Czy warto dać 2600 za 10d?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • radoslavv

Czy warto dać 2600 za 10d?

Jak w temacie. Zastanawia mnie czy warto dać tyle za body z "podobno" 4000 fotek na liczniku. Niestety sprzęt ma tylko 2 miechy rekojmi. Zastanawiam sie bo w tej cenie jest nówka 300d kit;

Tak więc jak myślicie, warte body ryzyka?

Cena tego 10d + obiektyw to bedzie coś koło 350d, tak więc mam wybór:

300d kit 2500
    10d body 2600
    350d kit 3400

Warto przepłacać, co w końcu wybrac aby mi starczyło na kolejne kilka lat na start do fotografii cyfrowej...
    Ostatnio edytowany przez Gość; 1542.
  • Arkan
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1401

Mam w domu 10D i 350D. Gdybym miał wybrać, który zostawić, to byłoby to bez wątpienia 10D. 10D kupiłem używane i jestem b.zadowolony. 2 miesiące rękojmi to aż zanadto, aby dobrze sprawdzić sprzęt. Przed 10D miałem 300D - byłem zadoolony, ale 10D jest dużo lepszym aparatem.
    Pentax K-5 II, Leica M9

Komentarz

• radoslavv

Zamieszczone przez Arkan
      Mam w domu 10D i 350D. Gdybym miał wybrać, który zostawić, to byłoby to bez wątpienia 10D. 10D kupiłem używane i jestem b.zadowolony. 2 miesiące rękojmi to aż zanadto, aby dobrze sprawdzić sprzęt. Przed 10D miałem 300D - byłem zadoolony, ale 10D jest dużo lepszym aparatem.

No właśnie się zastanawiam czy jest sens kupowac 300d skoro pewnie za jakiś czas mi zabraknie funkcjonalności 10d. Niby jest Wasia ale czy to naprawdę daje identyko co 10d? Druga sprawa to budowa (dla mnie osobiście ważna) i wytrzymałość migawki.

Aha a jak jest z wielkością i ciężarem w porównaniu do 300?

Aha prosiłbym o konkrety dlaczego własnie ten model....

Komentarz

• Auwo
        Uzależniony
        • 2004
        • 928

Zamieszczone przez radoslavv
        Niby jest Wasia ale czy to naprawdę daje identyko co 10d?
        nie
        Aha a jak jest z wielkością i ciężarem w porównaniu do 300?
        na stronie canona mozes sobie porownac parametry
        Aha prosiłbym o konkrety dlaczego własnie ten model....
        to juz Ty powinieneś wiedzieć

Komentarz

• McKane
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2015

Jezeli ma naprawde 4 k zdjec to ja bym sie nie zastanawial i brak 10d. To jest pomimo Wasi jednak duza roznica w porownaniu do 300d
          http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• Auwo
            Uzależniony
            • 2004
            • 928

Zamieszczone przez McKane
            Jezeli ma naprawde 4 k zdjec
            tylko jak to sprawdzic

Komentarz

• McKane
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 2015

Zamieszczone przez Auwo
              tylko jak to sprawdzic
              Jest serwis Canona przeciez zawsze mozna sie przejechac. Autor watku nie napisal skad jest a nuz z Wawy.
              http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Komentarz

• radoslavv

Zamieszczone przez Auwo
                tylko jak to sprawdzic

No własnie bo na wymianie migawki mogę sie przelecieć.....

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Pomacaj i 10D i 300D. Popatrz dokladnie w specyfikacje techniczna i ich porownanie.
                  Jesli po tych dwoch sprawdzeniach nadal nie bedziesz pewien - to bierz 300D, nas nie pros "przekonajcie mnie do 10D" bo wybor nalezy do ciebie... a jesli sam nie zauwazysz, nie poczujesz roznicy miedzy tymi dwoma modelami to nikt na sile cie przekonywac nie bedzie.
                  Ja stawialbym zdecydowanie na 10D.

Komentarz

• C41photocrew
                    Zablokowany
                    • 2005
                    • 528

Bylem szczesliwym posiadaczem 300d fajny aparacik jak sie zaczyna przygode z lustrzanka cyfrowa...przesiadlem sie na 10D i jestem zadowolony!! jak 20Da bedzie sprawdzony to sie przerzuce na niego (chyba ze cos nowego wyjdzie ciekawego) Jedynym minusem (wg mnie) to to, ze do 300d założysz obiektywy z mocowaniem EF-S a do 10D nie....no niestety...
                    Moze sie zastanow i uzbieraj na 350D....?? zdecydowanie lepszy od 300d. Jedynym mankamentem jest to, iż jest mały ale to juz kwestia wygody

Pozdrawiam

Komentarz

• bebop
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 755

Zamieszczone przez C41photocrew
                      Bylem szczesliwym posiadaczem 300d fajny aparacik jak sie zaczyna przygode z lustrzanka cyfrowa...przesiadlem sie na 10D i jestem zadowolony!! jak 20Da bedzie sprawdzony to sie przerzuce na niego (chyba ze cos nowego wyjdzie ciekawego)
                      potwierdzam: 300D jest fajny na start z cyfrową lustrzanką. jeżeli potrzebujesz więcej to kupujesz lepszy, bardziej zaawansowany model. 10D jest bardzo solidny w wykonaniu i wygodny w sterowaniu.

Jedynym minusem (wg mnie) to to, ze do 300d założysz obiektywy z mocowaniem EF-S a do 10D nie....no niestety...
                      no to jest ból jeżeli potrzebujesz ultraszeroki kąt... pytanie czy 10-22EFS/USM to jest to... szerokość ok - zaczyna się od 16mm, ale co z jakością? bo póki co EF-S to mnie raczej nie powaliły... w cenie 10-22EFS jest 17-40L zdjęcia moim zdaniem bez porównania. albo takie słabe szkło 10-22 pożyczyłem.

Moze sie zastanow i uzbieraj na 350D....?? zdecydowanie lepszy od 300d. Jedynym mankamentem jest to, iż jest mały ale to juz kwestia wygody
                      ostatnio mój kumpel kupował aparat do 3500 zl. no i z tej samej trójki kupił 300D+kit+karty pamięci+torba lowerpro (jakaś mała)+filtrUV i jeszcze mu zostało na 50mm/1.8. wszystko brutto nowe z gwarancją etc.
                      gra i buczy bebop

Komentarz

• C41photocrew
                        Zablokowany
                        • 2005
                        • 528

no to jest ból jeżeli potrzebujesz ultraszeroki kąt... pytanie czy 10-22EFS/USM to jest to... szerokość ok - zaczyna się od 16mm, ale co z jakością? bo póki co EF-S to mnie raczej nie powaliły... w cenie 10-22EFS jest 17-40L zdjęcia moim zdaniem bez porównania. albo takie słabe szkło 10-22 pożyczyłem.
                        Gdzies znalazlem sposob przeróbki canonowskiego szkla 10-22 EF-S tak, zeby pasowal do canon'a 10d

Komentarz

• bebop
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 755

Gdzies znalazlem sposob przeróbki canonowskiego szkla 10-22 EF-S tak, zeby pasowal do canon'a 10d
                          sugerowałem średnią jakość obiektywu 10-22 EFS, ale może znajdzie się jakiś użytkownik, który by rozwiał moją niezbyt dobrą opinię co do tego obiektywu.
                          gra i buczy bebop

Komentarz

• Czacha
                            fotograf
                            • 2004
                            • 4868

tylko kto tak naprawde jest w stanie to stwierdzic fotografujac nim to do czego zostal stworzony..? bo ze slabo fotografuje tablice testowe.. heh..

poza tym nie wszyscy chyba pojmuja iz ultra-szerokie szklo typu 10-22 nie da takiej jakosci jak 17-40.. bo tam gdzie ef-s sie konczy, 17-40 sie praktycznie zaczyna.. a im szerzej, tym o slabszym obrazie mowimy..

i czy ktos bierze pod uwage, ze focac w plenerze uzywac sie przyslon o wartosciach 11 czy tez 16... a tam ostrosc jest juz naprawde dobra

po prostu czasami mam wrazenie ze to forum w znacznej czesci to banda malkontentow ktora braki w robieniu zdjec nadrabia wiedza techniczna.. ktora czasem nie ma zastosowania w rzeczywistosci, podczas uzytkowania danego sprzetu
                            https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

• sal
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1122

Zamieszczone przez Czacha
                              po prostu czasami mam wrazenie ze to forum w znacznej czesci to banda malkontentow ktora braki w robieniu zdjec nadrabia wiedza techniczna..
                              To nie tak. Po prostu niektórzy zamiast robić zdjęcia - fotografują tylko tablice testowe, szukają BF/FF, niedoskonałości szkła, body itp.
                              Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

Pracuję...