Plastikowe body vs ciezkie szkla

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pazurek
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1294

Plastikowe body vs ciezkie szkla

Przegladajac fotki z zoo w portfolio kavoo zauwazylem ze czesto trzymacie swoje dslr za samo body, pomimo podpietych do nich duzych (i ciezkich) obiektywow. Nie boicie sie o bagnety czy uznajecie ze magnezowe obudowy dadza rade? Canon to gwarantuje? Jest jakas granica obciazalnosci? Jak to wyglada w przypadku plastikowych 300d/350d?

Ja osobiscie staram sie nie wieszac luzem aparatu z przypietym czymkolwiek ciezszym niz kit. Raz ze nie ufam "uszkom" do przeplatania paska, dwa ze nie chce zeby obiektyw wyrwal mi pierscien bagnetu z body. Przesadzam?

Jak w ogole sie nosi duze szkla typu 500/4? Tam juz napewno nikt nie trzyma za samo body. Maja jakies wlasne zaczepy na pasek czy lapie sie za mocowanie do statywu? Tylko 1200mm ma zintegrowana raczke.
    http://plfoto.com/4986/autor.html
  • KuchateK
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 4895

Widzialem gdzies na pbase powieszona jedna z najwiekszych eLek (blizej temu bylo do 1200 jak do 70-200) na trzysecie z zestawem trzymanym za body, jakos nie wyrwalo bagnetu...

Sam przystawialem pare sporych szkiel i tez nie widze problemu... A z moimi durnowatymi zapedami (dlugo by pisac) gdyby byla szansa na uszkodzenie aparatu zwiazane z konstrukcja (plastik trzysety czy nedznie osadzony bagnet) to juz dawno mial bym to w paru kawalkach...

To naprawde kawal solidnego sprzetu... Az sie sam dziwie
    ...

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Mi się zdarza trzymać za body zarowno z 70-200IS (1.8kg) jak i, od niedawna, 100-400IS (chyba 1.5kg). To wszystko jest kwestia wyczucia - wiadomo, że nie wymachuje się wtedy zestawem, ani nie trzyma tak przez godzinę, ale w pewnych sytuacjach jest OK.

A ja na airshow widziałem gościa, który w ten sposób momentami trzymał 300/4 przyczepione do jakiejś analogowej jedynki
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Co do trzymania za samo body i fotografowania jednoczesnie - to nigdy, bo ciezko, niewygodnie i niestabilnie.
        Co do noszenia na szyi (ja tam do paskow i uszek nic nie mam - trzymaja sie swietnie) to bez obaw nosilem i 350D (siostry) z 70-200 (tak testowo podpinalem) i 10 czy 20 tez.

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Toteż ja nie pisze o robieniu zdjęć z założonym dwukilowym szkłem Ale trzymać zestaw w nie-do-końca-pionowej-i-zwisającej-do-dołu pozycji ze obiektywem "wiszącym" na bagnecie mi się czasem zdarza.
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• pazurek
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1294

No dokladnie, chodzi mi o sytuacje jak w przypadku ponizej (Dolek):

http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• KuchateK
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 4895

Tutaj nie ma nic nadzwyczajnego moim zdaniem...
              Zamiast trajkotac na zapas to znajdz lepiej przypadek w necie gdzie komus cos wyrwalo...
              Jak szklo bedzie mialo wyleciec z bagnetem to sporo wczesniej to na reku poczujesz i nie bedziesz w stanie utrzymac w takiej pozycji.
              ...

Komentarz

• Dolek
                Bywalec
                • 2005
                • 101

Ja dlatego tak noszę, bo mam kłopoty z kręgosłupem i lekarz mi zalecił obciążenie szyi przez co najmniej dwie godziny dziennie ciężarkiem o wadze min 2 kg . Generalnie nigdy nic się nie stało przy takim noszeniu więc nie widzę problemu
                Coś tam jest do pstrykania

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Zamieszczone przez pazurek
                  No dokladnie, chodzi mi o sytuacje jak w przypadku ponizej (Dolek):
                  To zdjecie udowadnia ktore body z ktorymi ciezkimi szklami mozna bez obaw nosic bez podpierania reka szkla 8)

Komentarz

• fotofx
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 44

Magnezowe obudowy są bardzo wytrzymałe!!,a dzisiejsze tworzywa sztuczne to kompozyty tak też można być spokojnym o trwałość zestawu

Komentarz

Pracuję...