pytanie o 5D + grip

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ABJ
    Bywalec
    • 2007
    • 234

pytanie o 5D + grip

dzis kupilem u Towersa (za co dozgonne dzieki) 5D z gripem

pytanie do Was
    Czy czulosc spustu migawki w body i gripie jest taka sama?
    (W 40D mialem identyczne), natomiast w 5D musze mocno i gleboko wcisnac spust, a w gripie wystarczy ze dotkne i robie fote...
    tez tak macie czy u mnie jest cos nie tak jak byc powinno?

z gory dzieki za informacje
    abjphotography.com
  • hofi66
    Początki nałogu
    • 2005
    • 290

Mam dokładnie to samo w 5D i trochę mnie to wkurza. Jak szybko robię pionowy kadr i lekko dotknę przycisku niechcący wyzwala migawkę. Działa płycej i trzeba uważać. Na początku nie mogłem przyzwyczaić, bo mam 20D a tam w aparacie i na gripie działanie przycisku jest takie samo. Nie wiem czy to tak jest czy to jakaś seria. Też kupiłem u Towersa Niech napiszą inni, to się przekonamy jak z tym jest.
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Komentarz

• ABJ
      Bywalec
      • 2007
      • 234

tez mi sie wydaje, ze w gripie jest zbyt czuly...
      moze jakas taka seria...
      abjphotography.com

Komentarz

• Semtex
        Początki nałogu
        • 2005
        • 347

witam u mnie jest inaczej tzn. czułość jest mniej więcej taka sama jak w aparacie
        5d + plecak

Komentarz

• towersivy
          Uzależniony
          • 2005
          • 992

Wygmerałem z torby swoja 5tke z BG, spust w body trzeba mocniej docisnac, ten w BG działa jako 2 pozycyjny ale jest czulszy, szczerze nigdy nie przykuło to mojej uwagi wymachłem z torby ds-a i jest identycznie "/
          Gripa kupiłem od siebie

Pzdr.

Komentarz

• ABJ
            Bywalec
            • 2007
            • 234

Towers czy mozesz sprawdzic (jesli masz) w innych gripach do 5D czy jest tak samo? Szczerze, to troche mi to przeszkadza, wolalbym miec takie same spusty.
            prosze
            abjphotography.com

Komentarz

• piotrr
              Początki nałogu
              • 2007
              • 436

Brałem też o Towersa i nie ma raczej różnicy, działają podobnie..tzn nie ma możliwości przypadkowej foty.

Komentarz

• Tomasz1972
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 3042

W moim gripie spust jest czulszy od body.

Komentarz

• hofi66
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 290

Zamieszczone przez Tomasz1972
                  W moim gripie spust jest czulszy od body.
                  Więc tak po prostu jest fabrycznie we wszystkich, każdy, że tak się wyrażę, ma inną "łapę" i siłę w palcach Dlatego wrażenie też mogą być nieco inne.

Komentarz

• Mellan
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 1851

Obywam się bez gripa, mimo że nie jest to jakiś super wydatek nie widnieje u mnie na liście towarów niezbędnych Wolę tasować aku w razie potrzeby, a taka nie zachodzi specjalnie często. Czy mógłby mnie ktoś przekonać dlaczego (poza prądem), warto dociążać mój zestaw o gripa?
                    C-F-K - forever

Komentarz

• hofi66
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 290

Przy fotografowaniu "scenicznym" - koncerty, spektakle, przedstawienia - grip jest dla mnie niezastąpiony. Nie wyobrażam sobie trzymania podniesionego łokcia przy ujęciach pionowych przez 2-3 godziny z monopodem i z "pancerniakiem" 70-200 2.8L w pozycji siedzącej na ziemi, na schodach. Dla mnie kwestia zasilania jest drugorzędna, nawet przy sesji zdjęciowej czy to w studiu, czy w plenerze nie cierpnie mi ręka - czasem przy długich czasach jest to kluczowe, by nie poruszyć ujęcia. Nie lubię też jak nie mam podparcia dla nadgarstka w pozycji poziomej. Jak kupiłem kilka lat temu grip do 20D, to od tego czasu gripy stały się dla mnie niezbędne. A na Marka mnie niestety nie stać
                      Ostatnio edytowany przez hofi66; 1178.

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Zamieszczone przez ABJ
                        Czy czulosc spustu migawki w body i gripie jest taka sama?
                        (W 40D mialem identyczne), natomiast w 5D musze mocno i gleboko wcisnac spust, a w gripie wystarczy ze dotkne i robie fote...
                        U mnie praktycznie bez różnicy.
                        Digart

Komentarz

• Mellan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1851

Zamieszczone przez hofi66
                          ...Nie wyobrażam sobie trzymania podniesionego łokcia przy ujęciach pionowych przez 2-3 godziny z monopodem i z "pancerniakiem" 70-200 2.8L w pozycji siedzącej na ziemi, na schodach... nawet przy sesji zdjęciowej czy to w studiu, czy w plenerze nie cierpnie mi ręka - czasem przy długich czasach jest to kluczowe, by nie poruszyć ujęcia. Nie lubię też jak nie mam podparcia dla nadgarstka w pozycji poziomej.
                          No tak, to są argumenty. Mój "pancerniak" jest stabilizowany i mogę ryzykować 1/10s bez monopodu. Może byłoby wygodniej mieć coś pod lewą ręką, tylko jak mam temat to nie myślę nad tym. Nie miewam go często i być może stąd wynika moja wątpliwość użyteczności.
                          C-F-K - forever

Komentarz

• janmar
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 3468

Praktycznie bez roznicy.W gripie jakby delikatniejszy spust ale trzeba sie wczuwac zeby to zauwazyc.Gripa zaczalem używac z" canonem 50" ładnych kilka lat temu, i od razu mi przypadł do gustu.Nie zalezy mi na dwóch akumulatorach lecz na wielkosci i kształcie.Bez gripa moje wielkie łapy trzymaja body w "dwóch palcach "

Komentarz

• sebcio80
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2655

witam Panowie

ja mam inny problem... wlaśnie sie bawie moim nowym 5D i...
                              przy wylaczonym gripie spust dziala ok, jak wlacze gripa to nie da sie zlapac tylko ostrosci bez zrobienia zdjecia jak i w body jak i w gripie...

co jest?
                              Moje wątki na forum: sport | fashion
                              | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

Pracuję...