Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 47

Wątek: Wspomaganie balansu bieli ........

Dopiero zaczyna

Domyślnie Wspomaganie balansu bieli ........

Witam,

czy któryś z szacownych forumowiczów testował i używa jakieś sensowne "wspomagacza" balansu bieli ?? Ostatnio zastanawiam się nad CBL Lens (niby test - nie wiem czy sponsorowany - cena najdroższego (110) spadła do 350 PLN

A może coś innego, trwałego, na czym aparat będzie umiał ustawić focus i co oczywiście pozwoli ustawić balans bieli.

z poważaniem / pozdrawiam
    KIEDYŚ: analog
    TERAZ: cyfra i analog

TALENT: Uczciwego znalazcę uprzejmie proszę o zwrot .....

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

RAW + WhiBal. Ten ostatni w sumie nie jest konieczny, ale ułatwia życie. Nabyłem go ostatnio tutaj (btw, mimo, że z USA doszedł do mnie w 5 dni, opcja wysyłki "recommended"), poźniej wystarczy jeden klik i naprawdę widać różnicę. Polecam głównie tam, gdzie mamy do czynienia z ludźmi (kolor skóry). W innych zastosowaniach super poprawny balans bieli nie jest raczej wymagany.
    Body, stałki, zoomik

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    RAW + WhiBal. Ten ostatni w sumie nie jest konieczny, ale ułatwia życie. .............
    RAW zawsze, ........ ale niestety nie zawsze tylko z samego RAWa potrafię poprawić BB (szczególnie jeżeli chodzi o uliczne zdjęcia nocne).
    Na alledrogo znalazłem coś takiego ...
    http://www.allegro.pl/item443930279_...ans_bieli.html

Domyślnie

To takie to samo co whibal można powiedzieć tylko że szmaciane i zkładane i z pierdółką do ustawiania ostrości. No może nie to samo bo whibal jest testowany każdy itp itd masz na wczesniej podanej stronie filmiki. Natomiast pierwszy wynalazek który podałeś ten CBL lens to jest też ciekawe bo mam tańszą wersje ale do balansu nadaje sie wylącznie przy stosowaniu swiatła zastanego do ustawienia custom balansu bieli.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Dziękuję za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

a co sadzicie o takich dekielkach balansu bieli - sprwdzaja sie czy to tylko bajer ?

http://www.allegro.pl/item465808891_...eli_smycz.html
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Portal Zobacz posta
    a co sadzicie o takich dekielkach balansu bieli - sprwdzaja sie czy to tylko bajer ?

http://www.allegro.pl/item465808891_...eli_smycz.html

Taaaa... pomaga. A czemu by nie? Równie dobra jest plastikowa (biała) zaślepka od tutki z Pringlersami czy zmatowiony papierem ściernym kawałek plexi. Najtaniej wyjdzie kawałek białego papieru foto. Chociaż nie - przy zjedzeniu Pringlersów pokrywka jest za frico.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Taaaa... pomaga. A czemu by nie? Równie dobra jest plastikowa (biała) zaślepka od tutki z Pringlersami czy zmatowiony papierem ściernym kawałek plexi. Najtaniej wyjdzie kawałek białego papieru foto. Chociaż nie - przy zjedzeniu Pringlersów pokrywka jest za frico.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=19896
    Tutaj bym trochę polemizował. Mam taki dekielek za 19 zł. Jest estetycznie wykonany z pierścieniem pośrednim. Może służyć jako pokrywka na obiektyw, jeżeli dobierze sie do średnicy obiektywu. Kolor plastyku, jest w zasadzie neutralny, Kilka lat wstecz "eksperymentowałem" z różnymi pustymi opakowaniami, i okazywało się, że jednak dają znaczący zafarb. Oczywiście focąc w RAWach, dyskusja jest bezcelowa. Sprawdza się, przy fotografowaniu przy świetle żarowym, szczególnie żarówek energooszczędnych. Przy świetle dziennym /AWB/ w moim przekonaniu zbyteczny.
    Prędzej była mowa o tych Pringlersach...co to za produkt ?? , nie spotkałem się z takim.:-D.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    ....
    Prędzej była mowa o tych Pringlersach...co to za produkt ?? , nie spotkałem się z takim.:-D.
    Pringlersy to popularne na świecie chipsy - pakowane w tutki z dekielkiem. Plastik taki sam jak w tym ustrojstwie. Kosztują ok. dolara więc wychodzi tanio.

Naprawdę identyczny efekt, jak to "coś" za 19 zł można uzyskać znacznie taniej bo za darmo. Stare opakowanie po filtrach lekko zmatowione zrobi dokładnie to samo.

Te lepsze wzorce - chociaż to właściwie nie wzorce bo do RAW i tak bezużyteczne - niestety kosztują. http://www.colorright.com/ cos ok 89 USD. Użyteczność tego czegoś i tak jest co najmniej wątpliwa. Żeby nie powiedzieć że jest bez sensu

EDIT: polemizowac nie ma o czym to po prostu tak jest. Rzecz jest nie tylko w prawidłowym zbalansowaniu bieli. Cała "gospodarka" kolorami jest dużo bardziej skomplikowana i to coś za 19 zł i to coś za 89 USD cudów nie zrobi.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 29-10-2008 o 21:39

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Sprawdza się, przy fotografowaniu przy świetle żarowym, szczególnie żarówek energooszczędnych.
    No wlasnie , w domu mam prawie wszedzie te nergooszczedne i jak ustawie AWB to fotki wychodza zolte - takze inne ustawienie z trybu balansu bieli nie daje pozytywnego rezultatu. Dopiero jak wzialem kartke papieru z drukarki ,polozylem ja na stole , zrobilem fotke wzrocowa i na jej przykladzie ustawilem balans bieli to fotki mialy normalny kolor.
    Dlatego tez zamiast z kartka papieru wolalbym miec cos bardziej praktycznego, bo w domu u siebie to i kartke z dukarki wyjme ale gdy bede u kogos to na czyms innym bym chcial ten balans bieli ustawic i nie wydac za duzo kasy.

A tak jeszcze propo swiatla z zarowek tych energooszczednych - jaka temperatura swieca ? cos chyba okolo 2000 K ?
    Ostatnio edytowane przez Portal ; 29-10-2008 o 21:53
    Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów