Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Pytanie do użytkowników 450D. Jaka jest prędkość / celność / użyteczność AF działającego w trybie LiveView (chodzi mi o Live AF - bez opuszczania lustra)?
Chcemy z Narzeczoną zmienić jej 350d na coś lepszego i głównym argumentem 'za' 450d miałby być AF dostępny z poziomu Liveview (nie pytajcie dlaczego, proszę )
Będę wdzięczny za info nt.:
czasu łapania ostrości [sec?]/ w jakich warunkach oświetleniowych / z lampą (czy bez?) / jakie szkło użyte?
Z góry dziękuję!
5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
Ukłony dla Narzeczonej. Po przyzwyczajeniu się na kompakcie do patrzenia wyłącznie na ekran wybrałem 450 m.in. z powodu LV. Sądziłem, że pomoże mi to przy nauce ( przynajmniej na początku). Wierz mi, praktycznie od zaraz zapomniałem o tym trybie. Rozumiem , że może to być jakaś Wasza "tajemnica" ale w lustrzance LV naprawdę nie jest konieczny. Sorry wprawdzie nie do końca na temat ale takie miałem pierwsze skojarzenie i tryb LV jest mi własciwie obcy.
Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek
70% czasu i tak będzie działała na wizjerze, i nie będzie się wtedy malowała - a 30% to z kolei częste wyjazdy, spotkania itp - gdzie z tym ma problem.
Dlaczego zatem lustrzanka a nie kompakcik? Odkąd robi na 350D nie ma ani cierpliwości do kompaktów, ani też jakiegokolwiek sentymentu do nich - po prostu stwierdziła, że z momentem kupienia lustrzanki to zupełnie inna bajka i na kompakt nie wróci, choć kilka rzeczy by z niego przeniosła - m.in. LV.
Skoro to już jest możliwe, to jeśli tylko użyteczność tego trybu jest (i do tego zwiększona względem 40D), to dlaczego by nie korzystać? Sprawa tylko prędkości...
Do tego - nie ukrywam, nie zawsze chce mi się nosić 5D + szklarnię na krótkie spacery (z pieskami), gdzie 450d jest jak znalazł. Będzie mi też służył jako 'ostateczny backup' (poza moim 5D i drugim firmowym)...
Teraz tylko pytanie - czy to czego oczekuję od 450d - faktycznie działa i jest użyteczne?
Skoro jesteś, Jasper, użytkownikiem tego pięknego cacka - mógłbyś proszę to dla mnie sprawdzić? Jak z prędkością Live AF, jak z celnością itp...
Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42
Może się mylę- ale AF nie działa w Canonach w trybie LiveView bez machania lustrem- znaczy (według mnie)- masz w LV ostrość w trybie full manual - do makro ujdzie, do czego innego słabo, a szkoda bo czasami AF w LV by sie przydało
Owszem, w 40D nie działa LiveAF, tylko Quick AF - co znaczy, że musi machnąć lustrem aby skierować obraz na czujnik AF który jest dokładnie na przeciw matówki - w dolnej części, pod lustrem. W 450D sytuacja jest inna, bo nie ma wyłącznie Phase-Detected AF (czyli 'standardowego'), ale również Contrast Detected AF - czyli - tryb AF działający na zasadzie jak w kompaktach - czyli biorąc i analizując obraz z matrycy. Właśnie o ten tryb mi chodzi i konkretnie w 450D (ba! będzie nawet w 1000D!)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
No dobra, ale ma ktoś 450D i z niego korzysta, czy ten to korpus okazał się wyjątkowo mało popularny wśród użytkowników forum?
Ostatnio edytowany przez Calliactis; 1232.
Powód: Automerged Doublepost
Wypowiem się jako świeżo upieczony właściciel 450D.
AF w Life może działać w dwóch trybach:
1) z opuszczaniem lustra i wtedy jest szybki
2) bez opuszczania lustra - fatalnie wolny, wyraźnie wolniejszy niż w każdym kompakcie, który miałem w rękach... potwierdzam słowa poprzednika, że może to trwać kilka sekund
SPROCKET
80D | C10-22 | C15-85 | C24 stm | C60 macro | C70-300 is II| 3 x CPL Marumi Moja wycieczkowa galeria
Kupilem sobie 450D zamiast 40D wlasnie dla ostrzenia kontrastowego w Live View.
Male rozmiary i masa, extra megapixele i punktowy pomiar swiatla tez zawazyly.
Ostrzenie kontrastowe trwa zwykle kilka sekund, co wydaje sie dlugo, zarowno w porownaniu z normalnym AF (phase detection) jaki i z przecietnym kompaktem. W tym czasie trzeba trzymac guzik nacisniety, az skonczy. Oczywiscie to dlatego, ze wymagania precyzji w formacie APS-C albo FF sa o wiele wyzsze niz w kompakcie. Jestem pewien, ze to moze byc znacznie przyspieszone w przyszlosci.
Ostrzenie w Live View ma takie podstawowe cechy:
- Nie dziala w slabym swietle, kiedy normalny AF jeszcze dziala dobrze, na wyzszym ISO przeszkadzaja tez szumy;
- Nie dziala dobrze kiedy sie trzesie za bardzo aparatem (IS pomaga), albo oswietlenie sie zmienia;
- W dobrym swietle, z dobrym celem i w pewnych rekach dziala na 100% i zawsze ostrzy w punkt! Czyli, kiedy mozna namierzyc na czyms nieruchomym, ma sie w zasadzie gwarancje _krytycznej ostrosci_. Za to jedno warto miec 450D, wedlug mnie. Ale to nie znaczy , ze wygodnie jest ten sposob pstrykac wszystkie zdjecia. Oczywiscie, mozna zawsze uzyc zwyklego AF w Live View (lustro sie na chwile opuszcza) ale trzeba przestawiac CF. Mozna tez ostrzyc recznie, ale krocej raczej nie bedzie.
Jeszcze raz przypomne, ze ostrzenie kontrastowe w Live View nie jest tak naprawde dla milosnikow kompaktow, nawet jesli tak sugeruje Canon. Jest po to, zeby entuzjasta sprzetowy zobaczyl jakie ostre sa naprawde jego szkla i przestal narzekac, ze cos tam mydli, kiedy najczesciej mydli AF.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Mylisz się 8). Kolega powyżej rozwiał chyba wszelkie wątpliwości. Miałem krótko w rękach 450D i ten AF w LV działa rzeczywiście odczuwalnie tzn. odczuwa się czas jego działania .
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Dziękuję za wszystkie informacje!
Czas faktycznie "średni". Ale pociesza mnie fakt, że QucikAF w LiveView działa dobrze i szybciej niż LiveAF.
I tak chyba weźmiemy 450D ... Ktoś chętny na 350tkę? ....
No! Widzę, że już otrzymałeś dużo dopowiedzi i z moich obserwacji niemal każda jest trafna. Mogę tylko odesłać jeszcze do czerwcowego wydania FOTO VIDEO jest tam test 450-tki i dość "po ludzku" opisana ta kwestia. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
Prawda jest taka, że odkąd moja Narzeczona zainaugurowała rok rozpoczynając malowanie rzęs, to po każdym wypadzie mam wizjer do czyszczenia i ją - niezadowoloną ze zniszczonych, pozbawionych tuszu oczek
Pozdrów narzeczoną od kolegów z forum
Zamieszczone przez Jasper
Mogę tylko odesłać jeszcze do czerwcowego wydania FOTO VIDEO
Od kiedy wznowili Foto-Video? o.0
Ostatnio edytowany przez asdfasfd; 12296.
Powód: Automerged Doublepost
Jak pokazałem jej jak wygląda - powiedziała... "Brzydki"
Ale jednak 12MPixeli to raz, 3,5" to dwa - a jeden plus dwa daje trzy ...
Cena 1000D zachęca, ale akurat 450D mamy w fajnej cenie - z KITem z IS'em - za mniej niż 2350zl... nowy, f-vat, gwarancja itp... - więc pewnie na niego się skusimy...
Komentarz