Pęknięta szybka tylnego wyświetlacza LCD w 30D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Viracocha
    Uzależniony
    • 2004
    • 853

Pęknięta szybka tylnego wyświetlacza LCD w 30D

Wyciągając aparat z torby, którą rozłożyłem sobie pod statywem, uderzyłem nim prosto w kolumnę pionową statywu (od spodu). Efekt jest taki, że szybka znajdująca się przed wyświetlaczem LCD ma kilka spękań, schodzących się w jednym punkcie. LCD działa na szczęście normalnie.
    Czy ktoś miał podobne uszkodzenie i wie ile kosztuje wymiana takowej szybki? Czy jest to w ogóle możliwe, czy trzeba wymienić cały LCD?
  • jceel
    Początki nałogu
    • 2007
    • 282

Gdyby ci się udało dostać taką szybkę... to wymienić jest łatwo. Na dpreview by wątek na ten temat, generalnie wystarczy przykleić jakąś przyssawkę do tej szybki i mocno pociągnąć a nowa "wskoczy" w swoje miejsce sama. No a gdyby ci się nie udało takiej znaleźć, to tylko żytnia.
    EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Viracocha
      Uzależniony
      • 2004
      • 853

Zamieszczone przez jceel
      Gdyby ci się udało dostać taką szybkę... to wymienić jest łatwo. Na dpreview by wątek na ten temat, generalnie wystarczy przykleić jakąś przyssawkę do tej szybki i mocno pociągnąć a nowa "wskoczy" w swoje miejsce sama. No a gdyby ci się nie udało takiej znaleźć, to tylko żytnia.
      A mógłbyś podać linka, bo za chole.... nie mogę znaleźć.

To teraz szukam szybki do tylnego wyświetlacza LCD w 30D. Jeśli ktoś może pomóc - proszę o kontakt.

Komentarz

• popi
        Początki nałogu
        • 2007
        • 390

mnie pekla kiedys szybka hoho n lat temu w canonie a75, tam jest cos ok 2 cali szybka (wyswietlacz mniejszy) i na zytniej wraz z robocizną złotych 60. zadzwon zapytaj ale mysle ze 100-150 to bedzie kosztowac.

PS pokazalbys to pekniecie
        sigpic

Komentarz

• Viracocha
          Uzależniony
          • 2004
          • 853

Zamieszczone przez popi
          mnie pekla kiedys szybka hoho n lat temu w canonie a75, tam jest cos ok 2 cali szybka (wyswietlacz mniejszy) i na zytniej wraz z robocizną złotych 60. zadzwon zapytaj ale mysle ze 100-150 to bedzie kosztowac.

PS pokazalbys to pekniecie
          Dobrze, że nie tak drogo jak się spodziewałem.

Proszę bardzo - oto pęknięcie:

Komentarz

• jceel
            Początki nałogu
            • 2007
            • 282

oto ten wątek: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=10852446 z braku możliwości dostania szybki może się jednak okazać średnio przydatny.
            EN57D DIGITAL.

Komentarz

• Viracocha
              Uzależniony
              • 2004
              • 853

Zamieszczone przez jceel
              oto ten wątek: http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=10852446 z braku możliwości dostania szybki może się jednak okazać średnio przydatny.
              Dziękuję bardzo. Spróbuję dostać gdzieś szybkę lub uderzyć do serwisu Canona.
              Na włoskim forum Canona jedyną odpowiedzią na mój post była wklejona miniaturka obrazu Muncha - "Krzyk"... Oczywiście doceniam tzw. "łączenie się w bólu", ale było mi to raczej mało pomocne...

Komentarz

• canis_lupus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1252

Pytanie: Potrzebny Ci ten napis Canon? Bo jak nie to sobie bez żadnego problemu taką szybkę dorobisz. Kupujesz w Obi/castoramie kawałem poliwenglanu grubości ok 1-1,5mm (lub innej odpowiedniej). Wyciągasz starszą szybkę, odrysowujesz kształt (ok 10% większy!), wycinasz a poten papierem ściernym robisz ładne zaorąglenia i nadajesz dokładny wymiar. Wymieniałem w ten sposób szybkę w zegarku. Wyglądała jak oryginalna.
                "I love You Cię" Różyczko...
                Galeria ,
                Druga galeria,

Komentarz

• fICHU
                  Bywalec
                  • 2005
                  • 200

Nie wiem czy jest sens sie bawic, kombinowac we wlasnym zakresie, ja na jednym z wyjazdow porysowalem swoja. Zadzwonilem na zytnia, potem wyslalem emalie z potwierdzeniem. Za jakis czas dostalem wiadomosc zwrotna w kwestii dostepnosci czesci.
                  Wyslalem, w ciagu dnia zrobili. Kosztowalo to 1xx zlotych (2 lata temu). Z tym, ze ja wymienialem obie szybki - z rozpedu niejako

Jak bardzo sie nie chce, albo masz mozliwosc wypolerowania tego, moge odstapic swoja stara. Z tym, ze koszty przesylki do Wloch(?) moga byc znaczne.

Szybki przyklejone sa na dwustronna tasme, ktorej zamiennik da sie skolowac w kazdym sklepie typu obi/castorama/leroy....
                  7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
                  Mój śmietnik

Komentarz

• Zielony
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2928

Zamieszczone przez canis_lupus
                    Wymieniałem w ten sposób szybkę w zegarku. Wyglądała jak oryginalna.
                    Dobre
                    sigpic

Komentarz

• Propi
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 329

Na allegro można dostać "osłonę do lcd" do 5D. W praktyce jest to właśnie taka szybka - szklana, solidna, nie wpływa na pokazywany obraz. Jeśli poszukasz, znajdziesz taką do 30D, a potem wymienić to nie problem. No i taka osłona ma od razu jakieś przylepce Kosztuje 29zł, więc nie majątek
                      www.piotrwojtasiak.pl

Komentarz

• asdfasfd
                        Zablokowany
                        • 2007
                        • 341

Gdzieś był wątek o ochronie LCD i tam jest opisane jak szybkę wymienić i jak kupić samą część w serwisie canona.

http://www.canon-board.info/showthre...t=34508&page=4

W Polsce ta szybka jednak "kilkunastu złotych" nie kosztuje, jest trochę drożej, ale postaraj się kupić bez płacenia za wymianę. Możesz też zamówić szybkę z serwisu z USA. Jeden e-mail i będziesz znał cenę.
                        Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296.

Komentarz

• artacz
                          • 2008
                          • 9

http://allegro.pl/item403972874_cano...e_nowosc_.html
                          A może to?? nie canona ale do 30-stki dedykowana
                          Canon EOS 30D | C 28-135mm f3,5-5,6 | C 28mm f1,8 | C BG-E2
                          Zdjęcia robię, tylko trochę się wstydzę

Komentarz

• Misiaque
                            Początki nałogu
                            • 2007
                            • 392

Ale to raczej się przykleja do szybki już istniejącej.... raczej się nie wpasuje zamiast tej oryginalnej w aparacie.

Komentarz

• Viracocha
                              Uzależniony
                              • 2004
                              • 853

Zamieszczone przez Propi
                              Na allegro można dostać "osłonę do lcd" do 5D. W praktyce jest to właśnie taka szybka - szklana, solidna, nie wpływa na pokazywany obraz. Jeśli poszukasz, znajdziesz taką do 30D, a potem wymienić to nie problem. No i taka osłona ma od razu jakieś przylepce Kosztuje 29zł, więc nie majątek
                              A naklejałeś na szybkę, czy ją wymieniałeś? Skontaktowałem się ze sprzedawcą tych osłon i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi, tzn. stwierdził, że zasadniczo nakleja się je na firmową szybkę.

Komentarz

Pracuję...