Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak w temacie. Zastanawia mnie czy warto dać tyle za body z "podobno" 4000 fotek na liczniku. Niestety sprzęt ma tylko 2 miechy rekojmi. Zastanawiam sie bo w tej cenie jest nówka 300d kit;
Tak więc jak myślicie, warte body ryzyka?
Cena tego 10d + obiektyw to bedzie coś koło 350d, tak więc mam wybór:
300d kit 2500
10d body 2600
350d kit 3400
Warto przepłacać, co w końcu wybrac aby mi starczyło na kolejne kilka lat na start do fotografii cyfrowej...
Mam w domu 10D i 350D. Gdybym miał wybrać, który zostawić, to byłoby to bez wątpienia 10D. 10D kupiłem używane i jestem b.zadowolony. 2 miesiące rękojmi to aż zanadto, aby dobrze sprawdzić sprzęt. Przed 10D miałem 300D - byłem zadoolony, ale 10D jest dużo lepszym aparatem.
Mam w domu 10D i 350D. Gdybym miał wybrać, który zostawić, to byłoby to bez wątpienia 10D. 10D kupiłem używane i jestem b.zadowolony. 2 miesiące rękojmi to aż zanadto, aby dobrze sprawdzić sprzęt. Przed 10D miałem 300D - byłem zadoolony, ale 10D jest dużo lepszym aparatem.
No właśnie się zastanawiam czy jest sens kupowac 300d skoro pewnie za jakiś czas mi zabraknie funkcjonalności 10d. Niby jest Wasia ale czy to naprawdę daje identyko co 10d? Druga sprawa to budowa (dla mnie osobiście ważna) i wytrzymałość migawki.
Aha a jak jest z wielkością i ciężarem w porównaniu do 300?
Aha prosiłbym o konkrety dlaczego własnie ten model....
Pomacaj i 10D i 300D. Popatrz dokladnie w specyfikacje techniczna i ich porownanie.
Jesli po tych dwoch sprawdzeniach nadal nie bedziesz pewien - to bierz 300D, nas nie pros "przekonajcie mnie do 10D" bo wybor nalezy do ciebie... a jesli sam nie zauwazysz, nie poczujesz roznicy miedzy tymi dwoma modelami to nikt na sile cie przekonywac nie bedzie.
Ja stawialbym zdecydowanie na 10D.
Bylem szczesliwym posiadaczem 300d fajny aparacik jak sie zaczyna przygode z lustrzanka cyfrowa...przesiadlem sie na 10D i jestem zadowolony!! jak 20Da bedzie sprawdzony to sie przerzuce na niego (chyba ze cos nowego wyjdzie ciekawego) Jedynym minusem (wg mnie) to to, ze do 300d założysz obiektywy z mocowaniem EF-S a do 10D nie....no niestety...
Moze sie zastanow i uzbieraj na 350D....?? zdecydowanie lepszy od 300d. Jedynym mankamentem jest to, iż jest mały ale to juz kwestia wygody
Bylem szczesliwym posiadaczem 300d fajny aparacik jak sie zaczyna przygode z lustrzanka cyfrowa...przesiadlem sie na 10D i jestem zadowolony!! jak 20Da bedzie sprawdzony to sie przerzuce na niego (chyba ze cos nowego wyjdzie ciekawego)
potwierdzam: 300D jest fajny na start z cyfrową lustrzanką. jeżeli potrzebujesz więcej to kupujesz lepszy, bardziej zaawansowany model. 10D jest bardzo solidny w wykonaniu i wygodny w sterowaniu.
Zamieszczone przez C41photocrew
Jedynym minusem (wg mnie) to to, ze do 300d założysz obiektywy z mocowaniem EF-S a do 10D nie....no niestety...
no to jest ból jeżeli potrzebujesz ultraszeroki kąt... pytanie czy 10-22EFS/USM to jest to... szerokość ok - zaczyna się od 16mm, ale co z jakością? bo póki co EF-S to mnie raczej nie powaliły... w cenie 10-22EFS jest 17-40L zdjęcia moim zdaniem bez porównania. albo takie słabe szkło 10-22 pożyczyłem.
Zamieszczone przez C41photocrew
Moze sie zastanow i uzbieraj na 350D....?? zdecydowanie lepszy od 300d. Jedynym mankamentem jest to, iż jest mały ale to juz kwestia wygody
ostatnio mój kumpel kupował aparat do 3500 zl. no i z tej samej trójki kupił 300D+kit+karty pamięci+torba lowerpro (jakaś mała)+filtrUV i jeszcze mu zostało na 50mm/1.8. wszystko brutto nowe z gwarancją etc.
no to jest ból jeżeli potrzebujesz ultraszeroki kąt... pytanie czy 10-22EFS/USM to jest to... szerokość ok - zaczyna się od 16mm, ale co z jakością? bo póki co EF-S to mnie raczej nie powaliły... w cenie 10-22EFS jest 17-40L zdjęcia moim zdaniem bez porównania. albo takie słabe szkło 10-22 pożyczyłem.
Gdzies znalazlem sposob przeróbki canonowskiego szkla 10-22 EF-S tak, zeby pasowal do canon'a 10d
Gdzies znalazlem sposob przeróbki canonowskiego szkla 10-22 EF-S tak, zeby pasowal do canon'a 10d
sugerowałem średnią jakość obiektywu 10-22 EFS, ale może znajdzie się jakiś użytkownik, który by rozwiał moją niezbyt dobrą opinię co do tego obiektywu.
tylko kto tak naprawde jest w stanie to stwierdzic fotografujac nim to do czego zostal stworzony..? bo ze slabo fotografuje tablice testowe.. heh..
poza tym nie wszyscy chyba pojmuja iz ultra-szerokie szklo typu 10-22 nie da takiej jakosci jak 17-40.. bo tam gdzie ef-s sie konczy, 17-40 sie praktycznie zaczyna.. a im szerzej, tym o slabszym obrazie mowimy..
i czy ktos bierze pod uwage, ze focac w plenerze uzywac sie przyslon o wartosciach 11 czy tez 16... a tam ostrosc jest juz naprawde dobra
po prostu czasami mam wrazenie ze to forum w znacznej czesci to banda malkontentow ktora braki w robieniu zdjec nadrabia wiedza techniczna.. ktora czasem nie ma zastosowania w rzeczywistosci, podczas uzytkowania danego sprzetu
Komentarz