[skwir] czas na debiut

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • skwir

[skwir] czas na debiut

Witam,

dziś trafiłam na forum i postanowiłam tez wystawić sie na konstruktywną krytyke i może ewentualne pochwały... Zobaczymy co czas przyniesie

No to do dzieła

1.

Na razie jedno zdjęcie, reszta wkrótce poszukać muszę czegoś co mozna ludziom pokazać
  • BuRton
    Uzależniony
    • 2008
    • 681

Witaj na forum . Przyjemna fota. Gratuluję . Świetny początek !
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Komentarz

• skwir

A dziekuję bardzo

A teraz cos z innej beczki:

2.

to zdjęcie było zrobione kilka chwil przed poprzednim

Komentarz

• ovi_pl
        Dopiero zaczyna
        • 2007
        • 23

Witaj!
        Moim zdaniem:
        1. Dobry kadr - tylko nie wiem czy to słońce nie jest "wypalone" za bardzo
        2. Coś do mnie nie przemawia. Światła samochodu dla mnie nie potrzebne.
        Ot tyle
        “Dreams are like stars...you may never touch them, but if you follow them they will lead you to your destiny.”

Komentarz

• ewa_olsztyn
          Początki nałogu
          • 2008
          • 311

Pierwsze bardzo mi się podoba, chociaż mam wątpliwości do tej wypalonej dziury, mimo, że gra ona swoją rolę w tym obrazie. Kadr leci w lewo, warto byłoby wyprostować. Robiłaś może ujęcie w poziomie, bez słońca?
          Drugie już nie - za dużo przekontrastowanej góry, żadna matryca nie łyknie takiej rozpiętości tonalnej.

Komentarz

• szwayko
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2085

1. Fajny kadr, ale technicznie zwalony, tutaj az prosiloby sie uzycie filmu czarno bialego, duzo lepiej poradzilby sobie z tym sloncem, ktore na matrycy jest tylko biala plama bez informacji. Czasem dla takich kadrow dobrze zabrac ze soba w plener jakis maly korpus z klisza cz/b. Kolor i tak jest zbedny w tej kompozycji.
            Mogles uzyc tez podwojnej ekspozycji. I cos mi sie wydaje ze to zwykly jpg, a nie z rawa.
            frickr FB
            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• ewa_olsztyn
              Początki nałogu
              • 2008
              • 311

Zamieszczone przez szwayko
              1. Fajny kadr, ale technicznie zwalony, tutaj az prosiloby sie uzycie filmu czarno bialego, duzo lepiej poradzilby sobie z tym sloncem, ktore na matrycy jest tylko biala plama bez informacji. Czasem dla takich kadrow dobrze zabrac ze soba w plener jakis maly korpus z klisza cz/b. Kolor i tak jest zbedny w tej kompozycji.
              Na czarno-biało zdjęcie miałoby swoje walory, nie przeczę, ale też utraciłoby - moim zdaniem - swój walor największy - tę ciemną złocistość, która sprawia, że jest takie niezwykłe.

Mogles uzyc tez podwojnej ekspozycji. I cos mi sie wydaje ze to zwykly jpg, a nie z rawa.
              Szwayko! Skwir to dziewczyna, wbrew nickowi
              "(...) dziś trafiłam na forum i postanowiłam (...)"

Komentarz

• Gregolius
                Początki nałogu
                • 2008
                • 271

Zdjęcie nr 1 ma coś w sobie mi się podoba kadr i kolorystyka)
                CANON aik

Komentarz

• ubiquitin

jedynka bardzo mi się podoba, dwójka jakoś nie ma klimatu-może by tak jakiegoś hdr`a zmajstrować

Komentarz

• skwir

dziękuję za wszystkie komentarze i jak słusznie ewa_olsztyn zauważyła i owszem, jestem dziewczyną Co do RAWów to w Canonie S5 o nie ciężko

a na deser cos w jeszcze innym tonie

3.

Komentarz

• Slider
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1052

Tak, 1 zdecydowanie najlepsza. dobry klimat i jak Ewa podkresliła "ta zlocistość" nadaje mu waloru.
                      w 2 widać jakiś zamysł z uzyciem efektu mgły, niestety zabrakło szczegółów i zdjecie nie ma wyrazu jaki mieś powinno.
                      3. Bardzo popularny, ale przyjemny krajobraz ( u mnie takich mnogo:-)). przydaloby się trochę zróżnicowania np. kolorystycznego:wink:

Zamieszczone przez skwir
                      Co do RAWów to w Canonie S5 o nie ciężko:-)
                      Widze, że nie tylko ja foce kompaktem? chyba będę musial się złamac i też coś wrzucić na galerię. Póki co, jestem zbyt autokrytyczny:-)

Komentarz

• szwayko
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2085

Sorki, ale skad moglem wiedziec ze skwir to dziewczyna?
                        Co do koloru moze i racja ze zlotawy odcien nadaje klimatu, ale ta brutalnosc bialej plamy wg mnie niszczy ten klimat. Mysle ze spokojnie mozna w ps to poprawic.
                        Zdjecie, 2. takie nijakie, o niczym.
                        frickr FB
                        www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Slider
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1052

Sorki, ale skad moglem wiedziec ze skwir to dziewczyna?
                          Odmiana czasowników przez osoby:wink: ewa_olsztyn już o tym pisała.

ale ta brutalnosc bialej plamy wg mnie niszczy ten klimat. Mysle ze spokojnie mozna w ps to poprawic.
                          A wolalbyć, żeby slonce było innego koloru? Co prawda można zrobic jakąs imitacje chmur, ale to nie to samo. Tylko nie mów nic o rozpiętosci tonalnej:grin:

Komentarz

• szwayko
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 2085

Zamieszczone przez Slider
                            A wolalbyć, żeby slonce było innego koloru? Co prawda można zrobic jakąs imitacje chmur, ale to nie to samo. Tylko nie mów nic o rozpiętosci tonalnej:grin:
                            chodzilo mi ze mozna zmiekczyc ta krawedz/granice bieli i juz bedzie inaczej, bardziej naturalnie.
                            frickr FB
                            www.szwajkowski.pl

Komentarz

• Paenka
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 727

w 1 podoba mi się gładkość i za razem miękkość wody
                              Tzn. tak teoria mówi o praktykę mnie nie pytajcie;p

TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się

Komentarz

Pracuję...