450D - Live AF - jaka prędkość?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Calliactis
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

450D - Live AF - jaka prędkość?

Pytanie do użytkowników 450D. Jaka jest prędkość / celność / użyteczność AF działającego w trybie LiveView (chodzi mi o Live AF - bez opuszczania lustra)?

Chcemy z Narzeczoną zmienić jej 350d na coś lepszego i głównym argumentem 'za' 450d miałby być AF dostępny z poziomu Liveview (nie pytajcie dlaczego, proszę )

Będę wdzięczny za info nt.:
    czasu łapania ostrości [sec?]/ w jakich warunkach oświetleniowych / z lampą (czy bez?) / jakie szkło użyte?

Z góry dziękuję!
    5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
  • Jasper
    Bywalec
    • 2008
    • 152

Ukłony dla Narzeczonej. Po przyzwyczajeniu się na kompakcie do patrzenia wyłącznie na ekran wybrałem 450 m.in. z powodu LV. Sądziłem, że pomoże mi to przy nauce ( przynajmniej na początku). Wierz mi, praktycznie od zaraz zapomniałem o tym trybie. Rozumiem , że może to być jakaś Wasza "tajemnica" ale w lustrzance LV naprawdę nie jest konieczny. Sorry wprawdzie nie do końca na temat ale takie miałem pierwsze skojarzenie i tryb LV jest mi własciwie obcy.

Komentarz

• Calliactis
      Początki nałogu
      • 2005
      • 353

Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek

70% czasu i tak będzie działała na wizjerze, i nie będzie się wtedy malowała - a 30% to z kolei częste wyjazdy, spotkania itp - gdzie z tym ma problem.

Dlaczego zatem lustrzanka a nie kompakcik? Odkąd robi na 350D nie ma ani cierpliwości do kompaktów, ani też jakiegokolwiek sentymentu do nich - po prostu stwierdziła, że z momentem kupienia lustrzanki to zupełnie inna bajka i na kompakt nie wróci, choć kilka rzeczy by z niego przeniosła - m.in. LV.
      Skoro to już jest możliwe, to jeśli tylko użyteczność tego trybu jest (i do tego zwiększona względem 40D), to dlaczego by nie korzystać? Sprawa tylko prędkości...

Do tego - nie ukrywam, nie zawsze chce mi się nosić 5D + szklarnię na krótkie spacery (z pieskami), gdzie 450d jest jak znalazł. Będzie mi też służył jako 'ostateczny backup' (poza moim 5D i drugim firmowym)...

Teraz tylko pytanie - czy to czego oczekuję od 450d - faktycznie działa i jest użyteczne?
      Skoro jesteś, Jasper, użytkownikiem tego pięknego cacka - mógłbyś proszę to dla mnie sprawdzić? Jak z prędkością Live AF, jak z celnością itp...

Komentarz

• pawelsz
        Bywalec
        • 2008
        • 141

Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
        40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• Calliactis
          Początki nałogu
          • 2005
          • 353

Zamieszczone przez pawelsz
          Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
          Owszem, w 40D nie działa LiveAF, tylko Quick AF - co znaczy, że musi machnąć lustrem aby skierować obraz na czujnik AF który jest dokładnie na przeciw matówki - w dolnej części, pod lustrem. W 450D sytuacja jest inna, bo nie ma wyłącznie Phase-Detected AF (czyli 'standardowego'), ale również Contrast Detected AF - czyli - tryb AF działający na zasadzie jak w kompaktach - czyli biorąc i analizując obraz z matrycy. Właśnie o ten tryb mi chodzi i konkretnie w 450D (ba! będzie nawet w 1000D!)
          !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
          No dobra, ale ma ktoś 450D i z niego korzysta, czy ten to korpus okazał się wyjątkowo mało popularny wśród użytkowników forum?
          Ostatnio edytowany przez Calliactis; 1232. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Bahrd
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 3053

Szybkość AF (od 3 do 6s): http://www.dpreview.com/reviews/canoneos450d/page10.asp

PS
            Się nie znam może, ale szybciej się chyba ustawia ręcznie z potwierdzeniem, nie?
            EOS - conditio sine Kwanon...

Komentarz

• sprocket73
              Początki nałogu
              • 2008
              • 489

Wypowiem się jako świeżo upieczony właściciel 450D.
              AF w Life może działać w dwóch trybach:
              1) z opuszczaniem lustra i wtedy jest szybki
              2) bez opuszczania lustra - fatalnie wolny, wyraźnie wolniejszy niż w każdym kompakcie, który miałem w rękach... potwierdzam słowa poprzednika, że może to trwać kilka sekund
              SPROCKET
              80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi
              Moja wycieczkowa galeria

Komentarz

• pan.kolega
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2817

Kupilem sobie 450D zamiast 40D wlasnie dla ostrzenia kontrastowego w Live View.

Male rozmiary i masa, extra megapixele i punktowy pomiar swiatla tez zawazyly.

Ostrzenie kontrastowe trwa zwykle kilka sekund, co wydaje sie dlugo, zarowno w porownaniu z normalnym AF (phase detection) jaki i z przecietnym kompaktem. W tym czasie trzeba trzymac guzik nacisniety, az skonczy. Oczywiscie to dlatego, ze wymagania precyzji w formacie APS-C albo FF sa o wiele wyzsze niz w kompakcie. Jestem pewien, ze to moze byc znacznie przyspieszone w przyszlosci.

Ostrzenie w Live View ma takie podstawowe cechy:

- Nie dziala w slabym swietle, kiedy normalny AF jeszcze dziala dobrze, na wyzszym ISO przeszkadzaja tez szumy;
                - Nie dziala dobrze kiedy sie trzesie za bardzo aparatem (IS pomaga), albo oswietlenie sie zmienia;
                - W dobrym swietle, z dobrym celem i w pewnych rekach dziala na 100% i zawsze ostrzy w punkt! Czyli, kiedy mozna namierzyc na czyms nieruchomym, ma sie w zasadzie gwarancje _krytycznej ostrosci_. Za to jedno warto miec 450D, wedlug mnie. Ale to nie znaczy , ze wygodnie jest ten sposob pstrykac wszystkie zdjecia. Oczywiscie, mozna zawsze uzyc zwyklego AF w Live View (lustro sie na chwile opuszcza) ale trzeba przestawiac CF. Mozna tez ostrzyc recznie, ale krocej raczej nie bedzie.

Jeszcze raz przypomne, ze ostrzenie kontrastowe w Live View nie jest tak naprawde dla milosnikow kompaktow, nawet jesli tak sugeruje Canon. Jest po to, zeby entuzjasta sprzetowy zobaczyl jakie ostre sa naprawde jego szkla i przestal narzekac, ze cos tam mydli, kiedy najczesciej mydli AF.
                I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Komentarz

• Kolekcjoner
                  Obertroll
                  • 2006
                  • 18793

Zamieszczone przez pawelsz
                  Mylisz się 8). Kolega powyżej rozwiał chyba wszelkie wątpliwości. Miałem krótko w rękach 450D i ten AF w LV działa rzeczywiście odczuwalnie tzn. odczuwa się czas jego działania .
                  "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                  Kapitan Wagner

Komentarz

• Calliactis
                    Początki nałogu
                    • 2005
                    • 353

Dziękuję za wszystkie informacje!
                    Czas faktycznie "średni". Ale pociesza mnie fakt, że QucikAF w LiveView działa dobrze i szybciej niż LiveAF.
                    I tak chyba weźmiemy 450D ... Ktoś chętny na 350tkę? ....

Komentarz

• Jasper
                      Bywalec
                      • 2008
                      • 152

No! Widzę, że już otrzymałeś dużo dopowiedzi i z moich obserwacji niemal każda jest trafna. Mogę tylko odesłać jeszcze do czerwcowego wydania FOTO VIDEO jest tam test 450-tki i dość "po ludzku" opisana ta kwestia. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.

Komentarz

• Vitez
                        zło konieczne
                        • 2004
                        • 19804

Zamieszczone przez Calliactis
                        I tak chyba weźmiemy 450D ... Ktoś chętny na 350tkę? ....
                        A czemu nie 1000D ?

Komentarz

• asdfasfd
                          Zablokowany
                          • 2007
                          • 341

Zamieszczone przez Calliactis
                          Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek
                          Pozdrów narzeczoną od kolegów z forum

Zamieszczone przez Jasper
                          Mogę tylko odesłać jeszcze do czerwcowego wydania FOTO VIDEO
                          Od kiedy wznowili Foto-Video? o.0
                          Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• Semtex
                            Początki nałogu
                            • 2005
                            • 347

Zamieszczone przez asdfasfd
                            Pozdrów narzeczoną od kolegów z forum

Od kiedy wznowili Foto-Video? o.0
                            Prawie od roku tzn od września 2007
                            5d + plecak

Komentarz

• Calliactis
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 353

Zamieszczone przez Vitez
                              A czemu nie 1000D ?
                              Jak pokazałem jej jak wygląda - powiedziała... "Brzydki"
                              Ale jednak 12MPixeli to raz, 3,5" to dwa - a jeden plus dwa daje trzy ...
                              Cena 1000D zachęca, ale akurat 450D mamy w fajnej cenie - z KITem z IS'em - za mniej niż 2350zl... nowy, f-vat, gwarancja itp... - więc pewnie na niego się skusimy...

Komentarz

Pracuję...