Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
To mój pierwszy post na tym forum.I zaczyna się jak to bywą od pytania.
Jestem od kilku dobrych lat urzytkownikiem Canona A1-program(daruje wymienianie szkła idt.).Jestem z niego b.zadowlony.Niedawno uznałem że czas iść z duchem postępu i zamierzam kupić swoja pierwsza cyfrówke.Chciałbym żeby była także ze stajni Canona.
Zaineresował mnie Canon G5. Chodz suma jaką musze na niego wydać jest astronomiczna jak dla mnie.To mimo to jest gotów go kupić.
Czytam ostanio różne posty dotyczace tego aparatu.W każdym wymieniane jest kilka wad.
-słaby autofokus
-lampa wbudowana troche kiepska(fotografia w pomieszczeniach)
-i szumy przy wysokim ISO.
Prosze o opinie urzytkowników tego aparatu.Czy to prawda ?
Mam zamiar robic zdjecia w pomieszczeniach, nocne, macro moze jakieś krajobrazy, troche mody.
Jest możliwoś przy 5 mlx pix uzyskanie odbitek w formacie A4, a ich jakość bedzie zadwoalająca.
Pytami się bo jeśli chodzi o fot.cyfową to wiem tylko na czym ona polega.Ale nie wykonwyałem jeszcze zdjęć cyfrówka.(kolega ma hp735 coś tam mi pokazywał,ale zdjecia w pomieszczeniu był b.ciemne mimo urzycia lampy)
Zaineresował mnie Canon G5. Chodz suma jaką musze na niego wydać jest astronomiczna jak dla mnie.To mimo to jest gotów go kupić.
Szczerze radzę poszukać na allegro czy innych aukcjach G3, taniej, a w/g wielu lepiej niż G5,
słaby autofokus
-> G3 ma troszkę szybszy, ale ogólnie kompakty canona nie słyną z szybvkości AF,
-> do kompaktów wszystkie są słabe, głównie do wypełnień, a nie lamp wiodących, ale zarówno G5 jak i G3 mają gorącą stopkę, więc droga do rozbudowy stoi otworem
To samo co wyżej, Cyfrowe kompakty szumią już od 200 ISO, a 400 przy G5 to czyste szuwary zasypane ziarnem, w testach wyszło na korzyść G3 <ponoć lepiej sobie radzi>, ale to i tak nie jest to
Suma sumarum, szkoda kasy bierz pan G3, po z G5 jest jak jest.
POZDRAWIAM :wink:
NO, not one of the First Ones,
I AM THE FIRST ONE !!!
PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King
Chodz suma jaką musze na niego wydać jest astronomiczna jak dla mnie
Kup G3 uzywanego - ciut lepszy. Tylko sprawdz przed zakupem czy dziala.
Czytam ostanio różne posty dotyczace tego aparatu.W każdym wymieniane jest kilka wad.
-słaby autofokus
Prosze o opinie urzytkowników tego aparatu.Czy to prawda ?
Wymieniles wady kazdego kompaktu cyfrowego a nie G5. Roznice pomiedzy poszczegolnymi firmami/modelami sa bardzo nieznaczne - ilosc szumow to pare ziarenek w ta czy w tamta, szybkosc AF to pare milisekund roznicy.
Za to jedna z zalet G3/G5 jest np mozliwosci podpiecia lampy zewnetrznej.
Mam zamiar robic zdjecia w pomieszczeniach, nocne, macro moze jakieś krajobrazy, troche mody.
Do zdjec w pomieszczeniach i do mody doskonale sprawdzi sie jasny obiektyw (da sie ciachniecie GO z niego wycisnac). Ale dodatkowo do pomieszczen polecalbym jednak lampe zewnetrzna (ot 380 EX minimum a 420EX optimum). Do krajobrazow - na statyw, tryb manual i program Stitch Assit bardzo przyjemne . Macro - tu soczewka powiekszajaca (Hama +4 Dioprtire - alahari ma chyba taka) lub makrokonwerter (skraca minimalna odleglosc ostrzenia do ok 3 cm) przydatne.
Nocne - statyw, lampa zewnetrzna i tez cos zrobi, przeszkadzaja nieco zbyt krotkie czasy (15 sek maks) i brak czasu B (dowolny).
Jest możliwoś przy 5 mlx pix uzyskanie odbitek w formacie A4, a ich jakość bedzie zadwoalająca.
"Jakosc zadowalajaca" to subiektywne wrazenie. Ale zaryzykuje powiedziec ze tak - uzyskasz odbitke tego formatu.
Cieżko będzię kupić nowego Canona G3. Chyba sami wiecie ze graniczy to z cudem.
Na allegro jest 1 sztuka do sprzedaniaw dodatku urzywany,a nie lubie kupować drogiego sprzetu elektroniczengo z drugiej ręki.
Zobacze co ma konkurecja do zaoferowania moze jakis fuji S7000 albo olek.
Moża zwariowac tyle tego jest.,
Nowych nie ma i nie będzie, bo przy nowym tworze G5 poczciwa trójeczka za dobrze wypadała i musieli ją z rynku znieść, coby G 5 zeszły z magazynów. Jak dobrze zachowany i pewny sprzedawca, nie widzę przeszkód, takie przecież jest allegro, zawsze trochę ryzykujesz, ale opierasz się na reputacji i własnych doświadczeniach.
I AM THE FIRST ONE !!!
... własnie przsiadam sie z G3 na G5 i jest to bardzo swiadoma decuyzja. po primo kupie tanio (USA) G5 i dobrze sprzedam G3 (6 miechów ma). z aparatu jestme bardzo zadowlony ... mam tez lampe Ex420 i miodnie sie tym foci. takze polecam bardzo. i tylko ten AF ..
natomiast jednego nie wiem Vitez .. co to jest "Stitch Assit" kurde moze wstyd ale nie wiem czy ja to mam moze po polsku załapie ... prosze o odp.
i jeszcze jendo przymierzam sie własnie do w/w soczewek hama z allegeo ale sa tam zestawy 1+2+4 i sa tez same 4 dpi. i pytanie czy warto bulic 115 zł za 3 (1+2+4) czy kupic +4 za połowe .. chodzi mi o to czy i tak sie okaze ze bede korzystałtylko z +4.
na plfoto i na innym poscie widzialem ze głownie sie korzysta z własnie +4 ... moze jakas rada .. sugestia bo chciałbmy dobrze wydac te parenascie złotych
Balta
--------------
5dmk2;40d; 24-105/4; 28-75/2,8; 50/1,4; 85/1,8; 580EXII
własnie przsiadam sie z G3 na G5 i jest to bardzo swiadoma decuyzja
To ciekawa przesiadka, rzekłbym: "zamienił stryjek siekierkę na kijek" <i to poszczerbiony >
Ja bym na twym miejscujeszcze się zastanowił kilka razy, ja wysiadam z G3, ale ponieważ potrzebuję szykbiego AF, to na tę samą prawie pułkę G5 nie wsiądę. Błąd popełniłem, że z miejsca w lustra nie wszedłem <nie było jeszcze 300d, a 10d kosztował kokosy>, teraz nie popełnię tego wielbłąda i tobie też odradzam. :wink:
I AM THE FIRST ONE !!!
1) nie stac mnie zdecydowanie na 300D z w miare dobrym szkłem o 10d nawet nie wspomne
2) cyfraka kupiłem z mysla o makro (choc i plener slubny sie zdarza, plus jakies wakacyjno - wolne fotki) a gdy pomysle ze do lustra musze dorzuic jeszcze spora kase na takie szklo makro to mi juz sie jesc nie chce a w G/3/5 makro jest w miare dobre i jedyna rzecz ktora mi w tym sprzecie przeszkadza to AF .. tylko .. jakosc zdjeic jest swietna i gdy dorzuce soczekwke + 4 dPI to bede chyba happy czlekiem.
ot moja filozofia ......
ps. i tak lustro jeszcze spojrze ... ;p
Balta
--------------
Mam "jeszcze" G3, i szczerze powiem, że jeżeli nie miałeś w rękach g5 to podejdź do kolegi albo sklepu i porównaj ze swoją machiną, bo miom skromnym zdaniem to kolorek się różni, bo z AF jak nie byłeś w G3 zadowolony, to w G5 też nie będziesz, a tulejkę do makro tak czy tak kupisz bo na oryginała to nie ma rady, chyba że będziesz trzymał przed obiektywem 8)
I AM THE FIRST ONE !!!
natomiast jednego nie wiem Vitez .. co to jest "Stitch Assit" kurde moze wstyd ale nie wiem czy ja to mam moze po polsku załapie ... prosze o odp.
I G3 i G5 to maja, i jeszcze wiele inych cyfrakow.
http://www.dpreview.com/reviews/canong5/page5.asp
Na samym dole masz opis, a na pokretle to ten tryb tuz obok trybu kamery.
Po polsku to tryb robienia zdjec panoramicznych. bardzo wygodny, mozna robic pionowo, poziomo i w kwadracie w dwoch roznych kierunkach kolejnosci sklejania zdjec.
Zamieszczone przez balta
2) cyfraka kupiłem z mysla o makro (choc i plener slubny sie zdarza, plus jakies wakacyjno - wolne fotki) a gdy pomysle ze do lustra musze dorzuic jeszcze spora kase na takie szklo makro
Takiej samej jakosci szkla ma tez Soligor i Cosina... wszystkie w podobnej cenie (600-700zl) i jakosci (wyjatkowo dobre jak na te firmy ) i z tymi samymi osiagami (100mm 3.5). Chwilowo brak na Allegro ale pojawiaja sie co jakis czas (i nowe i uzywane).
Porownujac do ceny samego body nie nazwalbym ceny tego obiektywu "spora kasa" za dobre (lepsze od kazdego kompaktu) szklo makro :P
Btw... nadal nie widze rozsadnych powodow przesiadki na G5 poza tym ze mozesz go tanio kupic a drogo sprzedac G3... to nie jest rozsadny powod biorac pod uwage ze kupujesz odrobine gorszy aparat. To ze nowy? Tez nie zacheta... Pogon za megapikselami i czarnym kolorem?
Zastanwo sie nad tym naprawde dobrze jeszcze raz, bo wiele osob i tu i na grupie mowi ze nie warto :P
jedyne rozwiazanie jakie bym widzał to 300 d ... ale nie mam tyle kasy
moja decyzja zapadała i nie ma odwrotu natomiast jesli to taki sam sprzet (bo sam pisałem Viztez) ze szumy sa porownywalne z G3, Af minilana roznica ..... a mnie wciaz o ten kolor chodzi :wink:
niemniej ciesze sie ze zaszedłem az na to forum ! moc tu wiedzy jest ! i dziekuje za uwagi !
ps. ludu .. doradzcie mi co mam z tymi soczewkami robic ? kupic tylko +4 czy komplet 1,2,4 ? Pozdrówka
[ Dodano: 20 Maj 2004 ]
dodam tylko ze kiedys sie tu pojawie i bede miał opis ... 10 d (lub 300d ) .... SU
Balta
--------------
Porównanie obydwu kompaktów miało już miejsce na innym wątku, więc my tylko w ramach informacji dla osób mających awersję do szukania zbieramy wszystko do kupy po krótce.
Zmiany zmianami, ale i tak G3 obiektywnie jest lepszy, gdyby jeszcze miał czarny plazdyk(ah te marzenia o 10d :wink: ), to ludzie by się o niego teraz zabijali olewając G5 równo.
I AM THE FIRST ONE !!!
Komentarz