Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Co sądzicie na temat stroju, który przywdziać powinien fotograf w dniu ślubu? Czy powinien ubrać gajer, lśniące buty i szykowny krawat, czy wręcz przeciwnie - winien ubrać się w ciuchy czyste, schludne i wyprasowane, ale zarazem wygodne i przewiewne?
Z jednej strony owszem, jest to dzień uroczysty i należałoby ubrać się adekwatnie (czyt. elegancko). Z drugiej natomiast - nie przychodzimy tam na występy, tylko do pracy, która niejednokrotnie wymaga przyjmowania dziwnych pozycji, opierania się o różne rzeczy czy wręcz czołgania się po podłożu. Teoretycznie więc nie liczy się efekt wizualny w trakcie ślubu, ale efekt długotrwały w postaci zdjęć.
Zdradźcie więc proszę, jaki macie pogląd na tę sprawę? Elegancja ponad wygodę i praktyczność, czy wygoda ponad elegancję?
Ja przeważnie ubieram szare spodnie lniane, na których nie widać kurzu przy częstym klękaniu, no i są luźne i wygodne. do tego czarną koszulę, by nie rzucać się w oczy... Krawata nie noszę, b by mi się w aparaty plątał No i jeszcze jedno: polecam zabrać też coś ciepłego na nocne plenery - nawet w lecie, po wyjściu z gorącej sali weselnej, łatwo się podziębić..
Według mnie najlepiej w garnitur. Jeżeli niepełna wersja to bez krawata. Strojem nie powinno się wyróżniać z otoczenia, więc to jest chyba najlepsza opcja.
kiedyś ubrałem się w garnitur (spodnie - w lecie mi trochę za ciepło w czymkolwiek prócz koszuli u góry) i trochę mi było szkoda klękać w nim czy kłaść się na glebie
A nie można zarówno wygodnie jak i elegancko..?
Oczywistym jest , że fotograf nie może być odstrzelony bardziej od Pana Młodego (lub Pani fotograf od Pani Młodej) jednak człowiek ubrany gustownie i elegancko zawsze jest mile widziany i inaczej oceniany jak łachudra w wytartych sztruksach , koszuli i skórzanej kamizelce - a taki obrazek na ślubach widuję bardzo często...
popieram asdfasfda
spodnie i koszula powinny być
krawat nie koniecznie
fakt faktem ale chodzisz po sali i mieszasz się wśród "ładnie" ubranych ludzi
to i ty powinieneś "ładnie" wyglądać
Moim zdaniem fotograf powinien się ubrać tak, jakby był jedną z zaproszonych osób. Są ubrania eleganckie i jednocześnie wygodne i dające się wyprać w pralce gdy się zabrudzą. Są ubrania eleganckie na upały. Fotografa w dżinach i t-shircie wywaliłbym ze swojego ślubu.
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
fakt fotograf jest też osobą zaproszoną na imprezke i nie powinien się wyróżniać zbytnio z tłumu chodź i tak będzie swoją lufą i lampą ale nie zmienia faktu ze spodnie na kant i koszula powinna być. przecież taki struj nie jest wcale taki strasznie nie wygodny. jedynie co mnie zawsze wkurza to buty takie garniturowe (kościołowe jak to mówią) nie lubię i tyle
jedynie co mnie zawsze wkurza to buty takie garniturowe (kościołowe jak to mówią) nie lubię i tyle
Asem co prawda nie jestem, jeżeli chodzi o zdjęcia ślubne (raptem 2x dla znajomych;-)), natomiast nauczyłem się, że do kościoła warto założyć "ciche" buty, z miękką podeszwą.. Inaczej, przy szybkim przemieszczaniu się (stałki) wydajemy odgłosy jak galopujący koń
Ja czarna koszula, ciemne spodnie i buty od garnituru. Dla mnie ma być przede wszystkim wygodnie i w miarę elegancko.
Oczywiście nie wyobrażam sobie ubrania się w niebieskie dżinsy, jakąś czarną koszulę i adidaski. Choć znam takiego jednego fotografa, który tak właśnie się ubiera.
Co do butów to po 3 parach, ta czwarta jest już cicha, wygodna i elegancka A co do jeansów, to często ubieram je na plenerki - tych mi już w ogóle nie szkoda
Ja rowniez uwazam, ze fotograf nie powinien odstawac od powagi uroczystosci. Ja najczesciej podobnie jak koledzy mam czarny garnitur, ciemna koszule i w kosciele obowiazkowo krawat - buty tylko Martensy - ciche, wygodne, eleganckie i niezawodne :P.
Oczywiscie to stroj na samą uroczystosc, na imprezce, czy plenerze juz tak sztywno byc nie musi, zresztą widac to po gosciach. Czesto tez woze ze soba drugi komplet odziezy w bagazniku - tybu jakies cieme bojowki i lniana koszula.
mam kilka koszul, które ubieram do zawsze czarnych spodni garniakowych i wyjsciowe czarne buty. Nie wiem czy to adrenalina czy co ale nawet w ostatnie zimne śluby jest mi ciepło i nie wyobrażam sobie jeszcze garniaka na to (wyjątek zima). A mnie sie wydaje ze moze się nieco odrózniac (nie mówię o kamizelce photo.. ) bo czasem trzeba się przeciskac przez stado babciowo, dziadkowych fotoreporterów. Mało tego czasem taki dziadek ci mówi: odsuń się pan bo zdjęcia zrobić nie mogę... Raz jeden taki dziadzio do mnie: no proszę sie przesunąć bo ja też chce... no i tak się przepychał że mu kompakt (kodak- analog) ktoś łokciem wytrącił no i posypał się i zmieszał z groszówkami na bruku:-|
Ostatnio byłem na ślubie. I powiem szczerze jako osoba z kręgu amatorów fotografii wstydziłem się za ubiór człowieka, który uwieczniał fotograficznie tę uroczystość. Wyciągnięty t-shirt, wytarte (szmatławe) dżinsy i brudne -przelatane adidaso-podobne robiły okropne wrażenie. Zwłaszcza przed ołtarzem w zbitce z elegancką młoda parą, eleganckimi świadkami i szatami liturgicznymi księdza. Powiem szczerze- ja bym na miejscu młodych (lub rodziny) takiego niechluja pogonił. To brak szacunku dla ludzi, jak
i swojej profesji! A przecież jest tyle możliwości ubrania się eleganckiego i schludnego. Nie koniecznie garnitur, krawat. Można się wyróżniać z "tłumu" żeby nie być traktowanym jak gość weselny, lub "Pan młody" . Ale może to teraz taka moda.
Im większy "luzak" , tym większy "artysta"?. Ja myślę, że jest to po prostu sprawa kultury osobistej!
Komentarz