Odszumianie zdjęć

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukas_78
    Dopiero zaczyna
    • 2004
    • 19

Odszumianie zdjęć

HeJ! Wiem już, że jednym z lepszych programów do odszumiania zdjęć jest Neat Image.

Czcę zapytać jego użykowników o jego racjonalne używanie, wiem że wszystko zależy od konkretnej fotki, ale może jakiś złoty środek ....

przy większej ilości zdjęć (zaszumionych) mogłby to robić tak automatycznie, co wy na to ?
  • mroczny
    Początki nałogu
    • 2004
    • 292

przy większej ilości zdjęć (zaszumionych) mogłby to robić tak automatycznie, co wy na to ?
    Możesz sobie zapisać profil odszumiania jak i wyostrzania w Neat Image a potem tylko klinąć na niego zamiast robić skan całego zdjęcia i kolejnego i t d. Warunek konieczny, choćnie wystarczający to podobne warunki fotografii, bo omżna nieco przedobrzyć
    NO, not one of the First Ones,
    I AM THE FIRST ONE !!!
    PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Re: Odszumianie zdjęć

Zamieszczone przez lukas_78
      Czcę zapytać jego użykowników o jego racjonalne używanie, wiem że wszystko zależy od konkretnej fotki, ale może jakiś złoty środek ....
      Zloty srodek? ISO 400 . Oczywiscie to subiektywne zdanie. Ale powyzej iso400 odszumiam, a do iso400 wlacznie zostawiam (czasem kilka wyjatkowych szumow z iso400 usune).

Neat Image ma tryb automatyczny, ale tylko w pelnej wersji platnej :/

Komentarz

• mroczny
        Początki nałogu
        • 2004
        • 292

Neat Image ma tryb automatyczny, ale tylko w pelnej wersji platnej :/
        Ja mam wersję 3.0 Pro + i raczej na zbytni ubytek portfela nie narzekam <e-donkey>,
        a co do samego programu to radzę sobie kilka własnych profili wyostrzania urodzić, bo warto. JA mam obecnie trzy, do krajobrazów, portretów i tzw. zawartości mieszanej. POLECAM
        NO, not one of the First Ones,
        I AM THE FIRST ONE !!!
        PS G3\512MB Kingston\UV Hoya\POL King

Komentarz

• Carlos
          Coś już napisał
          • 2004
          • 63

w/g testów jakie znalazłem na podstronach DPreview to najlepszym programem jest "Noise Ninja". Mam ten programik i jest po prostu rewelacyjny, posiada osobną bibiotekę dla każdego aparatu a w niej poszczególne ustawienia parapetrów dla każdego ISO.

(posiadam pełną wersję 1.1.2 Pro)
          kiedyś to było: D30, 10D, 350D, 40D, 70D

Komentarz

• krisBM

Carlos, gdzie pociągnołeś w sieci wersje 1.1.2 Pro?

Ja znalazłem tylko 1.1.2 jako wersje demo a w niej nie ma biblioteki pod D30.

Komentarz

• Vitez
              zło konieczne
              • 2004
              • 19804

Zamieszczone przez krisBM
              Carlos, gdzie pociągnołeś w sieci wersje 1.1.2 Pro?

Ja znalazłem tylko 1.1.2 jako wersje demo a w niej nie ma biblioteki pod D30.
              Sciagasz wersje 1.1.2 demo i albo placisz by rejestrowac wtedy robi sie pro, albo crackujesz wtedy robi sie nielegalne Pro.

Komentarz

• krisBM

Dzięki Vitez za doinformowanie :wink:

Komentarz

• iczek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 711

Oba programy mialem i "testowalem".
                  To calkowita zalamka polegajaca na rozmywaniu krawedzi obrazow i dodawanie sztucznych pikseli.
                  Daj sobie z tym spokoj. Proponuje rozsadne operowanie suwakiem ostrosci i zakup jakiegos Canona

Ninja to calkowita porazka - sam sie zdziwilem bo oceny ma rzeczywiscie wspaniale na 'dpreview'.
                  Pliki NEF z D2H na 1600 po prostu zaczynaly plywac po obrobce w tym "japonskim wojowniku". Odradzam zdecydowanie.
                  Swoja droga ziarno z D2H przy 1600 bylo rzeczywiscie WIELKIE

Jeszcze raz odradzam stosowanie tych "wspomagaczy". Starajmy sie dobrze oswietlac obiekty i stosowac niskie czulosci. Jesli sie nie da to nie wstdzmy sie ziarna - ono jest wpisane w nature fotografii. Polub je !
                  FotoPropaganda - blog tylko o dobrej fotografii
                  Ptaki
                  Portrety
                  Pejzaż

Komentarz

• Vitez
                    zło konieczne
                    • 2004
                    • 19804

Zamieszczone przez iczek
                    nie wstdzmy sie ziarna - ono jest wpisane w nature fotografii. Polub je !
                    Ziarno fotografii analogowej lubie. Ziarna fotografii cyfrowej nie lubie

Komentarz

Pracuję...
                    X