[matrekus] Rodzinnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matrekus
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 15

[matrekus] Rodzinnie

Witam, chciałbym wam zaprezentować moje pierwsze portrety w życiu

Mam 12 lat więc proszę o wyrozumiałość

Wszystko Canon eos 350d i szkła m42

1. Jupiter 37a 3,5/135

2. Jupiter 37a 3,5/135

Pozdrawiam!
    Zapraszam!
  • axel-san
    • 2007
    • 5

Wypowiem się ,ponieważ miałem podobny problem jak ty tz. nikt nie chcial napisac nawet slowa na temat moich zdjec. Zaczne tak , jezeli faktycznie masz tylko 12 lat to wykazujesz przynajmniej jakakolwiek znajomosc zasad fotografii (uniakanie centralnego kadru fotka 2 - chyba ,ze to przypadek :] ). Co do 1 zdjecia , rozumiem iz model raczej nie pozowal a poprostu siedzial sobie i zastanawial sie co wyprawiasz przez co zdjecie sporo stracilo bo nie poazuje niczego konkretnego ot pan sie rozglada. Nr 2 juz lepiej :] Przy selekcji pamietaj zeby zachowac dystans do swojej tworczosci i trzezwo oceniac co jest dobre a co nie mimo iz jestes z tym w jakis sposob emocjonalnie zwiazny. Zabawki masz fajne do portretu wrecz swietne, pozostaje juz tylko cwiczyc cwiczyc i jescze raz cwiczyc.

Pozdrawiam

Komentarz

• ewa_olsztyn
      Początki nałogu
      • 2008
      • 311

Drugie fajne całkiem! Chyba lubi Cię ten Pan
      Tata?
      Biały daszek po prawej i coś jasnego za plecami - błędy. I trochę bym zdjęła czerwieni. Poza tym - całkiem udany portretowy debiut uważam.

PS: W sprawie komentarzy - nawiązuj kontakt ze swoimi krytykami, dyskutuj, pytaj o detale. Śmiało! Nie traktuj swoich galerii jak muzeów, bo do martwych ksiąg pamiątkowych nie każdemu chce sie pisać.
      Ostatnio edytowany przez ewa_olsztyn; 14860.

Komentarz

• matrekus
        Dopiero zaczyna
        • 2008
        • 15

to dziadek
        co do detali to mam problem z ustawianiem korekcji tonalnej (EV)
        szukał w google i na forum i dalej nie umiem dobrze jej ustawić do szkieł m42, wiem do każdej przysłony będzie inaczej ale ...
        I nie wiem czy tu akurat dobrze dobrałem było - 1 EV
        Zapraszam!

Komentarz

• ewa_olsztyn
          Początki nałogu
          • 2008
          • 311

Tu Ci nie pomogę. Na początku po prostu robiłam zdjęcie, patrzyłam na histogram i ewentualnie korygowałam, tak żeby wykres był po prawej ale nie dotykał ściany. Teraz, po 2 latach fotografowania, działam już na wyczucie.
          Na Twoich zdjęciach nie widać przepaleń, ani czarnych dziur bez rozróżnialnych szczegółów - więc na moje oko jest OK.
          Najwięcej wiedzą o tym analogowcy, musisz ich zapytać. Zdaje się, że kopalnią wiedzy na ten temat jest VanMurder...

Komentarz

• matrekus
            Dopiero zaczyna
            • 2008
            • 15

ogromne dzięki za pomoc! na pewno z nim pogadam
            Zapraszam!

Komentarz

• bruckner
              Początki nałogu
              • 2006
              • 275

Jak naświetlasz do portretów, to zazwyczaj na +1EV punktowym na twarz. ale może pojawi się tu VanMurder to wtedy Ci dużo doradzi. albo pooglądaj jego galerie CB
              pozdr.

Fotki Digart
              FOTOblog

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez bruckner
                Jak naświetlasz do portretów, to zazwyczaj na +1EV punktowym na twarz. ale może pojawi się tu VanMurder to wtedy Ci dużo doradzi. albo pooglądaj jego galerie CB
                pozdr.
                A ja do portretów zazwyczaj naświetlam centralnie ważonym. Ale to po przejściu na 40D, w którym to centralnie ważony jest cholernie dokładnym pomiarem i praktycznie zero korekt przy wywoływaniu.

Komentarz

Pracuję...