Witam serdecznie, chciałem po 1,5 roku zmienić 400D na 40D...mam akurat kase na ten właśnie model i chciałem się zapytac czy opłaca się taka zamiana i czy zdjęcia z 40D beda lepszej "jakości" niz z 400D.Używam aparatu tylko do portretu z szkuem 50mm f/1.4 i słyszałem kiedyś że podobno każde szkuo współpracuje jakoś tam wymiernie lepiej im lepsza puszka jest...Pozdrawiam i prosze o radę
400D na 40D
Zwiń
X
-
400D na 40D
EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.plTagi: Brak -
Zmieniłem miesiąc temu po niecałym roku użytkowania 400D. Różnica jest wyraźna:
- dużo wygodniejszy, intuicyjna obsługa,
- większy wizjer,
- pomiar punktowy,
- szybszy, dokładniejszy AF,
- większy zakres dynamiczny, więcej z rawa wyciągniesz.
Podsumowując - 400D to fajna pucha i będę ją dobrze wspominał. Ale jak masz kasę nawet się nie zastanawiaj
Body, stałki, zoomik -
Na taką odpowiedz czekałem...przekonałes mnie
DD
EOS 5DmkII|C 70-200mm f/2.8|C 50mm f/1.4 |C 17-40mm f/4 Lowepro Stealth Reporter D400AW | 2x Speedlite 430 & 580 EX www.fotograf-i-a.plKomentarz
-
moze na probe zaklej jedno zero i zrob kilka fotek zoabczysz czy masz roznice
a na powaznie... jesli uzywasz tylko i wylacznie do portretu to odpowiedz sobie na jedno zajebiscie wazne pytanie... naprawde potrzebujesz zmienic aparat bo zarabiasz na tym kase i klientom nie odpwiada jakosc zdjec czy.. rzeczywiscie musisz zmienic aparat bo od kilkunastu dni trzesa Ci sie rece na widok 40D i potrzebujesz jakiegos impulsu ktory usprawiedliwil by bezzasadne wywalenie kasy...?
moze zamiast kupowac aparat ktory i tak powoli schodzi z rynku z racji pojawienia sie 50D zainwestuj w szkla...
mysle ze wiecej z tego bedzie pozytku dla Ciebie ale to moja taka osobista refleksja...
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
W kombinacji z 50/1.4 zamiana 400d na 40d ma kiepski sens. W praktyce zyskasz jedynie możliwość pewnego ostrzenia bocznymi punktami. Jeśli to ma dla Ciebie znaczenie, możesz zmienić. Inaczej wydasz ok. 1000 złotych tylko, żeby poprawić sobie humor...Komentarz
-
Skipper, niby trochę racji masz, ale właśnie m.in. dzięki 50D można teraz wyrwać 40D w naprawdę super cenie. Ja swój brałem płacąc zań mniej niż niecały rok temu za 400D...
Różnica między tymi puszkami jest wyraźna i nie ma co się oszukiwać. Akurat w portrecie lepszy AF, pomiar punktowy i duży wizjer bardzo się przydadzą.
Do tego dochodzi wygoda użytkowania. Przyznam się, że tę kwestię traktowałem wcześniej jako najmniej ważną, ale teraz już za nic nie oddałbym drugiego kółka i paru innych ustawień pod palcem.
A że schodzi z rynku? So what? Gwarancję mam na dwa lata, więc z kupą złomu nie zostanę. A to że będę niemodny jakoś mało mnie obchodzi
Ja w każdym razie nie żałuję zmiany.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No dobra, przegapiłem, że Skylines ma tylko 50-tkę na stanie. To w takim razie polecam 40D w "kicie" z 85 1.8 ;-) Co do samego sensu podmiany puchy zdania nie zmienię - różnica jest.Body, stałki, zoomikKomentarz
-
Hmm, akurat przy jasnych szkłach pewność ostrzenia innymi niż centralny punktami AF ma znaczenie zasadnicze.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Mam 400d (c 10-22, c 17-55, c 85 1.8f, c 70-200 4f) i chcialbym zmienic na .... I wlasnie na co ?
Nie jestem profesjonalista, pstrykam rodzine, psa i wypady turystyczne, ale zalezy mi na super jakosci zdjec oczywiscie w akceptowalnej cenie.
400d wystarcza mi wzupelnosci. Za pare miesiecy bede posiadal troche wiecej gotówki (napad na bank :-D) i chcialbym kupic inny aparat, ktory wystarczy mi na pare lat (dlatego zastanawiam sie nad 50d albo 5d).
wiem ze c 10-22 i c 17-55 nie sa do FF. Wiec zamienie c 17-55 na c 24-105, a pieniadze ze sprzedazy c 10-22 doloze do nowej puszki. Ale czy jest sens kupowania starszego modelu 5d mimo ze plastyka zdjec jest boska. Czy zadowolic sie 50d, a moze 40d?
Gryze sie z tym pytaniem od paru miesiecy i niepotrafie sobie na nie odpowiedziec.Komentarz
-
Komentarz
-
Też mam 10-22 i 17-55 (ale na 40d) i szkoda by mi było je wyprzedawać zamieniając na ciemny 24-105 tracąc z jednej strony bardzo szeroki kąt i światło + stabilizację z drugiej. 5d też mnie kręci ale jeżeli pomyślę, że miałbym tracić kasę na odsprzedaży całkiem fajnej szklarni to mój zapał trochę ostyga. Zamiana 400d na 40d (lub 50d) ma w Twoim przypadku chyba więcej sensu - dostajesz bardzo dobrą jakość zdjęć i jeszcze lepszą ergonomię bez konieczności rozstawania się z posiadanymi obiektywami. Rozważ to...5d2 + 6D + 24-70 2.8 + 70-200 2.8 IS II + 24 1.4 + 50 1.4
flickrKomentarz
-
Komentarz
-
To fakt, szkoda takiej szklarni. Zawsze 40d (50d) za 4 lata bedzie aparatem nowszym niz 5d.Też mam 10-22 i 17-55 (ale na 40d) i szkoda by mi było je wyprzedawać zamieniając na ciemny 24-105 tracąc z jednej strony bardzo szeroki kąt i światło + stabilizację z drugiej. 5d też mnie kręci ale jeżeli pomyślę, że miałbym tracić kasę na odsprzedaży całkiem fajnej szklarni to mój zapał trochę ostyga. Zamiana 400d na 40d (lub 50d) ma w Twoim przypadku chyba więcej sensu - dostajesz bardzo dobrą jakość zdjęć i jeszcze lepszą ergonomię bez konieczności rozstawania się z posiadanymi obiektywami. Rozważ to...
Kupujac 40d (50d) mam wiekszy zakres ogniskowej niz z 5d (24-200)Komentarz
-
tu nie chodzi o mode.. ja robie prawie 2 i pol rocznym 30D wiec juz dawno trendy nie jestem... rzecz w tym ze nie widze sensu zmiany aparatu kiedy naprawde nie ma roznicy w efekcie koncowym. jesli ktos chce bardzo miec nowszy lepszy aparat to na to nie ma sensownego argumentu... ktos chce i tyle i sobie kupuje bo go na to stac.. i jesli takie jest jego podejscie to daj mu Boze zdrowie bo ja nikomu nie zalujeSkipper, niby trochę racji masz, ale właśnie m.in. dzięki 50D można teraz wyrwać 40D w naprawdę super cenie. Ja swój brałem płacąc zań mniej niż niecały rok temu za 400D...
Różnica między tymi puszkami jest wyraźna i nie ma co się oszukiwać. Akurat w portrecie lepszy AF, pomiar punktowy i duży wizjer bardzo się przydadzą.
Do tego dochodzi wygoda użytkowania. Przyznam się, że tę kwestię traktowałem wcześniej jako najmniej ważną, ale teraz już za nic nie oddałbym drugiego kółka i paru innych ustawień pod palcem.
A że schodzi z rynku? So what? Gwarancję mam na dwa lata, więc z kupą złomu nie zostanę. A to że będę niemodny jakoś mało mnie obchodzi
Ja w każdym razie nie żałuję zmiany.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No dobra, przegapiłem, że Skylines ma tylko 50-tkę na stanie. To w takim razie polecam 40D w "kicie" z 85 1.8 ;-) Co do samego sensu podmiany puchy zdania nie zmienię - różnica jest.
natomiast jesli nie czuje koniecznosci i szuka dziury w calym to lepiej moim zdaniem inwestowac w szklarnie jak w puszke bo puszki sie dosc szybko "zuzywaja" a szkla "zyja" po kilkanscie lat i prawda jest taka ze z lepszym szklem uzyskasz lepsze zdjecie z 400 D niz w odwrotnym ukladzie z 40D..
ale jak pisalem kazdemu wg potrzeb
a jesli podchodzac do tego z puktu widzenia ekonomii by kupowac puszke ktorej nastepca wlasnie wyszedl to jesli ktos nie potrzebuje bardzo live view to jeszcze lepiej kupic 30D bo jeszcze tanszy a gwarancyjne modele tez da sie znalezc, gdyz roznicy w jakosci zdjecia w stos do 40D nie ma praktycznie wcale... efektywna rozdzielczosc zdjec jest identyczna pomimo wiekszej ilosci pixeli w 40
EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + AppleKomentarz
-
Tańszy, ale AF lepszy ma 40D, a przy jasnych szkłach jest to nie do przecenienia. I nie chodzi mi o to, że 400D czy 30D nie da się zrobić fajnych fot, bo wiadomo, że tak nie jest. Kolega ma kasę, pyta czy warto kupić 40-tkę. Moim zdaniem, jeśli go stać, to warto, zwłaszcza teraz, po tych cenach. Bo to naprawdę udany sprzęt i powinien starczyć na dłuższy czas.
Zwróć też uwagę, że łatwo Ci pisać z perspektywy osoby posiadającej już 2 cyfrówkę ;-) Końcowa jakość obrazka to moim zdaniem nie wszystko, chodzi też o frajdę z użytkowania.
Ja miałem ciśnienie na wymianę z 3 powodów: AF, spot i wizjer.
Jako bonus dostałem lepsze obrazowanie (szumy, DR), wygodę i wymienną matówkę (Ef-d bardzo ułatwia mi życie). I już bym ich nie oddał
Body, stałki, zoomikKomentarz
-
To samo szkło te same warunki i czas ten sam obiekt fotografowany i różnica, w jakości zdjęć pomiędzy 400D i 40D. Obsługa i jakość wykonania to zupełnie inne puszki. Kup potestuj a sam się przekonasz, ja miałem okazję.Komentarz
Komentarz