Testy - poradnik

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Golibroda
    Coś już napisał
    • 2005
    • 99

Testy - poradnik

Witam

Skuszony zakupem 350D ale zasmucony problemami z BF/FF oraz hot & dead pixels sporo naczytałem się o technikach i programach do wykrywania w/w wad. Jednak wiedza moja (pewnie także i wielu innych czytających publikacje foto) zaczerpnięta z różnych wątków jest mocno "nieuporządkowana".

Dlatego proponuję - może by pokusił się ktoś bardziej "kumaty" w w/w problemach, który przechodził praktycznie testy j.w. o napisanie w punktach PORADNIKA co i jak zobić, czego użyc aby testy były miarodajne.

Chodzi tutaj o przygotowanie stanowiska testowego, odpowiedniej konfiguracji ustawień aparatu i używanych do testów programów.Także niezbędny byłby sposób interpretacji wyników.

Sam stoję przed wyborem sprzętu a zaopatrując się u lokalnego TIPa pewnie miałbym okazję ewentualnie wymienić sprzęt gdy ten okazał się wadliwy (zawsze trafią sie lepsze i gorsze egzemplarze). Jednak bez dokładnych procedur testowych wychwycenie wad jest niemozliwe.

Znalazłem różne strony (np. pięknie opisany test D70 na BF/FF) jednak słaba znajomość języka innego niż ojczysty uniemożliwia mi w pełni skorzystanie z nich.

Najlepiej byłoby to zrobić w formie wątku "przyklejonego" w dziale testy - tutaj do admina o podpięcie gotowego jak i gdzie trzeba.

Pozdrowienia
    Piotr
    Pozdrowienia
    Piotr

• marekbp
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 49

W związku z powyższym i innymi podobnymi postami, zapytuję: czy jesli po 1,,5 miesiąca uzytkowania aparatu nie zrobiłem jeszcze testu na BF, FF, Hot i dead pixele, ABS, SLD i inne, bo zamiast tego fotografuję, to czy napewno wszystko ze mną w porządku?
    marekbp
    350D

Komentarz

• mganko
      Bywalec
      • 2005
      • 127

Zamieszczone przez marekbp
      W związku z powyższym i innymi podobnymi postami, zapytuję: czy jesli po 1,,5 miesiąca uzytkowania aparatu nie zrobiłem jeszcze testu na BF, FF, Hot i dead pixele, ABS, SLD i inne, bo zamiast tego fotografuję, to czy napewno wszystko ze mną w porządku?
      napewno z Tobą jest wszystko w porządku, ja się wogóle nie przejmuje takimi rzeczami w koncu tym aparatem trzeba robić zdjęcia a nie go pieścić

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Panowie, na temat pisać proszę.
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Golibroda
          Coś już napisał
          • 2005
          • 99

Panowie

Tutaj nie chodzi o kupno sprzętu i życie testami zamiast fotografii tylko wybraniem egzemplarza sprawnego technicznie. Lepiej powiedzieć wezmę,sprawdzę i zapłacę niż zapłacę a potem będę płakał na grupie,że coś jest nie tak z moim sprzętem.

Zachęcam do napisania poradnika a komentarze nie związane z wątkiem uważam za niepotrzebne.
          Mogę zebrać to do kupy tylko muszę mieć materiały,żeby głupota nie wyszła.

Pozdrowienia
          Piotr
          Pozdrowienia
          Piotr

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

Zamieszczone przez Golibroda
            Mogę zebrać to do kupy tylko muszę mieć materiały,żeby głupota nie wyszła.
            Materiałów w archiwum masz dość. Wiem, bo sam sporą ich część naprodukowałem Wystarczy poszukać...
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Golibroda
              Coś już napisał
              • 2005
              • 99

Zamieszczone przez muflon
              Materiałów w archiwum masz dość. Wiem, bo sam sporą ich część naprodukowałem Wystarczy poszukać...
              Hurrra.......zgłosił się pierwszy chętny. A tak na poważnie to Tobie jako specjaliście łatwiej napisac 10 zdań o procedurze niż komukolwiek innemu przeczesywanie wątków w poszukiwaniu prawdy.
              To tak dla dobra ogółu.................
              Pozdrowienia
              Piotr

Komentarz

• ewa eoska

No, Panowie, co z tym poradnikiem? Kobiety czekają...

Komentarz

• Czacha
                  fotograf
                  • 2004
                  • 4868

blokuje watek - jesli ktos chce sie czegos dowiedziec, niech uzyje wyszukiwarki na forum

a jak ktos chce poradnik, to niech sam go napisze na podstawie danych ktore tu znajdzie

EOT
                  https://www.piotrczechowski.pl

Komentarz

Pracuję...