Stofen

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Stofen

Jutro robię wesele i zastanawiam się czy eksperymentalnie sfocić je z użyciem Stofena (Omnibounce vel Kubek Po Jogurcie :-) ) czy też nie ryzykować i pozostać przy sprawdzonym przez lata patencie - biały, wielki dyfuzor mocowany gumką. Kartonowy dyfuzor nigdy mnie nie zawiódł i z efektów zawsze byłem zadowolony. Jednak poręczność tego rozwiązania jest mocno dyskusyjna (mój karton jest naprawdę duuuży..) i dlatego kupiłem stofena. O ile w pomieszczeniach z niskim i jasnym sufitem jest całkiem przyjemnie, to nie miałem okazji testować z ciemnych pomieszczeniach z sufitem na dużej wysokości i w różnych kolorach (zauważyłem, że stofen ma większe tendencje do wprowadzania zafarbów przy sufitach innych niż białe, niż kartonowy dyfuzor). Byłbym wdzięczny jeśli ktoś podziełby się swoim praktycznym doświadczeniem w kwestii stofen+ślub (Duty już o tym pisał w wątki "Jaki sprzęt na ślub w małym kościele", ale chciałbym poznać też inne poglądy).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
  • heniek
    Uzależniony
    • 2004
    • 614

przy stofenie jest duża strata światła, wiesz jak jasny i duży jest kościół? jak masz patent sprawdzony to rób tak dalej,
    używam stofena ale w mniejszych kościołach no i rawy co by zafarb potem łatwo zlikwidować.
    natomiast częściej stosuje tą wysuwaną z 580ex
    pozdrawiam
    Heniek

Komentarz

• bundy
      Uzależniony
      • 2006
      • 760

Zamieszczone przez heniek
      przy stofenie jest duża strata światła, wiesz jak jasny i duży jest kościół?
      Kościół mały i stosunkowo ciemny. Ściany raczej jasne.

hmmm....nikt już z Szanownego Grona nie męczył Stofen'a w kościelnych warunkach?
      Chyba jednak jutro będę walczył znowu moim wielkim, białym kartonem na gumce :-)
      1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• SUNNY

Zamierzam kupic albo 580 EX albo 430 EX i wlasnie tez sie zastanawiam nad stofenem, i tak sie zastanawiam, i zastanawiam....

a moze sama kartka wystarczyz 580, a 430 ma wysywany "kartonik"???

Komentarz

• zanussi
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1696

a wywal tego stofena.... i załóż sobie jeszcze większy kartonik.... ja tam najlepiej wspominam wesele z założonym lumiquestem...cudo - ten sztuczny syfit działał lepiej od naturalnego.... a stofena nie załóżę bo mi sie efekty nie podobają i wogóle jest be
          Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Kubak82
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 2348

Bundy, proponuje pozostac przy sprawdzonym patencie lub pojawic sie wczesniej w kosciele i przetestowac sprzet z dyfuzorem przed uroczystoscia.. ja bym po prostu nie ryzykowal bo znajac prawa pana Murphy'ego.. :wink: ..

Zamieszczone przez SUNNY
            Zamierzam kupic albo 580 EX albo 430 EX i wlasnie tez sie zastanawiam nad stofenem, i tak sie zastanawiam, i zastanawiam....

a 430 ma wysywany "kartonik"???
            to cos kiepsko sie zastanawiasz ;-) .. nie ma "kartonika", ma wbudowana plytke rozpraszajaco do szerokiego kata (ogniskowe od 14mm)..

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Kubak82
              Bundy, proponuje pozostac przy sprawdzonym patencie lub pojawic sie wczesniej w kosciele i przetestowac sprzet z dyfuzorem przed uroczystoscia.. ja bym po prostu nie ryzykowal bo znajac prawa pana Murphy'ego.. :wink: ..
              dokladnie. jak masz opracowany "sufit" i osiagasz nim zadawalajace Cie rezultaty, to niech Cie reka boska broni przed ryzykowaniem nowym sprzetem. komfort komfortem, ale schrzanic mlodym zdjecia przez nieodpowiednie narzedzie szkoda
              www albo tez flickr

Komentarz

• bundy
                Uzależniony
                • 2006
                • 760

To już po imprezie :-) Nie skusiłem się na stofena w kościele - za duże ryzyko, a nie miałem ani minuty czasu na jakiekolwiek próby. Za to na sali powalczyłem nieco tym wynalazkiem i przyznam, że jestem rozczarowany i to mocno. Światło z mojego "kartonu" jest o wiele lepiej rozproszone i nie łapie "po drodze" takich zafarbów z otoczenia jak stofen. Szkoda, bo miałem nadzieję, że będę miał bardziej poręczne narzędzie :-)

Komentarz

• aqua
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 727

co to sa zafarby?

Komentarz

• Tomasz1972
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3042

Zamieszczone przez aqua
                    co to sa zafarby?
                    Jeżeli światło odbite od np czerwonej ściany , wpływa na barwę obiektu fotografowanego , to jest zafarb , w tym przypadku czerwony.

Komentarz

• Encor
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 175

Zamieszczone przez bundy
                      na sali powalczyłem nieco tym wynalazkiem i przyznam, że jestem rozczarowany i to mocno. Światło z mojego "kartonu" jest o wiele lepiej rozproszone i nie łapie "po drodze" takich zafarbów z otoczenia jak stofen.
                      No cóż, to jakby cecha wrodzona Stofena, wynikająca z zasady jego działania. Omnibounce oznacza przecież, że światło odbija się od wszystkiego wokół, a jak wiadomo, odbite światło bierze zawsze zafarb od powierzchni, od której się odbiło.
                      Można to nieco zneutralizować odpowiednim WB i np. folią korekcyjną. Poza tym oprócz białych Stofenów, są jeszcze kolorowe.
                      Jeśli światło z Twojego kartonu jest mocniej rozproszone, to pewnie warunki na sali nie były zbyt dobre do uzywania Stofena, ponieważ on do prawidłowego działania potrzebuje wokół powierzchni do odbicia światła - głównie sufitu i ścian (no i trza go ustawić wtedy pod kątem w górę). Jeśli sufit był zbyt wysoko, a ściany zbyt daleko, to źródłem światła była de facto sama lampa, czyli musiało być kontrastowo.

Zamieszczone przez bundy
                      Szkoda, bo miałem nadzieję, że będę miał bardziej poręczne narzędzie :-)
                      Jest bardzo poręczne, tylko ma swoje ograniczenia. Jak wszystko

Komentarz

• Raff
                        Uzależniony
                        • 2005
                        • 778

A ja tam lubię Stofena i z 420EX właściwie nie zdejmuję. I zafarby mi latają, bo zazwyczaj fajne są, albo je koryguję

Komentarz

• akustyk
                          gajowy
                          • 2004
                          • 12226

ja sobie Stoffena bardzo chwale i uzywam praktycznie non-stop. no chyba, ze wysoki sufit i potrzebuje mocy z 420, albo tez wale na sciane za obiektem.

z tym ze robie glownie w malych pomieszczeniach i nie boli mnie strasznie wiernosc kolorow.
                          www albo tez flickr

Komentarz

• Raff
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 778

Ot, rzadkość - podobność poglądu mojego i Akustykowego (westchnąłem)

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez Raff
                              Ot, rzadkość - podobność poglądu mojego i Akustykowego (westchnąłem)
                              ano... cos tu nie gra
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...