Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 430EX vs 550EX vs zamienniki

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie 430EX vs 550EX vs zamienniki

Od paru godzin siedzę i wchłaniam megabajty informacji o tym jaką lampę kupić najlepiej, ale może ktoś z was będzie w stanie mi coś konkretnego zasugerować. Przedział cenowy oczywisty (jak do lamp w tytule) czyli koło 550-650zł, z nastawieniem im mniej tym lepiej. Fotki robię Canonem 10D i zależy mi na możliwości korzystania z TTL-a. Głównie reporterka w ciemnych pomieszczeniach z ciemnym sufitem położonym około 3,5metra wysokości. Szukam czegoś co również bedzie mi doswetlało sceny w ciagu dnia. Do tej pory radziłem sobie z Henimexem TZ-2 + kombinacje z dyfuzorami i kartkami. Pierwsze 2 razy byłem zadowolony, a już dawno dawno doszedłem do wniosku że stac mnie na wiecej a sprzet mnei ogranicza. Wiem że najlepiej byłoby pójść na 580tkę ale wiadomo- kasa kasa.
    Moze są na rynku jakieś zamienniki, chociaż nei ufam w niemarkowy niededykowany sprzet. Myślałem nawet o Nikonie sb-26... ale nie wiem jak ta profanacja canon-nikon będzie działała? :P

Początki nałogu Awatar Semtex
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Mi bardzo dobrze działa sigma DG PRO nie narezkam w każdym razie
    5d + L plecak

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

bierz 430ex: mala, zgrabna, E-TTL, niedroga.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    bierz 430ex: mala, zgrabna, E-TTL, niedroga.
    Dokładnie. Poza tym chyba nawet 420EX ujdzie (zadziała w ETTL-II)?
    Trzymaj się oryginalnych produktów Canon a unikniesz niespodzianek.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    430ex można w tej chwili kupić za ok. 600zł. Nie ma co się bawić w zamienniki.
    Używkę LNIB na forum taniej.

Dopiero zaczyna Awatar ci-nek

Domyślnie

dzięki wielkie. własnie ku 430 zastanawiam się najbardziej, ale zapytać nie szkodzi, prawda? :P a ztego co przeczytałem 420 jest starsza od 430 która posiada np wykrywanie wielkosci matrycy. niuans jak to sie mówi, ale już 1/3EV i wiąrząca sie z tym korekta np na 300 fotkach to nielada wyzwanie przy obróbce końcowej. dotarłem do tabeli lamp canona, jakby kogoś to interesowało http://www.kjsl.com/~dave/speedlites.html

Bywalec Awatar Jasper

Domyślnie

No i ewentualnie 430 EX II. Jakieś ulepszenia są. Na razie tylko jako nowość troszeczkę kosztuje ale jak zwykle - chwilka i spadnie w cenie. Może jest warta uwagi.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Różnica w funkcjonalności pomiędzy 420 a 430 jest taka, że jeśli 430 wchodzi w grę to nad 420 nie ma się co zastanawiać. Rozpoznawanie wielkości matrycy to pikuś w porównaniu z brakiem możliwości manualnego panowania nad mocą błysku w 420EX. Przy niej jakakolwiek zabawa z długim kabelkiem PC czy wyzwalaczami radiowymi jest w zasadzie niemożliwa. Moim zdaniem tylko 430EX z tych dwu.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Domyślnie

Bierz 430 EX i się nie zastanawiaj gdyż unikniesz przykrych rozczarowań z produktem innego producenta, a takie bywają. Jeśli chodzi o 430 EX II to Canon zmienił mocowanie i teraz wyglada, a i prawdopodobnie na 80% jest takie samo jak w 580 EX II . W samym działaniu lampy ponoć nie pozmieniali. Powodzenia

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów