zamiana 400D na 450D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sylwester Samluk
    Początki nałogu
    • 2007
    • 316

zamiana 400D na 450D

Witam

Czy waszm zdaniem Warto zmienić aparat 400D na 450D zyskujac:

większy wyświetlacz

pomiar punktowy

wekszy i jaśniejszy celownik

wiecej zdjęć na jednej baterii

Digic III zamiast II

pomijam fakt 12 megapixeli

Sylwek

Cena jest dobra i kuszą mnie te własnie dodatki, tego brakuje mi w 400D
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
  • setes
    Coś już napisał
    • 2007
    • 55

Skoro sa to rzeczy ktorych Ci brakuje, to dluzej sie nie zastanawiaj :-)
    40D, 17-55/2.8 , 85/1.8, 70-200/4

Komentarz

• Olszewski
      Uzależniony
      • 2006
      • 782

Zamieszczone przez sylwester Samluk
      większy wyświetlacz
      3,0"LCD u Canona to żenada. Większa liczba cali przy tej samej ilości pikseli to 1,8" i 2,5", powoduje, że zdjęcia na wyświetlaczu 3 calowym wydają się nieostre, niewyraźne i kolory ich też nie są zbyt poprawnie oddane.

wiekszy i jaśniejszy celownik
      Nie wiem czy brałbym większość wizjera jako aż tak atut? Patrzyłeś przez jeden i drugi czy to tylko teoria? Miałem 350D i patrzyłem ostatnio w 450D i w sumie różnicy sporej pewnie bym nie odczuł. Ale jak po przesiadce na 40D z 350D przyłożyłem celownik do oka, to było niebo a ziemia. Kolosalna różnica. W sumie między 40D a ostatnio oglądanym 1D Mark III jest jeszcze większa przepaść

wiecej zdjęć na jednej baterii
      Kup sobie dwa zamienniki. Ja w 40D robię na zamienniku tyle samo zdjęć co na oryginale. W przypadku 350D również tak było. W momencie gdy mam oba akumulatory w battery pack'u to robię około 1000 zdjęć. Tańsze rozwiązanie.

pomijam fakt 12 megapixeli
      Dla mnie osobiście pomiędzy 10, a 12 nie ma jakoś kolosalnej różnicy. Chyba, że robisz odbitki 100x70cm, to faktycznie warto byłoby to brać pod uwagę. Chociaż przy dobrej interpolacji i z 8 milionów wyjdzie dobra odbitka 100x70cm i trochę większa.
      Ostatnio edytowany przez Olszewski; 7725.
      40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
      Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• krisv740
        Bywalec
        • 2008
        • 195

zmień obiektyw "kitowy" na lepszy a odczujesz większą różnicę-imho
        canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• Olszewski
          Uzależniony
          • 2006
          • 782

Zamieszczone przez krisv740
          zmień obiektyw "kitowy" na lepszy a odczujesz większą różnicę-imho
          Tyle, że atuty nowego korpusu, które wymienia autor tematu, nie mają nic wspólnego z jakością obiektywu posiadanego przez niego.

Komentarz

• sylwester Samluk
            Początki nałogu
            • 2007
            • 316

A powiedzcie mi, jaką techniką mogę obejść brak punktowego pomariu światła? Kiedy go najcześciej używacie (punktowy pomiar światła)
            |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
            |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Komentarz

• Jago
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1503

Co ma C 450D a czego nie ma C 400D:
              - wyższa rozdzielczość matrycy
              - 14 bitowe przetwarzanie obrazu
              - 3 calowy ekran LCD (wielkość bardzo przydatna przy używaniu
              z podglądem na żywo)
              - Live Wiew
              - pomiar punktowy
              - większy wizjer
              - wydajniejsza bateria
              - karty SDHC
              - USB Hi-Speed
              - kit z stabilizacją
              - lepiej wyprofilowany grip
              - dodany przycisk ISO
              - lepszy AF
              - większe body
              - nowe opcje
              - nowy wygląd menu
              Wg skąpca.pl najtańsze body C 400D kosztuje o 161 zł mniej niż najtańsze body C 450D. Sądzę, że wymienione różnice są warte dołożenia tych pieniędzy. Wiadomo, że zaawansowany fotograf pracujący na xxD znajdzie wiele minusów w tym aparacie. Z kolei amator "pokompaktowy" będzie bardzo zadowolony z tego sprzętu a firmie Canon chyba właśnie chodzi o kupców z tego segmentu klientów. Zresztą każdy z nas ma swoje oczekiwania oraz określone zasoby finansowe i dlatego wprowadzono na rynek modele od xxxxD do xxD - czyli w myśl zasady: każdemu wg potrzeb !
              C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• krisv740
                Bywalec
                • 2008
                • 195

Zamieszczone przez Olszewski
                Tyle, że atuty nowego korpusu, które wymienia autor tematu, nie mają nic wspólnego z jakością obiektywu posiadanego przez niego.
                zgoda!
                ale jak napisałem - imho zmiana obiektywu na lepszy przyniesie więcej korzyści niz wymiana body.
                nie "piję" do argumentów kolegi pytającego dot.specyfikacji aparatu

Komentarz

• Olszewski
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 782

Zamieszczone przez Jago
                  [B][U]
                  - kit z stabilizacją
                  - lepiej wyprofilowany grip
                  Myślę, że to może mieć również 400D. Niezależnie od body. KIT IS można dokupić, niezależnie czy do 400D, 40D czy 300D. Kwestia gripa, jest on faktycznie wyprofilowany lepiej. Inne wymienione funkcje, które podałeś już omówiłem, jak ja osobiście to widzę.

- Live View - zbędny bajer, który wyłączyłem jako pierwszy w moim 40D
                  - Karty SDHC - Wole CF. SD były wolniejsze, jak jest z SDHC nie próbowałem. Ale porównując prędkości z CF są wolniejsze.
                  SDHC Sandisk Extreme III ma prędkość 20MB/s, CF Sandisk Extreme III ma prędkość 30MB/s (podobno producent je przyspieszył). Lepiej jakby Canon wprowadził tak jak Nikon równoległy zapis danych na dwóch różnych kartach pamięci.

Zamieszczone przez krisv740
                  zgoda!
                  ale jak napisałem - imho zmiana obiektywu na lepszy przyniesie więcej korzyści niz wymiana body.
                  nie "piję" do argumentów kolegi pytającego dot.specyfikacji aparatu
                  Wiesz, jeśli komuś KITowy obiektyw wystarcza a pyta o zmianę korpusu, w których dostrzega pewne braki to uważam, że wie o co pyta. Choć faktycznie, co wymieniłem kilka postów wyżej uważam zmianę z 400D na 450D za bezsensowną. Za pieniądze przeznaczone na zakup 450D faktycznie wolałbym kupić jakiś obiektyw klasy L - który po wejściu do strefy Schengen są tanie - oczywiście obiektyw w zależności co autor chciałby fotografować.
                  Ostatnio edytowany przez Olszewski; 7725.

Komentarz

• Jago
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1503

Olszewski; 3,0"LCD u Canona to żenada. Większa liczba cali przy tej samej ilości pikseli to 1,8" i 2,5", powoduje, że zdjęcia na wyświetlaczu 3 calowym wydają się nieostre, niewyraźne i kolory ich też nie są zbyt poprawnie oddane.

Uważam, że wielkość wyświetlacza została powiększona w związku z zastosowaniem trybu LV - 3 cale mają na celu ułatwienie kadrowania i wykonywania zdjęć w tym trybie. To był cel przewodni powiększenia ekraniku a nie podgląd wykonanych fotek. Korzystałem z różnych wyświetlaczy w różnych aparatach - ten w C 450D może nie jest idealny (słabo ogląda się zdjęcia przy dużym słońcu) - żenadą jednak bym go nie nazwał W moim aparacie fotki odwzorywane są w poprawny sposób, tzn nie zauważyłem, aby były one nieostre, niewyraźne lub ze złymi kolorami. A że LV jest zbędnym bajerem, to przyznaję Ci rację. Jednak jak ktoś z niego korzysta, to może wykorzystać zalety więszego wyświetlacza.
                    Ostatnio edytowany przez Jago; 16499.
                    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Komentarz

• Olszewski
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 782

Zamieszczone przez Jago
                      Olszewski; 3,0"LCD u Canona to żenada. Większa liczba cali przy tej samej ilości pikseli to 1,8" i 2,5", powoduje, że zdjęcia na wyświetlaczu 3 calowym wydają się nieostre, niewyraźne i kolory ich też nie są zbyt poprawnie oddane.

Uważam, że wielkość wyświetlacza została powiększona w związku z zastosowaniem trybu LV - 3 cale mają na celu ułatwienie kadrowania i wykonywania zdjęć w tym trybie. To był cel przewodni powiększenia ekraniku a nie podgląd wykonanych fotek. Korzystałem z różnych wyświetlaczy w różnych aparatach - ten w C 450D może nie jest idealny (słabo ogląda się zdjęcia przy dużym słońcu) - żenadą jednak bym go nie nazwał W moim aparacie fotki odwzorywane są w poprawny sposób, tzn nie zauważyłem, aby były one nieostre, niewyraźne lub ze złymi kolorami.
                      Zapewne masz rację, że 3 calowy LCD został wprowadzony przez Canona w związku z wprowadzeniem funkcji LiveView, jednak nie widzę przeszkód, aby tak jak Nikon np. w modelu D300 wprowadził LiveView i 3-calowy LCD z ok. 920 tys. pikseli. Po prostu Canon tutaj dał ciała, żeby bardziej kolokwialnie się nie wyrazić.

Nie widzisz żadnych nieostrości? Zrób dwukrotne-trzykrotne zbliżenie - wtedy zobaczysz. W 350D robiłem zbliżenie 4 razy i widziałem gdzie mam ostrość czy dobrze ustawiłem czy nie i ewentualnie poprawiałem. W 40D na 3-calowym LCD niestety nie ma to znaczenia bo i tak na wyświetlaczu jest jedno wielkie mydło! W porównaniu z LCD Nikona, Canona LCD jest badziewiem i żenadą. Odnośnie kolorów - polecam jakieś miejsce o większym natężeniu barw - np. Tatry - dziękuje Bogu, że wiedziałem o tandetności tego LCD wcześniej, bo podczas mojego pobytu w Tatrach zapłakałbym się jakby to co widziałem na LCD było prawdą.

Komentarz

• sylwester Samluk
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 316

W takim razie lepiej dokupić gripa do 400D do tego 85mm f 1,8 i 17-40 F4 L ? I nie bawić się w wymiane body na korzyść tych plusów, które wymienił jeden z kolegów?

Uważacie, że tak bedzie lepiej? Jeszcze zastanawiam sie czy brać 85mm 1,8f czy 50mm 1,4f, pewnie ten pierwszy prawda?

Chciałem wymienić 400D właśnie na coś nowszego ale wiem, że każdy powie mi, że dobre szkło jest podstawą i ja się z tym zgadzam, jednak ceny tak kuszą człowieka by się przesiąć na coś o choć troszkę lepszego. Wiem, że wielu z Was już mi 100 razy doradzało i przepraszam, że Was katuję swoimi pierdołami.

Pewnie powiedzie mi, że dokupienie gripa plus te obiektywy będzie najsensowniejszym roawiązaniem prawda?

Sylwek

Komentarz

• krisv740
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 195

imho wymiana 400d na450d nie wniesie zbyt wiele nowego w twoje życie i mozliwości fotografowania.
                          zmiana obiektywu tak jak proponujesz 85/50 lub 17-40 otworzy nowe możliwości lub zmieni twoje nastawienie do tego co otrzymujesz wynikowo z aparatu
                          a ja tak sobie myslę że o to w gruncie rzeczy nam wszystkim "zagubionym" w fotografii chodzi
                          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                          jeśli chwyt dla ciebie jest zbyt mały to grip jak najbardziej sie przyda, pamietaj jednak o wzroście wagi takiego zestawu
                          ja myslałem o nim do 30, ale już tylko body z 100-400 mi wystarcza
                          Ostatnio edytowany przez krisv740; 16038. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Olszewski
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 782

W takim razie lepiej dokupić gripa do 400D do tego 85mm f 1,8 i 17-40 F4 L ? I nie bawić się w wymiane body na korzyść tych plusów, które wymienił jeden z kolegów?
                            Kup Battery Pack do 400D. No i w zależności do chcesz fotografować, portrety do portretówkę jakąś, krajobrazy to jakiś szeroki kąt. Ja 17-40/4.0 L używałem z 350D długi czas i byłem zadowolony bardzo.

[QUOTE=sylwester Samluk;498102]
                            Uważacie, że tak bedzie lepiej? Jeszcze zastanawiam sie czy brać 85mm 1,8f czy 50mm 1,4f, pewnie ten pierwszy prawda?

Jeśli chodzi o te dwa obiektywy. No cóż... Oba bardzo dobre, różnią się ogniskowymi i to raczej Ty powinieneś wyczuć, który Ci lepiej odpowiada.
                            Różnica pomiędzy nimi jest taka, że 85/1.8 USM to jest napęd ustawiania ostrości RingUSM, a w 50/1.4 USM jest to jedynie MicroUSM - jednak nie wiem czy to aż tak przeszkadza. Jeśli uznałbyś, że Ci przeszkadza to warto też porównać sobie Canon 50/1.4 USM (MicroUSM) z nowo wprowadzoną na rynek Sigmą 50/1.4 HSM - nie miałem w ręku, więc nie wypowiem się co do jakości - musiałbyś sam się pofatygować i popróbować.

Osobiście szczerze polecam 85/1.8 USM - doskonale do portretu - ten bokeh :grin:

Chciałem wymienić 400D właśnie na coś nowszego ale wiem, że każdy powie mi, że dobre szkło jest podstawą i ja się z tym zgadzam, jednak ceny tak kuszą człowieka by się przesiąć na coś o choć troszkę lepszego. Wiem, że wielu z Was już mi 100 razy doradzało i przepraszam, że Was katuję swoimi pierdołami.
                            Poczekaj, jeśli naprawdę chcesz, to kup szkła, które przydadzą Ci się do fotografowania tego co lubisz i zobacz co się z rynkiem będzie działo. Ja jak miałem 350D nie zmieniłem na 400D tylko poczekałem i od razu się przesiadłem na 40D i uważam, że zrobiłem bardzo słusznie. Na Twoim miejscu poczekałbym jeszcze.

A to, że katujesz Nas ... no cóż... jesteś człowiekiem i jak każdy masz pewne wątpliwości, a My się postaramy Ci je rozwiać, abyś dokonał właściwego wyboru

Komentarz

• piast9
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 3267

Nie rozumiem problemu.
                              Jeśli potrzeba Ci tych funkcji to kup 450D. Skoro pytasz to chyba nie tak bardzo potrzeba, że bez tego wytrzymać się nie da. Ale każdy ma swoje własne potrzeby i sam musisz odpowiedzieć sobie na takie pytanie, ja np. nie dałbym rady wytrzymać z kitem. A starą dobrą 350-kę zamierzam używać aż, odpukać, padnie.
                              Dlaczego chcesz obchodzić brak punktowego? Mi np. jeszcze się nie przydał. Może mam mniej profesjonalne podejście ale zamiast celować w różne miejsca sceny wyciągając wnioski na temat ich jasności i liczyć strefy walę fotkę na oko, patrzę na histogram, jak nie gra to koryguję i tyle.
                              650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

Pracuję...