesłoną 2.
                            Jeśli jest inaczej to znaczy, że jest źle zatrzaśnięty.
                            Ponadto zanim zatrzaśniesz obiektyw zobacz czy w pozycji czerwonej kropki, przy ruchach lewo-prawo o ok. 2-3 mm obiektyw chodzi bez żadnych oporów, bardzo płynnie i lekko. Zobacz też z profilu czy płaszczyzna adaptera i gniazda pasują do siebie idealnie.
                            Piszę na podstawie własnego doświadczenia bo po kupnie chciałem go reklamować. Teraz wiem jak mocowac go w aparatach nawet po ciemku i już się nie mylę.

Komentarz

• Selena
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 502

andrzej3k niekoniecznie musi być 2 . Z moich adapterów jeden rzeczywiście w Exif-ie zapisuje 50/2, natomiast drugi 50/1,4 . Czyli jeśli w trybie AV pojawi się się przysłona 1,4 też wszystko będzie OK., zależy to od wersji chipu. Być może są też inne wersje..., ważne by przysłona była większa od 0.
                              Jak znajdę dane sprzedawcy (Allegro) u którego kupiłam to dam znać.
                              Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...