Canon 70-210 czy Sigma 70-300?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • etheriel
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 25

Canon 70-210 czy Sigma 70-300?

Witam wszystkich

Jako, że już zdradziłem temat główny wątku, dodam, iż użyłem wyszukiwarki i poczytałem o jednym szkiełku, jak i o drugim, lecz nadal nie mogę się zdecydować :P
    Sigma mnie przekonuje niższą ceną, trybem makro oraz faktem, że mogę dostać nówkę z gwarancją. Najgorzej chyba będzie z celnością AF, test na optycznych nie napawa optymizmem, szybkość to dla mnie sprawa drugorzędna. Canon.. tutaj jasność, ring USM [chyba, że się mylę], celność autofokusa. No ale tylko używane - ostatnio przejechałem się przy zakupie 28-105.. :P
    Chodzi mi też po głowie EF-S 55-250, głównie ze względu na stabilizację..
    Co o tym myślicie?

Wiem też, że Sigma powyżej 200-220mm daje mydło, dlatego chciałbym się dowiedzieć jak jest z jakością obrazu w 70-210 na 210mm.

Z góry dziękuję za pomoc, sugestie, pomysły etc
    Oraz wszystkich pozdrawiam
  • DonBolano
    Początki nałogu
    • 2008
    • 331

Produkcja canona 70-210 zostala zatrzymana, bo wyszla na rynek L-ka 70-200 i robilo to szklo konkurencje nowszemu modelowi co swiadczy na korzysc tego obiektywu Jak znajdziesz w dobrym stanie jakas uzywke, to wez pod uwage ten obiektyw
    Na świat spoglądam przez armatę...

Komentarz

• tom170
      Początki nałogu
      • 2007
      • 252

Jak Cie stać to nie bierz sigmy Ja mam wrażenie, że wszystkie zdjęcia zrobione nią są mydlane ;-/ Może mam FF lub BF chociaz chyba wczesniej to drugie Ale nie wiem czy warto wysylac body ze szklem na kalibracje. Trochę się boje, że cos sie stanie z przesyłką po drodze :-/
      EOS 400D + KIT + 50mm f1.8 + 70-300mm F4-5.6 SIGMA APO DG MACRO + MiniTrekkerAW + Sherpa 600R no i 4GB karta

Komentarz

• Biperek
        Uzależniony
        • 2007
        • 593

70-210 szczerze polecam, miałem - spoko daje radę. Ma też swoje wady, ale jeśli trafisz zadbany egzemplarz, to za te pieniądze rewelacja.
        Pozdrawiam
        Marek/Biperek

Komentarz

• krawiec

17-210 to dobre szkło. Uzywałem go kilka lat (wczoraj zostało sprzedane z racji zakupu Lki) ale nie jest idealne - ma widoczne aberacje chromatyczne i tendencje do wysuwania sie przy skierowaniu w dół (ale z tym przy odrobinie cierpliwości i zainwestowaniu kilku PLN mozna sobie prosto poradzić)

Krawiec

Komentarz

• talarczyk
            Początki nałogu
            • 2008
            • 399

Zamieszczone przez krawiec
            (...)
            tendencje do wysuwania sie przy skierowaniu w dół (ale z tym przy odrobinie cierpliwości i zainwestowaniu kilku PLN mozna sobie prosto poradzić)

Krawiec
            a dokładniej w jaki sposób?

Komentarz

• krawiec

Ja w swoim wkleiłem dwa kawałeczki materiału samoprzylepnego na wewnętrzną strone pierścienia od zooma.
              Widać kawałek i umiejscowienie na fotce:

Krawiec

Komentarz

• comatus
                Uzależniony
                • 2006
                • 725

Ja zmieniłem Sigmę na 70-210 ponad 1,5 roku temu i jestem zadowolony. Największa wada 70-210 (wg mnie) to aberracja chromatyczna. Reszta to sprawy drugorzędne - jak dla mnie.
                No i FTM to fajna sprawa Jak narazie wstrzymuję sie z zakupem 70-300 IS przez ten nieszczęsny FTM (którego 70-300 IS nie ma).

Komentarz

• aligator16
                  Początki nałogu
                  • 2008
                  • 457

Gorzej jak będziesz potrzebował pilnie 300mm do zrobienia zdjęcia - nawet jeżeli jest słaba jakość to wtedy masz taką możliwość
                  Makro też się czasami przydaje
                  Ale z tym obiektywem zapomnij o strzelaniu szybkich fotek - no chyba że wcześniej ustawisz ostrość manualnie

Komentarz

• etheriel
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 25

Widzę, że jednak większość z Was radzi mi 70-210.. Chyba zacznę nawiedzać regularnie alledrogo

Comatus - jeśli mógłbym mieć prośbę o jakieś cropy z 210mm ze środka i brzegu kadru na f/4.5 i f/5.6 + coś pokazujące tą aberrację to byłbym wdzięczny [piwo np ].

Komentarz

• piast9
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 3267

Oczywiście wszyscy mówimy o 70-210 3,5-4,5. Obiektyw o takim samym zakresie ze światłem 4 to kaszana.
                      Gorzej jak będziesz potrzebował pilnie 300mm do zrobienia zdjęcia
                      To zrobi 210 i crop. Wielki mi problem. Jakość finalna może nawet wyjść lepsza z cropowania lepszego szkła niż z gorszego bez cropa.
                      650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• dj_zibi
                        Uzależniony
                        • 2007
                        • 541

Miałem oba szkła. I chyba bym wolał Sigme gdyby miała Silnik USM (chyba miałem bardzo ostra sigme) Canon 70-210 3,5-4,5 jest fajny ale nie oszukujmy się na F4,5 i 210mm nie jest bogiem Często brakowało mi tych 300mm.

Ponieważ sigma nie ma jednak USm polecę Ci 70-210 ewentualnie dobieranie do 70-200 4L bo różnica jest znaczna. eLka jest lepsza w każdym aspekcie. Ma ładniejsze kolory, bokeh, kontrast.
                        Moja strona

Komentarz

• comatus
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 725

Zamieszczone przez etheriel
                          Comatus - jeśli mógłbym mieć prośbę o jakieś cropy
                          Sorki, że tyle to trwało, ale jakoś mi umknął ten watek
                          Tutaj masz jedno foto, wywołane w DPP (nic nie ruszane), pewnie dlatego takie blade, exif jest. CA wyszła jaka wyszła, ale czasami potrafi wyjść większa.

Komentarz

• narapie
                            • 2007
                            • 10

ja mam 70-210 ze stałym światłem 4 i jestem naprawdę zadowolony! i polecam 100%, jedyne zarzuty to brak USM i to co już ktoś napisal, łatwe wysuwanie sie zooma podczas przechyłu w dół.

tutaj F/4 na 210mm fotka po popsuciu, nie mam teraz pod ręka orginalu prosto z aparatu

Komentarz

• Grzdyll
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 135

Zamieszczone przez dj_zibi
                              Ponieważ sigma nie ma jednak USm polecę Ci 70-210 ewentualnie dobieranie do 70-200 4L bo różnica jest znaczna. eLka jest lepsza w każdym aspekcie. Ma ładniejsze kolory, bokeh, kontrast.
                              Doświadczeń z rozważanymi szkiełkami co prawda nie mam ale przy obecnych cenach 70-200/4L zastanów się czy nie warto faktycznie dozbierać do tego szkiełka - kupisz nówkę na gwarancji która posłuży Ci przez lata. A to szkło szczególnie w relacji cena/jakość jest naprawdę rewelacyjne
                              Puszka, kilka słoików i może szczypta talentu?

Komentarz

Pracuję...