Obiektyw I Ttl

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Domini-Q
    Bywalec
    • 2005
    • 151

Obiektyw I Ttl

Hey, czy ktos może mi opowiedzieć trochę co z tym TTL z innymi niz Canonowskie obietktywami. Co strace jeśli do mojego 350D założę Sigmę 70-300 4-5,6 APO SUPERMACRO II? Czy warto kupic ten obiektyw czy lepiej Canona o podobnej ogniskowej ze stabilizacja obrazu? Róznica w cenie to 1000 PLN.

Dzięki
    EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

zapomnij o 75-300 IS !!
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Domini-Q
      Hey, czy ktos może mi opowiedzieć trochę co z tym TTL z innymi niz Canonowskie obietktywami. Co strace jeśli do mojego 350D założę Sigmę 70-300 4-5,6 APO SUPERMACRO II? Czy warto kupic ten obiektyw czy lepiej Canona o podobnej ogniskowej ze stabilizacja obrazu? Róznica w cenie to 1000 PLN.

Dzięki

TTL bedzie działał. Nie będzie działał E-TTL II jemu potrzebna jest informacja zwrotna z obiektywu o odległości od obiektu - ale to do zdjęc z lampą. Tak 'normalnie' to bez różnicy.

Na pytanie 'co stracę' odpowiedź jest tylko jedna: 1000 PLN ;-) no i IS-a. Obiektywy są zbliżone jakościowo i cenowo. Ja bym jednak wolał Canona z IS - supermacro mnie nie podnieca bo do makro i tak używam pierścieni pośrednich.

Janusz

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• tpop
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1465

Zamieszczone przez Janusz Body
        Obiektywy są zbliżone jakościowo i cenowo. Ja bym jednak wolał Canona z IS - supermacro mnie nie podnieca bo do makro i tak używam pierścieni pośrednich.

Janusz
        no akurat w tym przypadku to canonowi bardzo daleko z jakoscia do sigmy. A i ten IS to jakis prototypowy i niewiele ma wspolnych cech z obecną generacja IS

Komentarz

• kavoo
          Zablokowany
          • 2004
          • 1173

Zamieszczone przez Janusz Body
          Nie będzie działał E-TTL II jemu potrzebna jest informacja zwrotna z obiektywu o odległości od obiektu
          No, Panowie... kto pierwszy?

Komentarz

• Domini-Q
            Bywalec
            • 2005
            • 151

ale lampa i tak będzie działała - tak. Ale chyba pzry takich ogniskowych (powyżej 100) to chyba lampa nie wiele daje.
            EOS 350D + KIT EF-S 18-55 3.5-5.6 II + Hoya UV, EF 50 1.8 II + Marumi MC-UV, 2 x Kingston ELITE PRO 1GB, Statyw Velbon DF-60 i wiele chęci.

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

ale lampa i tak będzie działała - tak. Ale chyba pzry takich ogniskowych (powyżej 100) to chyba lampa nie wiele daje.
              Rzecz nie w ogniskowej a odległości od obiektu :-). Robiłem i dalej robie sporo 35-350 z lampą. Nawet daje toto pewien handicap. Błysk jest na tyle krótki, że zdjęcia z ręki wychodzą nieporuszone.

Janusz

Janusz,

Komentarz

• kavoo
                Zablokowany
                • 2004
                • 1173

Ale chyba pzry takich ogniskowych (powyżej 100) to chyba lampa nie wiele daje.
                Oj... nie bylbym tego pewien ;-)

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Przeczytaj wypowiedź Grippena tutaj: http://www.canon-board.info/showthre...6&page=3&pp=10

Komentarz

• Domini-Q
                    Bywalec
                    • 2005
                    • 151

Czyli rozumiem że lepiej dołozyc i kupić szkło Canona? tylko jakie? proszę o konkretne rady w tej sprawie. ja sam zaczynam sie gubić jak czytam opinie o obiektywach. dodam że takiego szkła 70-300 to raczej będę uzywał na grand prix F1 i czasami w plenerze tak na codzien to ja KITem sie bawię. (rzadko moje sceny wymagają tele :-)

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

Czyli rozumiem że lepiej dołozyc i kupić szkło Canona?
                      tu masz opinie p13ki o tym canonie http://www.canon-board.info/showthre...7074#post47074. Ja bym go nie brał.

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

.... ja sam zaczynam sie gubić jak czytam opinie o obiektywach.
                        Nie Ty jeden ;-)

.... dodam że takiego szkła 70-300 to raczej będę uzywał na grand prix F1 i czasami w plenerze tak na codzien to ja KITem sie bawię. (rzadko moje sceny wymagają tele :-)
                        Mogę tylko powiedzieć co ja bym kupił. Inni i tak na tym "pojeżdżą". Ja bym kupił Canona dla IS-a właśnie. To, że ten IS to nie taki jak te inne nie ma znaczenia, ważne że działa...

Janusz

Janusz,

Komentarz

• Domini-Q
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 151

Aha, czyli albo h..wy canon i ttl jest albo niezła sigma i bez ttl. ale brak tego wspomagania ettl-II mozna jakoś nadrobić manualem w lampie czy nie? czy przejmowac sie tym że sigma i e-TTL II sie „gryzą”

Komentarz

• p13ka
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1013

Domini-Q, nic się nie będzie gryzło.
                            Bardzo przydatny FAQ E-TTL II http://www.canon-board.info/showthread.php?t=2421
                            Przeczytaj.

Komentarz

• kavoo
                              Zablokowany
                              • 2004
                              • 1173

Aha, czyli albo h..wy canon i ttl jest albo niezła sigma i bez ttl.
                              Po pierwsze - Z KAZDYM obiektywem lampa bedzie dzialala w trybie E-TTL II.
                              Po drugie - masz jeszcze do wyboru Canona 100-300. Optycznie taki jak Sigma (niektorzy twierdza, ze lepszy), a ma szybki naped USM, ktory do F1 z pewnoscia sie przyda.

Komentarz

Pracuję...