Monopod, a czas naświetlania

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wlamo
    • 2008
    • 10

Monopod, a czas naświetlania

Otóż interesuję się Turystyką Wysokogórską i jade w Taterki 16 lipca.
    Niestety nie mam miejsca i nie chce mi sie dźwigać 2-4kg statywu i nie mam też tyle kasy.
    Dlatego chciałbym się zapytać czy monopod wystaczy do robienia krajobrazów i potoków z filtrem szarym 8x.
    Bo to jednak troche długa ekspozycja będzie.
    Jakie można czasy stosować używając monopodu???
  • TomS
    Uzależniony
    • 2006
    • 880

Ja kiedyś próbowałem z monopodem i większość zdjęć była jednak poruszona i to przy czasach 1/20.

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez Wlamo
      Niestety nie mam miejsca i nie chce mi sie dźwigać 2-4kg statywu i nie mam też tyle kasy.
      Dlatego chciałbym się zapytać czy monopod wystaczy do robienia krajobrazów i potoków z filtrem szarym 8x.
      Nie bardzo. Ja zawsze staram się korzystać z przygodnych statywów (pnie, kamienie etc.) albo targam ze sobą normalny trójnóg (niezbyt ciężki ale stabilny slik). Choć w sumie ostatnio to IS mi nieźle zastępuje statyw .
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• Merde
        Grzeczny i układny podpis
        • 2008
        • 7756

Faktycznie, ciekawe jak skuteczna może być taka "stabilizacja" monopodem.
        1 EV chociaż będzie?
        I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Olszewski
          Uzależniony
          • 2006
          • 782

Zamieszczone przez Wlamo
          Odpuść robienie potoków, wodospadów i innych z monopodem. Trójnóg. Szczerze to jeśli masz robić krajobraz z monopodem, to rób go z ręki starając się, aby nie drgała Ci za bardzo - wyjdzie lepszy niż monopodu.
          40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
          Ktoś naruszył Twoje prawa?

Komentarz

• oszczepnik
            Początki nałogu
            • 2008
            • 279

monopodu używam dość często co prawda nie do krajobrazów ale różnych imprez. Zapinam na niego 70-200 2.8 i czasu rzędu 1/50 - 1/100 na długim końcu są do utrzymania, oczywiście mówię tu tylko o ujęciach w miarę statycznych. Jeśli chodzi o ruch to dopalam lampką i też jest git. Tylko trzeba sie nauczyć żeby sie nie bujać do tyłu
            pozdro \p.s mimo wszytko polecałbym jakiś statyw
            "kto nie był buntownikiem za młodu, ten umrze świnią na starość..."

Komentarz

• vuki
              Bywalec
              • 2006
              • 190

statywu nie zastapi
              monopod jest po to aby nie trzymac dlugo ciezkiego sprzetu i troche mozna przedluzyc czas
              wniosek ... dzwigac trojnog lub kupic cos lekkiego na takie wypady

Komentarz

• krisv740
                Bywalec
                • 2008
                • 195

Zamieszczone przez vuki
                statywu nie zastapi
                monopod jest po to aby nie trzymac dlugo ciezkiego sprzetu i troche mozna przedluzyc czas
                wniosek ... dzwigac trojnog lub kupic cos lekkiego na takie wypady
                święte słowa
                a tak praktycznie ,czy ktoś uzywa is z monopodem,a jeśli tak to mode 1 czy 2 i oczywiście - dlaczego?
                robiłem próby ze swoim monopodem i stawiam na włączenie mode 2 czy zgadzacie się ze mną?
                canon/yashica/nikon/minolta - i co z tego jak zdjęć nie umiem robić?

Komentarz

• ecki74
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 289

To może ja odnowię trochę pytanie ale w zmienionej formie. Czy używacie monopodów ? Jeżeli tak to w jakich sytuacjach i oczywiście na ile to pomaga ?

Zamieszczone przez krisv740
                  święte słowa
                  a tak praktycznie ,czy ktoś uzywa is z monopodem,a jeśli tak to mode 1 czy 2 i oczywiście - dlaczego?
                  robiłem próby ze swoim monopodem i stawiam na włączenie mode 2 czy zgadzacie się ze mną?
                  A co jeżeli nie mam IS z mode 1 lub 2 ?
                  -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• sebcio80
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2655

monopod w zasadzie niewiele pozwala przedluzyc czas ekspozycji, a jesli juz to tylko w wiekszych teleobiektywach z mocowaniem statywowym,

nie oplaca sie monopodu przykrecac do body, wiecej da oparcie sie o jakies drzewo i trzymanie aparatu w rece

ja korzystam z monopodu przy ciezkim sprzecie 1D + Sigma 120-300 2.8
                    Moje wątki na forum: sport | fashion
                    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• marekb
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2273

Zamieszczone przez sebcio80
                      monopod w zasadzie niewiele pozwala przedluzyc czas ekspozycji,
                      no chyba, że jest wbity 10cm w ziemię...

robiłem kiedyś próby na 50/1.4 (bez cropa) po 10 fot na czasach 1/5- 1/10

z monopodem i dla odmiany z zapartym łokciem "pod brzuch" i nie pamietam szczegółów ale zdecydowanie wiecej nieruszonych miałem bez monopodu.

Komentarz

• adamek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 2265

Monopod najfajniej działa tak jak napisał sebcio - jako podparcie dla dużego obiektywu; wówczas kadr mniej lata i ręka mniej boli.
                        Miłego dnia
                        adam jastrzębowski
                        cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
                        tu tu

Komentarz

• mirhon
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1025

Zamieszczone przez sebcio80
                          monopod w zasadzie niewiele pozwala przedluzyc czas ekspozycji, a jesli juz to tylko w wiekszych teleobiektywach z mocowaniem statywowym,

nie oplaca sie monopodu przykrecac do body, wiecej da oparcie sie o jakies drzewo i trzymanie aparatu w rece

ja korzystam z monopodu przy ciezkim sprzecie 1D + Sigma 120-300 2.8
                          Nie bardzo się z tym zgodzę. Mam Canona 70-200 f4/L, który nie jest specjalnie ciężki i w sytuacji gdy mogę moje 4 litery posadzić na kamieniach :-) i dodatkowo wspieram się monopodem mogę spokojnie zejść o 1-2 EV. Gdy robię z ręki mimo wszystko odsetek zdjęć poruszonych przy czasach rzędu 1/200 mam większy. Co do drzewa to nie zawsze jest gdzie się oprzeć :-) a monopod jest znacznie bardziej wygodny w noszeniu niż statyw.
                          Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Kolaj
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3293

Może nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ale monopodu trzeba umieć używać. Nie wystarczy po prostu postawić na nim aparatu. Należy z wykorzystaniem monopodu oraz własnego ciała zbudować "statyw", lekko się opierając. Dopiero taka "konstrukcja" może dać stabilizację na poziomie 2 EV. Oczywiście ile dokładnie, to już bardzo subiektywna rzecz.

Komentarz

• siudym
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2249

Mysle nad zakupem Manfrotto 679B do 20D+400 5.6. Czy ktos uzywa takiego zestawu i czy jest sens? Nie dzwigam niestety ze saba statywu wszedzie, a monopod jednak jest mniejszym obciazeniem. Czy jest zauwazalna roznica w porownaniu do fotografiowania z reki a z uzyciem 679B w dlugich tele jak 400mm??

Komentarz

Pracuję...